Szakszuka to zdrowe i pożywne śniadanie. Bliskowschodnie danie i z pomidorami i jajkami to zdrowy posiłek

Gabriela Fedyk
Szakszuka jest nie tylko smaczna, aromatyczna i sycąca, ale też zdrowa.
Szakszuka jest nie tylko smaczna, aromatyczna i sycąca, ale też zdrowa. freepik
Szakszuka to sycące i zdrowe danie pochodzące z Bliskiego Wschodu i krajów Afryki Północnej. To śniadanie doskonałe: jest proste, smaczne i zaspokaja głód na wiele godzin. Możesz ją jeść prosto z patelni i dzielić się nią ze swoimi bliskimi. Jest idealna do wspólnego celebrowania poranków. Jakie wartości odżywcze mają jajka na pomidorach? Zobacz, jak zrobić szakszukę.

Spis treści

Co to jest szakszuka?

Szakszuka w języku arabskim oznacza „wielki bałagan”. Do tego popularnego już nie tylko w krajach basenu Morza Śródziemnego dania prawo rości sobie Tunezja, Izrael, Libia, Algieria czy Maroko.

Szakszukę można przygotować w wielu wariantach, ale jej podstawą są pomidory, jajka i przyprawy. Można do niej dodać fetę, bakłażan, ziemniaki, konserwowane cytryny i różne zioła, a dla lubiących mięso – kiełbaski. Choć tradycyjnie jada się ją na śniadanie, może być też lunchem, obiadem i kolacją. Jest sycąca i lekka jednocześnie, dzięki czemu może być jedzona także przez osoby na diecie.

Poza pomidorami, jajkami i przyprawami w szakszuce znajdziemy cebulę, czosnek, paprykę, a to wszystko posypujemy świeżą pietruszką lub kolendrą.

Czy szakszuka jest zdrowa? Wartości odżywcze szakszuki

Szakszuka jest nie tylko smaczna, aromatyczna i sycąca, ale też zdrowa. Jest źródłem witamin, białka i składników mineralnych. Co dostarczamy swojemu organizmowi, jedząc szakszukę?

Tradycyjna szakszuka jest bogata m.in. w witaminy C, A i K, potas oraz białko. To bardzo odżywcze i dobre dla naszego zdrowia danie.

Przyjrzyjmy się, jakie wartości odżywcze mają podstawowe składniki szakszuki:

  • Pomidory to źródło witaminy C i E, potasu, miedzi, beta-karotenu oraz likopenu. Są niskokaloryczne oraz moczopędne, wzmacniają odporność i naczynia krwionośne. Są polecane osobom, które chorują na nadciśnienie.
  • Jaja są bogate w białko i w witaminy A, D, E, K oraz witaminy z grupy B. W ich składzie są liczne składniki mineralne: wapń, magnez, fosfor, potas, sód, żelazo, cynk, miedź i selen. W jajkach znajdziemy też lecytynę, niezbędne kwasy tłuszczowe oraz luteinę.
  • Papryka czerwona zawiera bardzo dużo witaminy C. Poza tym dostarczy naszemu organizmowi witaminę E, witaminy z grupy B, prowitaminę A oraz wapń, potas czy żelazo.
  • Czosnek jest źródłem witamin z grupy B i witamin C, A, D oraz składników mineralnych: wapnia, fosforu, manganu, cynku, selenu, potasu i siarki. W czosnku są też flawonoidy, białka, enzymy, aminokwasy i saponiny sterydowe.
  • Cebula zawiera potas, wapń, krzem, chrom, magnez, siarkę i mangan. Jest też bardzo dobrym źródłem witaminy C, B1 i B6.

Jak zrobić szakszukę?

Szakszuka to prawdziwe śniadanie mistrzów. Jest prosta w przygotowaniu (choć nie tak prosta jak zalanie płatków mlekiem), zachęca do wspólnego jedzenia, a dodatkowo po takim posiłku uczucie sytości nie spowoduje senności, a doda energii na wiele godzin. Zobacz, jak przygotować szakszukę.

Szakszuka – składniki na 2-4 porcje:

  • 4-5 dojrzałych pomidorów lub krojone pomidory w puszce (400 g)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula (biała lub czerwona)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ¼ łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • ¼ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • pół łyżeczki cukry trzcinowego
  • pół szklanki wody
  • sól
  • pieprz
  • 4 jaja
  • świeża pietruszka i/lub kolendra
  • oliwa

Szakszuka – przepis:

  1. Przygotuj warzywa. Jeżeli używasz świeżych pomidorów, sparz je, obierz ze skórki i pokrój. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, paprykę pokrój w kostkę lub długie paski.
  2. Rozgrzej patelnię, wlej oliwę i smaż na niej cebulę, aż się zeszkli.
  3. Dodaj czosnek i przyprawy, zamieszaj i smaż przez chwilę.
  4. Dodaj paprykę, cukier i szczyptę soli. Zmniejsz ogień i smaż przez kilka minut, aż papryka zmięknie.
  5. Dodaj pomidory i wodę. Wymieszaj powstały sos i gotuj przez ok. 10-15 minut. Spróbuj i ewentualnie dodaj przyprawy do smaku. Dopraw pieprzem.
  6. Przygotuj pokrywkę na patelnię, drewnianą łyżką zrób wgłębienia w sosie i wbijaj w nie jajka. Posól i przykryj pokrywką. Gotuj do momentu, aż jajka się zetną, ale żółtko wciąż będzie płynne. W zależności od kuchenki może to zająć od 3 do 10 minut.
  7. Posiekaj pietruszkę i/lub kolendrę.
  8. Ugotowane jajka na pomidorach polej oliwą i posyp posiekaną pietruszką i kolendrą. Gotowe!

Szakszukę jedz z ulubionym pieczywem. Może to być pita lub inne arabskie pieczywo, bagietka, a w wersji bardziej fit — z chlebem żytnim lub pełnoziarnistym. Możesz ją jeść prosto z patelni lub przełożyć na talerze.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia