Spis treści
- Drożdże bez tajemnic. Czym tak naprawdę są?
- Jakie znamy rodzaje drożdży?
- Nie tylko witamina B, czyli właściwości drożdży
- Drożdże pomogą na wygląd cery, włosów i paznokci
- Tabletki drożdżowe – w jakich sytuacjach warto je zażywać?
- Nie każdy powinien spożywać drożdże. Oto przeciwwskazania i środki ostrożności
Drożdże bez tajemnic. Czym tak naprawdę są?
Drożdże (Saccharomyces) to rodzaj jednokomórkowych grzybów należących do rodziny drożdżakowatych (Saccharomycetaceae), których łacińską nazwę można przetłumaczyć jako „grzyby cukrowe”. Rozwijają się na podłożach zawierających cukry proste i są odpowiedzialne za fermentację alkoholową, która przebiega przeważnie w warunkach beztlenowych.
Najczęściej nazwa ta jest stosowana w odniesieniu do gatunku Saccharomyces cerevisiae, do których należą odmiany stosowane do wyrobu pieczywa, piwa, wina oraz mocniejszych trunków alkoholowych.
Drożdże są organizmami rozmnażającymi się poprzez pączkowanie. W procesie tym jądro komórki rodzicielskiej drożdży dzieli się na dwa, przy czym jedno z jąder przemieszcza się do nowo powstałego pączka. Drożdże mogą tworzyć rozległe kolonie, a niekiedy wytwarzają też zarodniki workowe, które umożliwiają ich przetrwanie w niekorzystnych warunkach.
Jakie znamy rodzaje drożdży?
Istnieje wiele gatunków drożdży, z czego dobrze poznano około trzydziestu. Najczęściej jednak dzieli się je na grupy pod względem sposobu zastosowania.
Wyróżnia się m.in.:
- drożdże piekarnicze (piekarskie),
- drożdże piwowarskie (piwne) – oprócz S. cerevisiae stosuje się także szczepy Saccharomyces pastorianus, dawniej. S. carlsbergensis, przeznaczone do piwa typu lager,
- drożdże winne – oprócz S. cerevisiae to również Saccharomyces bayanus,
- drożdże gorzelnicze,
- drożdże kefirowe (Kluyveromyces marxianus),
- drożdże probiotyczne – Saccharomyces boulardii, które są odmianą S. cerevisiae,
- drożdże odżywcze (nieaktywne lub dezaktywowane).
Drożdże należące do gatunków dzikich (drożdże dzikie) są najczęściej uznawane za szkodliwe i powodujące wady produktów spożywczych, chociaż dodaje się je do produkcji niektórych gatunków piwa.
Sprawdź także:
Nie tylko witamina B, czyli właściwości drożdży
Drożdże to jedno z najbogatszych źródeł witamin z grupy B, a w szczególności wit. B1, B2, B3, B5, B6 oraz biotyny i kwasu foliowego. Oprócz nich zawierają także składniki mineralne takie jak fosfor, żelazo, cynk, potas, magnez, chrom i selen. Zawierają także witaminę E oraz inne antyoksydanty, m.in. glutation i selenometioninę, a ponadto korzystne dla serca beta-glukany.
Porcja 100 świeżych drożdży zapewnia ok. 90 kcal, a przy tym ok. 11 g białka, 2 g tłuszczu, 14,5 g węglowodanów i 7,4 g błonnika.
Ponieważ świeże drożdże nie są przeznaczone do bezpośredniego spożycia, a przy zastosowaniu w wypiekach używa się ich tylko w niewielkiej ilości, a ciasto poddaje się działaniu wysokiej temperatury, nie stanowią one znaczącego źródła składników odżywczych, a zwłaszcza witamin.
W kuchni używa się też aktywnych drożdży suszonych, które w przeciwieństwie do tych świeżych cechuje znaczna trwałość. Choć jednak są wygodne, zapewniają nieco inny smak domowych wypieków i nie są spożywane jako źródło cennych składników.
Przy ich stosowaniu warto znać wartość kuchennego przelicznika, według którego porcja 7 g suszonych drożdży instant (klasyczne opakowanie) odpowiada ok. 15 g drożdży świeżych.
W kuchni używa się jednak drożdży nieaktywnych, tj. pozbawionych żywotności, które są dostępne w formie proszku i płatków. Ze względu na orzechowo-grzybowy smak są cennym dodatkiem smakowym do potraw zwłaszcza w kuchni bezmięsnej i wegańskiej, dodając im też brakujących witamin.
Porcja 100 g dezaktywowanych drożdży dostarcza 360-440 kcal, 45-55 g białka, 0-6 g tłuszczu, 33-37 g węglowodanów i 18-25 g błonnika.
Przeczytaj więcej na temat:
Drożdże pomogą na wygląd cery, włosów i paznokci
Drożdże mają wiele zastosowań. Ze względu na wysoką zawartość witamin z grupy B czasami zaleca się ich przyjmowanie (np. picie drożdży rozpuszczonych w wodzie lub mleku) w stanach wyczerpania fizycznego i psychicznego. Zawarte w nich składniki pomagają łagodzić negatywne skutki stresu i poprawiać funkcjonowanie układu nerwowego.
