Spis treści
„To najgorsze mleko”. Dietetyczka na TikToku radzi, żeby go unikać
Obecnie mamy do wyboru nie tylko różne rodzaje mleka krowiego o różnej zawartości tłuszczu czy mleko bez laktozy, ale też wiele napojów roślinnych je zastępujących, a również nazywanych mlekiem. Wiele osób wybiera je ze względu na alergię na białka mleka, nietolerancję laktozy czy inne zdrowotne problemy.
Alternatywą jest więc np. mleko owsiane, które mogą także spożywać osoby uczulone na orzechy, nietolerujące innych odpowiedników mleka takich jak mleko kokosowe czy migdałowe. Mleko owsiane usprawnia także trawienie dzięki zawartości błonnika oraz reguluje poziom cholesterolu i ciśnienia krwi. Zawiera też witaminy z grupy B, A, wapń, żelazo, magnez, cynk i potas.
Jednak amerykańska dietetyczka Steph Robinson na swoim kanale na TikToku ostrzega, że mleko owsiane wcale nie jest zdrowym wyborem.
– Najgorsze mleko, jakie można spożywać, to mleko owsiane. Podnosi ono drastycznie poziom cukru we krwi, który następnie szybko spada powodując, że czujesz się zmęczona, pozbawiona energii – mówi Robinson w nagraniu na TikToku.
Dlaczego mleko owsiane nie jest zdrowe i jak może ci zaszkodzić?
Dietetyczka ostrzega, że mleko owsiane ma wysoką zawartość glukozy. Dlatego powoduje skoki glukozy we krwi, co jest niekorzystne dla zdrowia i zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy. Nie powinny go więc spożywać szczególnie osoby z cukrzycą i insulinoopornością. Wysoka zawartość węglowodanów zwiększa także apetyt. Dodatkowo niektóre mleka owsiane mogą być dosładzane. Regularne picie mleka owsianego może więc z czasem prowadzić do nadwagi, a nawet otyłości.
Chociaż owies nie zawiera glutenu to jednak w procesie produkcji mleko owsiane może zostać nim zanieczyszczone. Z tego powodu osoby z nietolerancją glutenu lub celiakią nie powinny go spożywać.
Dietetyczka podkreśla także, że mleko owsiane jest jednym z najbardziej skażonych chemicznie produktów. Mleko to może zawierać zanieczyszczenia w postaci pozostałości pestycydów, które są używane w uprawie owsa do ochrony roślin przed szkodnikami. Jest to szczególnie niebezpieczne dla kobiet, ponieważ środki chemiczne zaburzają pracę układu hormonalnego, co może prowadzić do problemów z płodnością, chorób tarczycy, a nawet rozwoju nowotworów.
Mleko owsiane może też zawierać dużo innych szkodliwych dla zdrowia dodatków do żywności takich jak konserwanty, zagęstniki czy sztuczne aromaty. Robinson zwraca uwagę, żeby dokładnie czytać etykiety i sprawdzać skład produktu. Jako znacznie lepszy i zdrowy wybór zamiast mleka owsianego poleca mleko orzechowe np. migdałowe, pistacjowe czy z orzechów makadamia.