Spis treści
Ile może stać upieczony kurczak w lodówce? Eksperci rozwiewają wątpliwości
Czy przygotowując obiad z kurczaka, zastanawiasz się, ile będzie mógł stać w lodówce? Albo jak długo surowe mięso drobiowe może być przechowywane bez ryzyka zatrucia pokarmowego? Wiele osób wykazuje się ostrożnością i zamiast zjadać resztki, wyrzuca je, żeby uchronić się przed rewolucjami żołądkowymi. Okazuje się, że zarówno surowy, jak i pieczony kurczak może być przechowywany w lodówce dłużej, niż sądzisz.
Jak podaje Amerykański Departament Rolnictwa (USDA), sałatka z kurczaka, nuggetsy i paszteciki z kurczaka oraz resztki gotowanego (pieczonego, smażonego) kurczaka, które zostały szybko schłodzone i odpowiednio przykryte, mogą być przechowywane przez trzy do czterech dni przed spożyciem. W pełni ugotowane kiełbaski z kurczaka i mięso obiadowe mogą przetrwać jeszcze kilka dni ze względu na wysoki poziom sodu, który pomaga je konserwować.
Surowy drób, czy to w całości, w częściach takich jak piersi lub udka, czy też zmielone podroby lub mięso, może być przechowywany w lodówce tylko przez jeden do dwóch dni.
Jak przechować pieczonego kurczaka?
Pieczony kurczak ląduje w lodówce na przykład na talerzu owiniętym w folię spożywczą czy też pudełku do przechowywania żywności. I chyba każdy z nas miał ten moment zawahania się, jeśli chodzi o jedzenie resztek mięsa z wczorajszego obiadu. Jak przechowywać pieczonego kurczaka, żeby mieć pewność, że robisz to dobrze?
Według Agencji Standardów Żywności (Food Standards Agency) lodówki i urządzenia chłodnicze powinny być ustawione na 8 stopni Celsjusza lub niżej, a żywność powinna być przechowywana w „czystych, szczelnych” pojemnikach, aby zapobiec jej zepsuciu. Nie powstrzymuje to całkowicie rozwoju bakterii, ale znacznie go spowalnia.
NFZ przypomina, że surowe mięso i ryby należy przechowywać na dolnej półce lodówki, gdzie jest najniższa temperatura.
– Należy pamiętać o regularnym myciu półek oraz usuwaniu zepsutego jedzenia. Jak długo przechowujemy poszczególne artykuły? Lodówka pozwala na zachowanie świeżości, jednak należy pamiętać o terminie przydatności do spożycia, jest on wyznacznikiem bezpiecznego spożycia produktów – czytamy na stronie internetowej Narodowego Funduszu Zdrowia.
W przypadku surowego kurczaka, którego data przydatności do spożycia już minęła, należy wyrzucić go do kosza. Zwróć też uwagę na oznaki zepsucia i zachowaj ostrożność, aby zapobiec zachorowaniu. Mogą to być szary lub zielony kolor mięsa i zmiana zapachu.
Ile może leżeć kurczak w zamrażarce?
Korzystaj też z zamrażarki, jeżeli nie masz pewności, czy zdążysz zjeść gotowego kurczaka, zanim się zepsuje.
– Ugotowanego kurczaka można zamrozić na długi czas – powiedziała „Woman and Home” Jane Cook z „Hungry City Hippy”. –Ale najlepiej będzie smakował, jeśli zostanie zjedzony w ciągu trzech do sześciu miesięcy. Jeśli zostanie zamrożony na dłużej, nadal będzie bezpieczny do spożycia, ale jego konsystencja może się nieznacznie zmienić – dodała.
Jeśli chcesz zamrozić całego kurczaka, to mamy dobrą wiadomość. Mrożony drób może być przechowywany nawet przez rok bez utraty jakości. Agencja Żywności i Leków (FDA) twierdzi, że części kurczaka, takie jak udka, piersi lub skrzydełka, można przechowywać do dziewięciu miesięcy. Podroby powinny być trzymane nie dłużej niż trzy do czterech miesięcy. Z kolei mielony kurczak powinien być w zamrażarce nie dłużej niż trzy do czterech miesięcy.
Źródła:
Chicken from Farm to Table Food Safety and Inspection Service
Storing and freezing food safely Food Standards Agency
Tajniki lodówki – co gdzie trzymać Narodowy Fundusz Zdrowia
How long does cooked chicken last in the fridge? When to bin your leftover meat Woman and Home
REFRIGERATOR & FREEZER STORAGE CHART Food and Drug Administration