Drożdże są też pomocne przy problemach z cerą, szczególnie trądzikową, a także w przypadku osłabienia włosów i paznokci.
Maseczka z drożdży na twarz pomaga odżywić cerę, a także łagodzić wypryski i zmiany zapalne. Drożdże na trądzik, zarówno w postaci maseczki, jak i drożdże w tabletkach, to jedna z najtańszych i najbardziej skutecznych domowych kuracji.
Dobre efekty da też maseczka z drożdży na włosy – jest pomocna zwłaszcza w przypadku włosów ze skłonnością do przetłuszczania. Włosy można też płukać w piwie, do którego produkcji używane są drożdże.
Przeczytaj również na temat:
Kosmetyki z dodatkiem drożdży regulują wydzielanie sebum i przeznaczone są zwłaszcza do cery tłustej.
Tabletki drożdżowe – w jakich sytuacjach warto je zażywać?
Tabletki drożdżowe dostępne w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością sprawią też, że włosy staną się mocniejsze, zdrowsze i bardziej lśniące, zaś płytki paznokciowe będą miały ładniejszy koloryt i nie będą podatne na złamania. Drożdże są też bazą do produkcji suplementów diety uzupełniających poziom witamin z grupy B, w których dodatek tych związków jest standaryzowany. Są też używane do produkcji preparatów z chromem czy selenem, bo dzięki włączeniu tych składników do procesu fermentacji uzyskuje się ich lepszą przyswajalność.
Drożdże zawierają też chrom w sposób naturalny. Ponieważ pierwiastek ten ułatwia transport glukozy w organizmie, suplementy drożdżowe mogą działać korzystnie w przypadku zaburzeń metabolicznych, jednak nie są polecane diabetykom.
Drożdże w tabletkach polecane są dla wzmocnienia układu odpornościowego, poprawy wydolności organizmu w okresach rekonwalescencji, dla poprawy funkcjonowania układu nerwowego i mózgu, dla osób podatnych na stres oraz podczas terapii antybiotykami.
Najbardziej polecanym rodzaje suplementu są drożdże piwowarskie dostępne są w aptekach w postaci tabletek, często z dodatkiem ziół lub pyłku kwiatowego. Stanowią produkt uboczny produkcji piwa i są oczyszczone w taki sposób, że mają niską zawartość kwasów nukleinowych, które przy nadmiernym spożyciu mają niekorzystny wpływ na zdrowie.
Przeczytaj również: Jak upiec domowy chleb na drożdżach i bez drożdży
Nie każdy powinien spożywać drożdże. Oto przeciwwskazania i środki ostrożności
Drożdże nie powinny być spożywane na surowo, ponieważ stwarza to możliwość ich namnażania się w układzie pokarmowym, co prowadzi do rozwoju dolegliwości i problemów zdrowotnych.
Najbezpieczniejszym sposobem przyjmowania drożdży w sposób doustny w roli suplementu diety jest sięganie po drożdże w tabletkach, ew. dodawanie do potraw drożdży nieaktywnych.
Drożdże do picia należy przygotować, zalewając niewielką ich ilość wrzącą wodą lub mlekiem i odczekując 10-15 minut. Jeśli drożdże przed wypiciem nie zostaną „zabite”, zaczną fermentować w przewodzie pokarmowym i zamiast dostarczać cennych składników, będą je dodatkowo pobierać z organizmu, przynosząc tym samym więcej szkody niż pożytku.
Spożywanie drożdży może powodować niepożądane efekty, takie jak wzdęcia i gazy, a także migrenowe bóle głowy. Objawy alergii na drożdże obejmują m.in. takie jak zaburzenia żołądkowo-jelitowe, wysypka, problemy z oddychaniem, ucisk w tchawicy i ból w klatce piersiowej.
Drożdży nie należy spożywać podczas przyjmowania niektórych leków, do których należą między innymi antydepresyjne inhibitory MAO, przeciwbólowa meperydyna i środki stosowane w leczeniu cukrzycy.
Przyjmowanie drożdży jest niewskazane w chorobach zapalnych jelit, na przykład przy chorobie Leśniowskiego-Crohna czy wrzodziejącym zapaleniu jelit, a także podobnych problemach wynikających z chorób autoimunologicznych. Inne przeciwwskazania to nawracające infekcje grzybicze spowodowane przez drożdżaki Candida albicans oraz osłabienie układu odpornościowego, m.in. w wyniku stosowania leków immunosupresyjnych. Natomiast z uwagi na bardzo wysoką zawartość związków purynowych, drożdży nie powinny spożywać osoby chore na dnę moczanową, nazywaną też podagrą czy artretyzmem.
Spożywanie drożdży w ciąży i podczas karmienia dziecka piersią należy skonsultować z lekarzem.