Spis treści
Niedobór witaminy D zwiększa ryzyko długiego COVID-19 i powikłań
Od początku pandemii COVID-19 badany był wpływ witaminy D na przebieg choroby koronawirusowej. Kilka z nich sugerowało związek między niskim poziomem witaminy D a zwiększoną podatnością na ostre infekcje dróg oddechowych, w tym także COVID-19. Wykazano także, że suplementacja witaminy D zmniejsza ryzyko infekcji dróg oddechowych, ponieważ wzmacnia układ odpornościowy i zmniejsza stan zapalny. Wiele badań wykazało też, że niedobór witaminy D u osób z COVID-19 może wiązać się z cięższym przebiegiem infekcji oraz zwiększać ryzyko śmiertelności wśród pacjentów z COVID-19 i niskim poziomem witaminy D.
Najnowsza analiza dokumentacji medycznej około 155 milionów pacjentów ze 131 organizacji opieki zdrowotnej na całym świecie wskazuje, że osoby z niedoborem witaminy D są bardziej narażone na ciężki przebieg COVID-19. Badanie objęło ostatecznie 68 814 dorosłych pacjentów (w wieku powyżej 18 lat) z pierwszym udokumentowanym zakażeniem COVID-19 w okresie od stycznia 2022 r. do września 2024 r. Pacjentów podzielono na kategorie na podstawie poziomu witaminy D we krwi w ciągu trzech miesięcy przed diagnozą COVID-19:
osoby z udokumentowanym niedoborem witaminy D,
osoby bez niedoboru (grupa kontrolna).
W ciągu 30 dni obserwacji okazało się, że u pacjentów z niedoborem witaminy D chorujących na COVID-19 wystąpiło znacznie wyższe ryzyko konieczności zastosowania intensywnej terapii w porównaniu z grupą kontrolną.
– Niedobór witaminy D wiąże się ze zwiększonym ryzykiem konieczności skorzystania z usług opieki krytycznej wśród pacjentów z COVID-19, co sugeruje, że niedobór witaminy D może przyczyniać się do większego nasilenia choroby. Wyniki te podkreślają potencjalne znaczenie oceny i leczenia niedoboru witaminy D u pacjentów z COVID-19 w celu poprawy wyników klinicznych – zaznaczyli naukowcy w podsumowaniu badania.
Jesienią tej witaminy mamy jak na lekarstwo. Zadbaj o odporność i uzupełnij niedobór
Choć jeszcze tego nie widać ze względu na piękną pogodę, jesień jest już coraz bliżej. Wraz z nią zacznie się chorowanie na przeziębienie, grypę czy COVID-19. Warto się więc przygotować i zawczasu zad...
Jak witamina D wpływa na przebieg długiego COVID-19?
Z badania przeprowadzonego w 2023 roku wynika z kolei, że pacjenci z długotrwałym COVID-19, czyli infekcją utrzymującą się dłużej niż 12 tygodni, mają niższy poziom witaminy D niż inni pacjenci z COVID-19.
Włoscy naukowcy przeanalizowali dane pochodzące od osób dorosłych w średnim wieku 61 lat (od 51 do 73 lat) hospitalizowanych w Istituto San Raffaele w Mediolanie (Włochy) z potwierdzoną diagnozą COVID-19 i wypisanych w czasie pierwszej fali pandemii, od marca do maja 2020 r. Zbadano te osoby także sześć miesięcy później podczas wizyt kontrolnych.
Dwie trzecie osób z niskim poziomem witaminy D w chwili przyjęcia do szpitala nadal miało niski poziom po sześciu miesiącach. Jednak pacjenci z długotrwałym COVID-19 mieli znacznie niższy średni poziom witaminy D w porównaniu z pacjentami, którzy wyleczyli chorobę wcześniej.
– Nasze badanie wykazało, że u pacjentów z COVID-19 i niskim poziomem witaminy D istnieje większe ryzyko wystąpienia długotrwałej postaci choroby, ale nie wiadomo jeszcze, czy suplementacja witaminą D może złagodzić objawy lub całkowicie zmniejszyć to ryzyko. Jeśli nasze dane zostaną potwierdzone w dużych randomizowanych, kontrolowanych badaniach interwencyjnych, suplementacja witaminą D może stanowić możliwą strategię zapobiegawczą mającą na celu zmniejszenie wpływu następstw COVID-19 – podkreśla lekarz i starsza autorka badania, dr Andrea Giustina.
Uważaj na tych wrogów witaminy D. Nie przyjmuj jej w ten sposób, bo nie zadziała
Jesienią, gdy dni są coraz krótsze, a więc i słońca jest coraz mniej, suplementacja witaminy D3 jest niezbędna do prawidłowego działania układu kostnego, odpornościowego i nerwowego. Bierzesz witaminę...
Czy suplementacja witaminy D może pomóc w leczeniu COVID-19?
Z kolei wyniki metaanalizy 16 publikacji przeprowadzonej w marcu 2024 r. wykazały zasadność stosowania suplementacji witaminą D przed zachorowaniem na COVID-19. Badania wykazały spadek zachorowań na COVID-19 u osób, które suplementowały witaminę D, zwłaszcza w populacjach, w których częściej występują znaczne niedobory witaminy D.
Jedno z badań wykazało także, że u osób otrzymujących witaminę D śmiertelność była znacznie niższa. Ponadto suplementacja witaminą D chroniła przed przyjęciem na oddziale intensywnej terapii związanym z COVID-19.
– Wyniki naszej metaanalizy zdają się potwierdzać zasadność stosowania witaminy D, zwłaszcza w populacjach z niedoborami witaminy D, w zapobieganiu zakażeniom COVID-19 i powiązanym z nimi powikłaniom – podsumowali autorzy badania.
Witamina D nie tylko na odporność. Opóźni pierwsze objawy tych chorób
Jesienią, gdy dni stają się coraz krótsze i zimniejsze na słońcu przebywamy coraz mniej. Przez to poziom witaminy D w naszym organizmie również się zmniejsza. Okazuje się, że witamina słońca wpływa ni...
Źródła:
Low Vitamin D Levels Are Associated With Long COVID Syndrome in COVID-19 Survivors The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Naukowcy nie dowierzają. Delfiny uzależnione od najgroźniejszych narkotyków
- Oto najlepsze cięte riposty nauczycieli. Zgasiły niejednego ucznia!
- Szaleniec wjechał mazdą do salonu, bo dealer nie chciał zwrotu auta - WIDEO
- Awantura podczas obchodów miesięcznicy smoleńskiej. Macierewicz kontra protestujący