Spis treści
Co to są grzyby reishi?
Grzyby reishi to japońska nazwa lakownicy żółtawej (Ganoderma lucidum), która oznacza „boski grzyb nieśmiertelności”. Gatunek jest znany także pod chińską nazwą lingzhi.
![Świeże grzyby reishi](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/b2/0d/65b907a8865d5_p.jpg?1706625866)
Reishi jest grzybem leczniczym znanym i stosowanym do dziś w tradycyjnym lecznictwie azjatyckim, a zwłaszcza w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej. Jego potężne właściwości prozdrowotne zostały docenione przez naukę stosunkowo niedawno i wciąż przybywa dowodów na uzdrawiające działanie tego gatunku.
Zobacz: Najcenniejsze grzyby lecznicze
Na co jest grzybek reishi? Właściwości lecznicze
Grzybek reishi zawiera specyficzny rodzaj rozpuszczalnego błonnika w postaci polisacharydów, a zwłaszcza należących do tej grupy beta-glukanów. Dzięki nim ma silne właściwości immunomodelujące – stymulujące układ odpornościowy, a przy tym hamujące jego nadmierną aktywność m.in. w alergiach. Wpływa korzystnie na metabolizm i zwiększa ochronę przed chorobami rozwijającymi się na tle zapalnym. Drugim rodzajem najcenniejszych związków w tych grzybach są antywirusowe triterpenoidy.
Wiele osób doceni też właściwości dodające energii oraz wspomagające stan wątroby, jakie zapewnia przyjmowanie lakownicy żółtawej.
Zobacz w galerii, na co pomaga grzyb reishi i w jakich chorobach się go stosuje.
Warto wiedzieć, że ważnym źródłem beta-glukanów, ale już spożywanym w diecie, są płatki owsiane (3-8 g/100 g), a najbogatszym – kasza jęczmienna (2-20 g). W reishi jest 4-55 g tych związków na 100 g suchego surowca.
Z czym łączyć reishi?
Grzyb reishi w postaci sproszkowanej można łączyć z wodą (na zimno i gorąco, herbatą, kawą i kakao, sokami i koktajlami, a także ziołami o podobnych właściwościach.
Ze względu na swoje działanie grzyb reishi jest zaliczany do grupy adaptogenów – naturalnych produktów poprawiających adaptację organizmu do warunków stresu, obok ashwagandhy i żeń-szenia. Reishi często łączy się z tymi roślinami nie tylko w suplementach diety, ale także napojach.
Jak wybrać suplement diety z grzybkami reishi?
Jako środek leczniczy reishi stosuje się jak suplement diety w postaci sproszkowanej do picia i kapsułkowanej. Częściej polecany jest grzyb reishi w postaci wyciągu – ma wtedy standaryzowaną zawartość głównych składników aktywnych: polisacharydów, w tym ew. beta-glukanów. Choć kosztuje więcej, takie produkty mają gwarantowaną dawkę substancji czynnych, których jest zwykle ok. 10 razy więcej niż w suszonym owocniku.
Najbardziej polecanym rodzajem suplementu z tego grzyba są jednak kapsułki zawierające zarodniki reishi. Mają one kilkadziesiąt razy większą aktywność biologiczną niż owocniki lakownicy żółtawej.
Jak długo można stosować grzyby reishi? Dawkowanie proszku i wyciągu
Grzyby reishi można stosować przez okres 4 tygodniu w przypadku proszku. Bezpieczniejszy jest wyciąg, który można zażywać nawet do roku, przy czym kurację z jego użyciem najlepiej prowadzić przez 3-4 miesiące.
Wyciąg z reishi stosuje się zwykle w dawce 1,5-9 g dziennie. Natomiast dzienna porcja proszku z reishi wynosi zwykle od 0,5 do 5 gramów.
![Mają niedoceniane właściwości antyrakowe. Najzdrowsze gatunki są nie tylko z lasu!](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/c0/62/64d0cb76cfbb2_o_small.jpg)
Mają niedoceniane właściwości antyrakowe. Najzdrowsze gatunki są nie tylko z lasu!
Grzyby to stały element antyrakowej diety – warto jeść je jak najczęściej, by wspomagać ochronę przed nowotworami. A także przed wirusami, antybiotykoopornymi bakteriami, alergią... Właściwości grzybó...
Grzyby reishi – skutki uboczne i przeciwwskazania
Przyjmowanie grzybów reishi może wywoływać łagodne skutki uboczne w postaci nudności i zaburzeń snu. Przy stosowaniu przez 4 miesiące były one prawie dwukrotnie częstsze niż w przypadku placebo, choć nie stwierdzono działania na wątrobę. Wpływu na ten narząd ani nerki u osób zdrowych nie potwierdzono też w innych pracach, jednak w niektórych wykazano działanie hepatotoksyczne. Z drugiej jednak strony pod koniec 2023 r. udokumentowano właściwości ochronne dla wątroby. Poznaj też inne zastosowania reishi w galerii.
Niemniej osoby z chorobami wątroby powinny skonsultować przyjmowanie grzybów reishi z lekarzem i monitorować stan tego narządu. Dotyczy to także osób przewlekle chorych, a szczególnie przyjmujących leki.
Lakownicy nie należy łączyć z lekami m.in. przeciwzakrzepowymi, immunosupresyjnymi, na nadciśnienie i przeciwcukrzycowymi. Należy odstawić je na dwa tygodnie przed planowanymi zabiegami chirurgicznymi i po nich. Przeciwwskazania to także ciąża i karmienie piersią. W przypadku dzieci można podawać im tylko dedykowane preparaty według zaleceń producenta.
Podczas przyjmowania reishi mogą wystąpić też inne działania uboczne, przez które konieczne może być przerwanie kuracji. Należą do nich: zawroty głowy, suchość w ustach, mdłości i zaburzenia żołądkowe, swędzenie ciała i wysypka skórna.
Źródła: