Zdrowe jedzenie w 2024 r. Te trendy wkrótce staną się modą. Zobacz, co będziemy jeść w Nowym Roku

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Zdrowa dieta od lat jest na topie, co jednak konkretnie będziemy jeść w 2024 roku? Eksperci zwrócili uwagę na nowe smaki i produkty, a także wskazali ważne trendy. Ich wybór może zadziwić. To wcale nie egzotyczne czy wymyślne jedzenie, a żywność, którą wiele z nas ma w swoich kuchniach. Zobacz, zanim staną się całkiem modne!

Spis treści

Zdrowe jedzenie – trendy na 2024 r.

Zdrowe jedzenie nigdy nie było tak modne, jak teraz, a jego popularność wciąż rośnie. Wciąż jest tyle smacznych i wartościowych produktów, że nie ma ja się nudzić.

Młoda kobieta wciąga ustami makaron
Ma być zdrowo i nietuzinkowo. Kochamy nowości i ulepszenia, jednak aktualne trendy dotyczące produktów i smaków mogą niektórych zaskoczyć. Zobacz, co będzie modne na talerzu w 2024 r. DGLimages/Getty Images

Kulinarne zaskoczenia przepowiada Whole Foods Market, sieć sklepów ze zdrowym jedzeniem w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. W skład rady firmy wchodzą eksperci biznesowi i kulinarni, a także kupcy, zbieracze naturalnych produktów i miłośnicy jedzenia.

Rok wcześniej zespół przewidział trafnie wzrost popularności produktów takich, jak daktyle i olej z awokado, a także przepisów w stylu retro. Co przyniesie kolejny?

Sprawdź w galerii, jakie nowe smaki i produkty trendują w 2024 roku. Wkrótce spotkasz je w sklepach i na stołach.

Co będziemy jeść w Nowym Roku?

Zwrócili uwagę na nieoczekiwane połączenia smaków i bogactwo roślinnych produktów.

Polecamy też: Trendy wellness na 2024 rok

Jeśli chodzi o nowe doznania dla kubków smakowych, w dalszym ciągu popularne będą złożona pikanteria. Teraz jednak eksperci wskazują na połączenie słodkiego i ostrego. Smak sweet and spicy, czyli „swicy”, pojawiać się będzie w słodyczach, koktajlach, a nawet owocach, np. w postaci meksykańskiej mieszanki tajin z limonką, papryczką chili i solą. Słodko-ostre będą także ryby czy dania mięsne.

Natomiast w przypadku modnych produktów roślinnych coraz ważniejszy jest ich prosty i naturalny skład. W porównaniu z ultraprzetworzonymi produktami wegańskimi, takimi jak np. zamienniki wędlin, tradycyjne wyroby z kilku składników, takie jak mleczko migdałowe czy tofu, zyskują istotną przewagę.

Czytaj: Roślinne zamienniki mięsa i mleka naprawdę zdrowsze od produktów zwierzęcych

Dynamicznie rozwija się także sektor produktów bezrybnych, które po tych bezmięsnych zdobywają szturmem rynek. W sklepach pojawiają się nowoczesne imitacje mięsa łososia czy białej ryby, jednak smaki takie, jak sałatka z tuńczykiem czy pasta z makreli, można uzyskać z zaledwie kilku dodatków (wędzone tofu, wodorosty nori i ew. koncentrat pomidorowy).

Jakich innych nowości możemy spodziewać się w 2024 r.? Zobacz w galerii.

Dodaj firmę Autopromocja

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia