Spis treści
Co to jest szakszuka?
Szakszuka w języku arabskim oznacza „wielki bałagan”. Do tego popularnego już nie tylko w krajach basenu Morza Śródziemnego dania prawo rości sobie Tunezja, Izrael, Libia, Algieria czy Maroko.
Szakszukę można przygotować w wielu wariantach, ale jej podstawą są pomidory, jajka i przyprawy. Można do niej dodać fetę, bakłażan, ziemniaki, konserwowane cytryny i różne zioła, a dla lubiących mięso – kiełbaski. Choć tradycyjnie jada się ją na śniadanie, może być też lunchem, obiadem i kolacją. Jest sycąca i lekka jednocześnie, dzięki czemu może być jedzona także przez osoby na diecie.
Poza pomidorami, jajkami i przyprawami w szakszuce znajdziemy cebulę, czosnek, paprykę, a to wszystko posypujemy świeżą pietruszką lub kolendrą.
Czy szakszuka jest zdrowa? Wartości odżywcze szakszuki
Szakszuka jest nie tylko smaczna, aromatyczna i sycąca, ale też zdrowa. Jest źródłem witamin, białka i składników mineralnych. Co dostarczamy swojemu organizmowi, jedząc szakszukę?
Tradycyjna szakszuka jest bogata m.in. w witaminy C, A i K, potas oraz białko. To bardzo odżywcze i dobre dla naszego zdrowia danie.
Przyjrzyjmy się, jakie wartości odżywcze mają podstawowe składniki szakszuki:
- Pomidory to źródło witaminy C i E, potasu, miedzi, beta-karotenu oraz likopenu. Są niskokaloryczne oraz moczopędne, wzmacniają odporność i naczynia krwionośne. Są polecane osobom, które chorują na nadciśnienie.
- Jaja są bogate w białko i w witaminy A, D, E, K oraz witaminy z grupy B. W ich składzie są liczne składniki mineralne: wapń, magnez, fosfor, potas, sód, żelazo, cynk, miedź i selen. W jajkach znajdziemy też lecytynę, niezbędne kwasy tłuszczowe oraz luteinę.
- Papryka czerwona zawiera bardzo dużo witaminy C. Poza tym dostarczy naszemu organizmowi witaminę E, witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz wapń, potas czy żelazo.
- Czosnek jest źródłem witamin z grupy B i witamin C, A, D oraz składników mineralnych: wapnia, fosforu, manganu, cynku, selenu, potasu i siarki. W czosnku są też flawonoidy, białka, enzymy, aminokwasy i saponiny sterydowe.
- Cebula zawiera potas, wapń, krzem, chrom, magnez, siarkę i mangan. Jest też bardzo dobrym źródłem witaminy C, B1 i B6.
Jak zrobić szakszukę?
Szakszuka to prawdziwe śniadanie mistrzów. Jest prosta w przygotowaniu (choć nie tak prosta jak zalanie płatków mlekiem), zachęca do wspólnego jedzenia, a dodatkowo po takim posiłku uczucie sytości nie spowoduje senności, a doda energii na wiele godzin. Zobacz, jak przygotować szakszukę.
Szakszuka – składniki na 2-4 porcje:
- 4-5 dojrzałych pomidorów lub krojone pomidory w puszce (400 g)
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula (biała lub czerwona)
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku
- ¼ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- pół łyżeczki cukry trzcinowego
- pół szklanki wody
- sól
- pieprz
- 4 jaja
- świeża pietruszka i/lub kolendra
- oliwa
Szakszuka – przepis:
- Przygotuj warzywa. Jeżeli używasz świeżych pomidorów, sparz je, obierz ze skórki i pokrój. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, paprykę pokrój w kostkę lub długie paski.
- Rozgrzej patelnię, wlej oliwę i smaż na niej cebulę, aż się zeszkli.
- Dodaj czosnek i przyprawy, zamieszaj i smaż przez chwilę.
- Dodaj paprykę, cukier i szczyptę soli. Zmniejsz ogień i smaż przez kilka minut, aż papryka zmięknie.
- Dodaj pomidory i wodę. Wymieszaj powstały sos i gotuj przez ok. 10-15 minut. Spróbuj i ewentualnie dodaj przyprawy do smaku. Dopraw pieprzem.
- Przygotuj pokrywkę na patelnię, drewnianą łyżką zrób wgłębienia w sosie i wbijaj w nie jajka. Posól i przykryj pokrywką. Gotuj do momentu, aż jajka się zetną, ale żółtko wciąż będzie płynne. W zależności od kuchenki może to zająć od 3 do 10 minut.
- Posiekaj pietruszkę i/lub kolendrę.
- Ugotowane jajka na pomidorach polej oliwą i posyp posiekaną pietruszką i kolendrą. Gotowe!
Szakszukę jedz z ulubionym pieczywem. Może to być pita lub inne arabskie pieczywo, bagietka, a w wersji bardziej fit — z chlebem żytnim lub pełnoziarnistym. Możesz ją jeść prosto z patelni lub przełożyć na talerze.