Zastanawiasz się, jak długo możesz przechowywać kurczaka w lodówce? Eksperci odpowiadają. To cię zaskoczy

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Kurczak często gości na naszych stołach. Równie często zostają nam jakieś resztki w różnej postaci – skrzydełek, udek, kotletów czy też kawałków mięsa w sałatce. W lodówkach przechowujemy też surowe mięso, które czeka na obróbkę. Jak długo można przechowywać kurczaka w lodówce? Eksperci ujawnili, ile dni możesz przetrzymać w lodówce udka z niedzielnego obiadu.

Spis treści

Ile może stać upieczony kurczak w lodówce? Eksperci rozwiewają wątpliwości

Czy przygotowując obiad z kurczaka, zastanawiasz się, ile będzie mógł stać w lodówce? Albo jak długo surowe mięso drobiowe może być przechowywane bez ryzyka zatrucia pokarmowego? Wiele osób wykazuje się ostrożnością i zamiast zjadać resztki, wyrzuca je, żeby uchronić się przed rewolucjami żołądkowymi. Okazuje się, że zarówno surowy, jak i pieczony kurczak może być przechowywany w lodówce dłużej, niż sądzisz.

NFZ przypomina, że surowe mięso i ryby należy przechowywać na dolnej półce lodówki, gdzie jest najniższa temperatura.
NFZ przypomina, że surowe mięso i ryby należy przechowywać na dolnej półce lodówki, gdzie jest najniższa temperatura. freepik

Jak podaje Amerykański Departament Rolnictwa (USDA), sałatka z kurczaka, nuggetsy i paszteciki z kurczaka oraz resztki gotowanego (pieczonego, smażonego) kurczaka, które zostały szybko schłodzone i odpowiednio przykryte, mogą być przechowywane przez trzy do czterech dni przed spożyciem. W pełni ugotowane kiełbaski z kurczaka i mięso obiadowe mogą przetrwać jeszcze kilka dni ze względu na wysoki poziom sodu, który pomaga je konserwować.

Surowy drób, czy to w całości, w częściach takich jak piersi lub udka, czy też zmielone podroby lub mięso, może być przechowywany w lodówce tylko przez jeden do dwóch dni.

Jak przechować pieczonego kurczaka?

Pieczony kurczak ląduje w lodówce na przykład na talerzu owiniętym w folię spożywczą czy też pudełku do przechowywania żywności. I chyba każdy z nas miał ten moment zawahania się, jeśli chodzi o jedzenie resztek mięsa z wczorajszego obiadu. Jak przechowywać pieczonego kurczaka, żeby mieć pewność, że robisz to dobrze?

Według Agencji Standardów Żywności (Food Standards Agency) lodówki i urządzenia chłodnicze powinny być ustawione na 8 stopni Celsjusza lub niżej, a żywność powinna być przechowywana w „czystych, szczelnych” pojemnikach, aby zapobiec jej zepsuciu. Nie powstrzymuje to całkowicie rozwoju bakterii, ale znacznie go spowalnia.

NFZ przypomina, że surowe mięso i ryby należy przechowywać na dolnej półce lodówki, gdzie jest najniższa temperatura.

– Należy pamiętać o regularnym myciu półek oraz usuwaniu zepsutego jedzenia. Jak długo przechowujemy poszczególne artykuły? Lodówka pozwala na zachowanie świeżości, jednak należy pamiętać o terminie przydatności do spożycia, jest on wyznacznikiem bezpiecznego spożycia produktów – czytamy na stronie internetowej Narodowego Funduszu Zdrowia.

W przypadku surowego kurczaka, którego data przydatności do spożycia już minęła, należy wyrzucić go do kosza. Zwróć też uwagę na oznaki zepsucia i zachowaj ostrożność, aby zapobiec zachorowaniu. Mogą to być szary lub zielony kolor mięsa i zmiana zapachu.

Ile może leżeć kurczak w zamrażarce?

Korzystaj też z zamrażarki, jeżeli nie masz pewności, czy zdążysz zjeść gotowego kurczaka, zanim się zepsuje.

– Ugotowanego kurczaka można zamrozić na długi czas – powiedziała „Woman and Home” Jane Cook z „Hungry City Hippy”. –Ale najlepiej będzie smakował, jeśli zostanie zjedzony w ciągu trzech do sześciu miesięcy. Jeśli zostanie zamrożony na dłużej, nadal będzie bezpieczny do spożycia, ale jego konsystencja może się nieznacznie zmienić – dodała.

Jeśli chcesz zamrozić całego kurczaka, to mamy dobrą wiadomość. Mrożony drób może być przechowywany nawet przez rok bez utraty jakości. Agencja Żywności i Leków (FDA) twierdzi, że części kurczaka, takie jak udka, piersi lub skrzydełka, można przechowywać do dziewięciu miesięcy. Podroby powinny być trzymane nie dłużej niż trzy do czterech miesięcy. Z kolei mielony kurczak powinien być w zamrażarce nie dłużej niż trzy do czterech miesięcy.

Źródła:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia