Zastanawiasz się, jak długo możesz przechowywać kurczaka w lodówce? Eksperci odpowiadają. To cię zaskoczy

Gabriela Fedyk
Opracowanie:
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Kurczak często gości na naszych stołach. Równie często zostają nam jakieś resztki w różnej postaci – skrzydełek, udek, kotletów czy też kawałków mięsa w sałatce. W lodówkach przechowujemy też surowe mięso, które czeka na obróbkę. Jak długo można przechowywać kurczaka w lodówce? Eksperci ujawnili, ile dni możesz przetrzymać w lodówce udka z niedzielnego obiadu.

Spis treści

Ile może stać upieczony kurczak w lodówce? Eksperci rozwiewają wątpliwości

Czy przygotowując obiad z kurczaka, zastanawiasz się, ile będzie mógł stać w lodówce? Albo jak długo surowe mięso drobiowe może być przechowywane bez ryzyka zatrucia pokarmowego? Wiele osób wykazuje się ostrożnością i zamiast zjadać resztki, wyrzuca je, żeby uchronić się przed rewolucjami żołądkowymi. Okazuje się, że zarówno surowy, jak i pieczony kurczak może być przechowywany w lodówce dłużej, niż sądzisz.

NFZ przypomina, że surowe mięso i ryby należy przechowywać na dolnej półce lodówki, gdzie jest najniższa temperatura.
NFZ przypomina, że surowe mięso i ryby należy przechowywać na dolnej półce lodówki, gdzie jest najniższa temperatura. freepik

Jak podaje Amerykański Departament Rolnictwa (USDA), sałatka z kurczaka, nuggetsy i paszteciki z kurczaka oraz resztki gotowanego (pieczonego, smażonego) kurczaka, które zostały szybko schłodzone i odpowiednio przykryte, mogą być przechowywane przez trzy do czterech dni przed spożyciem. W pełni ugotowane kiełbaski z kurczaka i mięso obiadowe mogą przetrwać jeszcze kilka dni ze względu na wysoki poziom sodu, który pomaga je konserwować.

Surowy drób, czy to w całości, w częściach takich jak piersi lub udka, czy też zmielone podroby lub mięso, może być przechowywany w lodówce tylko przez jeden do dwóch dni.

Nigdy nie jedz makaronu po tym czasie. Grozi to poważnym zatruciem!

Nigdy nie jedz makaronu po tym czasie. Grozi to poważnym zatruciem!

Makaron nawet wtedy, gdy był prawidłowo przechowywany, może być niezdatny do spożycia już kilka dni po ugotowaniu. Przyczyną są bakterie Bacillus cereus, czyli laseczki woskowej. Znane są przypadki ci...

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak

Jak przechować pieczonego kurczaka?

Pieczony kurczak ląduje w lodówce na przykład na talerzu owiniętym w folię spożywczą czy też pudełku do przechowywania żywności. I chyba każdy z nas miał ten moment zawahania się, jeśli chodzi o jedzenie resztek mięsa z wczorajszego obiadu. Jak przechowywać pieczonego kurczaka, żeby mieć pewność, że robisz to dobrze?

Według Agencji Standardów Żywności (Food Standards Agency) lodówki i urządzenia chłodnicze powinny być ustawione na 8 stopni Celsjusza lub niżej, a żywność powinna być przechowywana w „czystych, szczelnych” pojemnikach, aby zapobiec jej zepsuciu. Nie powstrzymuje to całkowicie rozwoju bakterii, ale znacznie go spowalnia.

NFZ przypomina, że surowe mięso i ryby należy przechowywać na dolnej półce lodówki, gdzie jest najniższa temperatura.

– Należy pamiętać o regularnym myciu półek oraz usuwaniu zepsutego jedzenia. Jak długo przechowujemy poszczególne artykuły? Lodówka pozwala na zachowanie świeżości, jednak należy pamiętać o terminie przydatności do spożycia, jest on wyznacznikiem bezpiecznego spożycia produktów – czytamy na stronie internetowej Narodowego Funduszu Zdrowia.

W przypadku surowego kurczaka, którego data przydatności do spożycia już minęła, należy wyrzucić go do kosza. Zwróć też uwagę na oznaki zepsucia i zachowaj ostrożność, aby zapobiec zachorowaniu. Mogą to być szary lub zielony kolor mięsa i zmiana zapachu.

Najlepsze metody przechowywania ugotowanej żywności

Najlepsze metody przechowywania ugotowanej żywności

Oszczędzanie pieniędzy i ograniczanie marnowania żywności idą w parze, zwłaszcza kiedy zamiast wyrzucać resztki jedzenia, przechowujemy je na później. Ważne jest jednak, aby niezjedzony obiad umieścić...

Justyna Madan
Justyna Madan

Ile może leżeć kurczak w zamrażarce?

Korzystaj też z zamrażarki, jeżeli nie masz pewności, czy zdążysz zjeść gotowego kurczaka, zanim się zepsuje.

– Ugotowanego kurczaka można zamrozić na długi czas – powiedziała „Woman and Home” Jane Cook z „Hungry City Hippy”. –Ale najlepiej będzie smakował, jeśli zostanie zjedzony w ciągu trzech do sześciu miesięcy. Jeśli zostanie zamrożony na dłużej, nadal będzie bezpieczny do spożycia, ale jego konsystencja może się nieznacznie zmienić – dodała.

Jeśli chcesz zamrozić całego kurczaka, to mamy dobrą wiadomość. Mrożony drób może być przechowywany nawet przez rok bez utraty jakości. Agencja Żywności i Leków (FDA) twierdzi, że części kurczaka, takie jak udka, piersi lub skrzydełka, można przechowywać do dziewięciu miesięcy. Podroby powinny być trzymane nie dłużej niż trzy do czterech miesięcy. Z kolei mielony kurczak powinien być w zamrażarce nie dłużej niż trzy do czterech miesięcy.

Czy mrożony chleb jest zdrowy? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Czy mrożony chleb jest zdrowy? Odpowiedź może cię zaskoczyć

Co robisz po przyniesieniu chleba do domu – wkładasz do chlebaka czy może… do zamrażarki? Dr Chintal Patel, lekarka pierwszego kontaktu NHS, mówi dlaczego warto wziąć pod uwagę mrożenie pieczywa. Czy ...

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk

Źródła:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia