Spis treści
Ile kalorii ma pączek, a ile faworki? Możesz się naprawdę zdziwić
Pączek, donut czy faworki? Niezależnie od tego, który z tych wypieków należy do naszych ulubionych, powinniśmy mieć świadomość, że to wyjątkowo tłuste i kaloryczne słodkości. Jedzone od czasu do czasu, przez osoby zdrowe i właściwie odżywiające się na co dzień, nie zaważą na naszym zdrowiu. Jednak nie należy z nimi przesadzać, aby nie nabawić się niestrawności, ponieważ są ciężkostrawne.
Najlepiej przygotowywać je w domu, a wybierając gotowe produkty, sięgać po te ze sprawdzonych cukierni, o maksymalnie krótkiej liście składników, bez zbędnych posypek i dodatków. Chcesz wiedzieć, ile kalorii ma pączek z marmoladą, a ile pieczony w piekarniku? Sprawdzisz to w naszej galerii.
Ile kalorii ma pączek, a ile faworki?
Przeczytaj także: Czy pączki są zdrowe? Kto nie powinien ich jeść?
Tłusty czwartek – kiedy go obchodzimy i skąd wzięła się tradycja świętowania ostatków?
Tłusty czwartek znany także jako zapusty, to ruchome święto, które przypada na ostatni czwartek przed wielkim postem. Rozpoczyna ostatni tydzień karnawału i tzw. ostatki – czas hucznych zabaw i balów. W tym roku tłusty czwartek obchodzimy 8 lutego.
Sprawdź także: Irena Kamińska-Radomska tłumaczy, jak zjeść pączka, a Jolanta Kwaśniewska, jak ptysia. Te instrukcje wywołują emocje!
Tradycja świętowania tłustego czwartku sięga czasów pogańskich, lecz wówczas sięgano po tłuste potrawy… mięsne. Najczęściej wybierano kaloryczne wędliny i mięsa oraz chlebowe pączki nadziewane słoniną. Był to dzień, który uznawano za pożegnanie zimy i powitanie wiosny. Tego dnia jedzenie do syta miało gwarantować pomyślność oraz dostatek pożywienia przez cały rok.
Obecny sposób żegnania karnawału zawdzięczamy królowej Bonie. Organizowane przez nią przyjęcia ostatkowe obfitowały w różnorakie słodkości. Zwyczaj ten szybko spodobał się Polakom, którzy chętnie zmienili dotychczasowe przyzwyczajenia. Co ciekawe, pierwsze słodkie pączki wyglądały inaczej niż te, które znamy dzisiaj. Miały ukryty w środku orzeszek lub migdał, a jego znalezienie było zapowiedzią szczęścia i dostatku.
Źródła:
- Słowiński, M., Kuchnia Królowej Bony, Archeologia Żywa 1/2023, 78-80
- Tłusty Czwartek Muzeum Wsi Mazowieckiej w Sierpcu