Spis treści
Ile może stać upieczony kurczak w lodówce? Eksperci rozwiewają wątpliwości
Czy przygotowując obiad z kurczaka, zastanawiasz się, ile będzie mógł stać w lodówce? Albo jak długo surowe mięso drobiowe może być przechowywane bez ryzyka zatrucia pokarmowego? Wiele osób wykazuje się ostrożnością i zamiast zjadać resztki, wyrzuca je, żeby uchronić się przed rewolucjami żołądkowymi. Okazuje się, że zarówno surowy, jak i pieczony kurczak może być przechowywany w lodówce dłużej, niż sądzisz.
Jak podaje Amerykański Departament Rolnictwa (USDA), sałatka z kurczaka, nuggetsy i paszteciki z kurczaka oraz resztki gotowanego (pieczonego, smażonego) kurczaka, które zostały szybko schłodzone i odpowiednio przykryte, mogą być przechowywane przez trzy do czterech dni przed spożyciem. W pełni ugotowane kiełbaski z kurczaka i mięso obiadowe mogą przetrwać jeszcze kilka dni ze względu na wysoki poziom sodu, który pomaga je konserwować.
Surowy drób, czy to w całości, w częściach takich jak piersi lub udka, czy też zmielone podroby lub mięso, może być przechowywany w lodówce tylko przez jeden do dwóch dni.
Nigdy nie jedz makaronu po tym czasie. Grozi to poważnym zatruciem!
Makaron nawet wtedy, gdy był prawidłowo przechowywany, może być niezdatny do spożycia już kilka dni po ugotowaniu. Przyczyną są bakterie Bacillus cereus, czyli laseczki woskowej. Znane są przypadki ci...
Jak przechować pieczonego kurczaka?
Pieczony kurczak ląduje w lodówce na przykład na talerzu owiniętym w folię spożywczą czy też pudełku do przechowywania żywności. I chyba każdy z nas miał ten moment zawahania się, jeśli chodzi o jedzenie resztek mięsa z wczorajszego obiadu. Jak przechowywać pieczonego kurczaka, żeby mieć pewność, że robisz to dobrze?
Według Agencji Standardów Żywności (Food Standards Agency) lodówki i urządzenia chłodnicze powinny być ustawione na 8 stopni Celsjusza lub niżej, a żywność powinna być przechowywana w „czystych, szczelnych” pojemnikach, aby zapobiec jej zepsuciu. Nie powstrzymuje to całkowicie rozwoju bakterii, ale znacznie go spowalnia.
NFZ przypomina, że surowe mięso i ryby należy przechowywać na dolnej półce lodówki, gdzie jest najniższa temperatura.
– Należy pamiętać o regularnym myciu półek oraz usuwaniu zepsutego jedzenia. Jak długo przechowujemy poszczególne artykuły? Lodówka pozwala na zachowanie świeżości, jednak należy pamiętać o terminie przydatności do spożycia, jest on wyznacznikiem bezpiecznego spożycia produktów – czytamy na stronie internetowej Narodowego Funduszu Zdrowia.
W przypadku surowego kurczaka, którego data przydatności do spożycia już minęła, należy wyrzucić go do kosza. Zwróć też uwagę na oznaki zepsucia i zachowaj ostrożność, aby zapobiec zachorowaniu. Mogą to być szary lub zielony kolor mięsa i zmiana zapachu.
Najlepsze metody przechowywania ugotowanej żywności
Oszczędzanie pieniędzy i ograniczanie marnowania żywności idą w parze, zwłaszcza kiedy zamiast wyrzucać resztki jedzenia, przechowujemy je na później. Ważne jest jednak, aby niezjedzony obiad umieścić...
Ile może leżeć kurczak w zamrażarce?
Korzystaj też z zamrażarki, jeżeli nie masz pewności, czy zdążysz zjeść gotowego kurczaka, zanim się zepsuje.
– Ugotowanego kurczaka można zamrozić na długi czas – powiedziała „Woman and Home” Jane Cook z „Hungry City Hippy”. –Ale najlepiej będzie smakował, jeśli zostanie zjedzony w ciągu trzech do sześciu miesięcy. Jeśli zostanie zamrożony na dłużej, nadal będzie bezpieczny do spożycia, ale jego konsystencja może się nieznacznie zmienić – dodała.
Jeśli chcesz zamrozić całego kurczaka, to mamy dobrą wiadomość. Mrożony drób może być przechowywany nawet przez rok bez utraty jakości. Agencja Żywności i Leków (FDA) twierdzi, że części kurczaka, takie jak udka, piersi lub skrzydełka, można przechowywać do dziewięciu miesięcy. Podroby powinny być trzymane nie dłużej niż trzy do czterech miesięcy. Z kolei mielony kurczak powinien być w zamrażarce nie dłużej niż trzy do czterech miesięcy.
Czy mrożony chleb jest zdrowy? Odpowiedź może cię zaskoczyć
Co robisz po przyniesieniu chleba do domu – wkładasz do chlebaka czy może… do zamrażarki? Dr Chintal Patel, lekarka pierwszego kontaktu NHS, mówi dlaczego warto wziąć pod uwagę mrożenie pieczywa. Czy ...
Źródła:
Chicken from Farm to Table Food Safety and Inspection Service
Storing and freezing food safely Food Standards Agency
Tajniki lodówki – co gdzie trzymać Narodowy Fundusz Zdrowia
How long does cooked chicken last in the fridge? When to bin your leftover meat Woman and Home
REFRIGERATOR & FREEZER STORAGE CHART Food and Drug Administration
Dzieje się w Polsce i na świecie – czytaj na i.pl
- Naukowcy nie dowierzają. Delfiny uzależnione od najgroźniejszych narkotyków
- Oto najlepsze cięte riposty nauczycieli. Zgasiły niejednego ucznia!
- Szaleniec wjechał mazdą do salonu, bo dealer nie chciał zwrotu auta - WIDEO
- Awantura podczas obchodów miesięcznicy smoleńskiej. Macierewicz kontra protestujący