Zdrowe jedzenie w 2024 r. Te trendy wkrótce staną się modą. Zobacz, co będziemy jeść w Nowym Roku

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
od 16 lat
Zdrowa dieta od lat jest na topie, co jednak konkretnie będziemy jeść w 2024 roku? Eksperci zwrócili uwagę na nowe smaki i produkty, a także wskazali ważne trendy. Ich wybór może zadziwić. To wcale nie egzotyczne czy wymyślne jedzenie, a żywność, którą wiele z nas ma w swoich kuchniach. Zobacz, zanim staną się całkiem modne!

Spis treści

Zdrowe jedzenie – trendy na 2024 r.

Zdrowe jedzenie nigdy nie było tak modne, jak teraz, a jego popularność wciąż rośnie. Wciąż jest tyle smacznych i wartościowych produktów, że nie ma ja się nudzić.

Młoda kobieta wciąga ustami makaron
Ma być zdrowo i nietuzinkowo. Kochamy nowości i ulepszenia, jednak aktualne trendy dotyczące produktów i smaków mogą niektórych zaskoczyć. Zobacz, co będzie modne na talerzu w 2024 r. DGLimages/Getty Images

Kulinarne zaskoczenia przepowiada Whole Foods Market, sieć sklepów ze zdrowym jedzeniem w Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytanii. W skład rady firmy wchodzą eksperci biznesowi i kulinarni, a także kupcy, zbieracze naturalnych produktów i miłośnicy jedzenia.

Rok wcześniej zespół przewidział trafnie wzrost popularności produktów takich, jak daktyle i olej z awokado, a także przepisów w stylu retro. Co przyniesie kolejny?

Sprawdź w galerii, jakie nowe smaki i produkty trendują w 2024 roku. Wkrótce spotkasz je w sklepach i na stołach.

Co będziemy jeść w Nowym Roku?

Zwrócili uwagę na nieoczekiwane połączenia smaków i bogactwo roślinnych produktów.

Polecamy też: Trendy wellness na 2024 rok

Jeśli chodzi o nowe doznania dla kubków smakowych, w dalszym ciągu popularne będą złożona pikanteria. Teraz jednak eksperci wskazują na połączenie słodkiego i ostrego. Smak sweet and spicy, czyli „swicy”, pojawiać się będzie w słodyczach, koktajlach, a nawet owocach, np. w postaci meksykańskiej mieszanki tajin z limonką, papryczką chili i solą. Słodko-ostre będą także ryby czy dania mięsne.

Natomiast w przypadku modnych produktów roślinnych coraz ważniejszy jest ich prosty i naturalny skład. W porównaniu z ultraprzetworzonymi produktami wegańskimi, takimi jak np. zamienniki wędlin, tradycyjne wyroby z kilku składników, takie jak mleczko migdałowe czy tofu, zyskują istotną przewagę.

Czytaj: Roślinne zamienniki mięsa i mleka naprawdę zdrowsze od produktów zwierzęcych

Dynamicznie rozwija się także sektor produktów bezrybnych, które po tych bezmięsnych zdobywają szturmem rynek. W sklepach pojawiają się nowoczesne imitacje mięsa łososia czy białej ryby, jednak smaki takie, jak sałatka z tuńczykiem czy pasta z makreli, można uzyskać z zaledwie kilku dodatków (wędzone tofu, wodorosty nori i ew. koncentrat pomidorowy).

Jakich innych nowości możemy spodziewać się w 2024 r.? Zobacz w galerii.

Dodaj firmę Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia