Spis treści
„Biały wodospad”, czyli cudowny makaron. Z czego robi się makaron konjac?
Makaron konjac (znany też jako makaron shirataki lub „cudowny makaron”) jest wytwarzany z azjatyckiej rośliny konjac. Konjac to warzywo korzeniowe znane jest ze swojej skrobiowej bulwy, która jest wykorzystywana do produkcji bogatego źródła rozpuszczalnego błonnika pokarmowego – glukomannanu.
Makaron shirataki to doskonały zamiennik tradycyjnego makaronu. Jest bardzo sycący, a jednocześnie niskokaloryczny. Eksperci ds. zdrowia twierdzą, że makaron konjac może pomagać schudnąć dzięki dłuższemu utrzymywaniu sytości.
„Shirataki” to po japońsku „biały wodospad”, co odnosi się do półprzezroczystego wyglądu makaronu. Wytwarza się go przez zmieszanie mąki glukomannanowej ze zwykłą wodą i odrobiną wody limonkowej, która pomaga makaronowi zachować swój kształt. Taka mieszanka jest gotowana, a następnie formowana w makaron lub kawałki przypominające ryż. 97 proc. makaronu konjac stanowi woda, przez co jest bardzo niskokaloryczny.
– Ludzie nazywają go cudownym makaronem, ponieważ wypełnia cię – jak makaron – ale bez węglowodanów i kalorii – dla Mirror mówi dietetyczka Gillian Culbertson.
Czy makaron konjac jest zdrowy?
Makaron konjac jest bogaty w glukomannan – rodzaj błonnika, który ma imponujące korzyści zdrowotne. Dodatkowo w licznych badaniach wykazano, że powoduje utratę wagi. Ten lepki błonnik opóźnia opróżnianie żołądka, dzięki czemu dłużej pozostaje się sytym i mniej się je. Jak wykazało badanie, zastąpienie wysokowęglowodanowej porcji wstępnej makaronem konjac zmniejszyło ogólne spożycie kalorii o 23 do 47 proc.
Jedzenie makaronu konjac ma wiele korzyści zdrowotnych, w tym:
pomaga obniżyć poziom cholesterolu i glukozy we krwi,
może pomóc w regulacji wypróżnień, zapobieganiu hemoroidom i zapobieganiu chorobie uchyłkowej,
może zmniejszyć trądzik i poprawić zdrowie skóry,
może zmniejszać reakcję alergiczną i poprawiać gojenie się ran.
Makaron shirataki nie zawiera witamin, minerałów ani przeciwutleniaczy, a niska zawartość kalorii i węglowodanów nie zapewni ci dużego zastrzyku energii. Możesz to jednak uzyskać przez dodanie odżywczych sosów i dodatków.
Jak przygotować makaron shirataki?
Makaron shirataki – podobnie jak tofu – wchłania smaki potraw, z którymi jest przygotowywany. Początkowo może wydawać się trudny do zrobienia. Niektórzy uważają, że ma rybi zapach i smak (zwłaszcza ten pakowany w wodzie). Jest to spowodowane substancją chemiczną trimetyloamina, która jest podobna do amoniaku. Aby pozbyć się tego aromatu, przepłucz makaron w zimnej, bieżącej wodzie przez kilka minut przed gotowaniem.
Mimo że pakowany mokry makaron jest już ugotowany, większość ludzi gotuje go ponownie. Nie trzeba jednak gotować makaronu przez długi czas. Suchy makaron pakowany jest gotowy do spożycia po około trzech minutach we wrzącej wodzie.
Możesz też podgrzać makaron konjac na patelni przez kilka minut bez dodatku tłuszczu. Dzięki temu usuniesz nadmiar wody, a makaron nabierze bardziej makaronowej konsystencji. Jeśli pozostanie zbyt dużo wody, makaron będzie papkowaty.
– Po odcedzeniu niektórzy wolą podsmażyć makaron na suchej (bez dodatku tłuszczu) patelni, aby pozbyć się nadmiaru wody i poprawić teksturę i smak makaronu – mówi Gillian Culbertson.
Po ugotowaniu makaronu wymieszaj go z dowolnym sosem, dodatkami i przyprawami lub dodaj do zupy.
Źródła: