Grzyb zombie najdroższym grzybem świata? Wygląda przerażająco, a kosztuje majątek

JK
Sushil Bisht / Getty Images
Są takie rzeczy na świecie, które potrafią osiągnąć niebotyczną cenę. O ile łatwo zrozumieć, że dzieła sztuki czy przedmioty kolekcjonerskie są sprzedawane za dziesiątki tysięcy, o tyle ciężej sobie wyobrazić, iż podobnie drogocenne bywają... grzyby! Przejdź do galerii, by zobaczyć 10 najdroższych okazów świata. Gdzie rosną? Niektóre nawet w Polsce.

Najdroższe grzyby świata

Najdroższe grzyby świata osiągają niebotyczną cenę z paru względów. Przede wszystkim są rzadkie i trudne w uprawie. W dodatku potrafią być wrażliwe i problematyczne w masowej produkcji, co skutkuje uzasadnionym wzrostem cen dla konsumentów. Popyt na wyszukane grzyby wciąż rośnie, dlatego też wartość cennych kulinarnie gatunków szybuje w górę.

Warto zaznaczyć, że najwyższe ceny osiągają suszone grzyby jadalne, stanowiąc przede wszystkim kulinarny rarytas.

Jakie to gatunki?

  • Yartsa Gunbu
  • Trufla biała
  • Matsutake, czyli Gąska sosnowa
  • Trufla czarna
  • Smardz
  • Lwia grzywa, czyli Soplówka Jeżowata
  • Enoki, czyli Płomiennica zimowa
  • Shiitake
  • Borowik szlachetny, czyli podgrzybek
  • Pieprznik jadalny, czyli kurka

Jakie są ceny najdroższych grzybów świata? Niektóre zwalają z nóg! Przekonaj się w galerii.

Grzyb zombie warty swojej ceny?

Najdroższe grzyby to nie jedynie widzimisię bogaczy. Potrafią być bardzo pożywne i pyszne, często stanowiąc niezbędny element wykwintnej kuchni. Niektóre gatunki posiadają szereg dodatkowych właściwości, które nauczono się cenić już przed wiekami.

Wyszukane odmiany są także rosnącą szansą biznesową dla drobnych rolników i przedsiębiorców na całym świecie. Jednym z takich okazów jest Yartsa Gunbu, nazywany himalajską viagrą, choć znacznie bardziej pasowałoby określenie grzyb zombie.

Yartsa GunbuKoronę trufli białej w zakresie ceny skradł ostatnimi czasy grzyb nazywany himalajską viagrą. Jest to kordyceps chiński lub maczużnik chiński
Yartsa Gunbu

Koronę trufli białej w zakresie ceny skradł ostatnimi czasy grzyb nazywany himalajską viagrą. Jest to kordyceps chiński lub maczużnik chiński występujący głównie w Tybecie. Nazwa grzyba ma swoje korzenie w przekazach o jego cudownych właściwościach. Jeszcze w latach 70. kilogram grzyba kosztował 2-4 dolary. Dziś jego ceny zwalają z nóg.

Najbardziej zaskakujący jest sposób rozmnażania się kordycepsa. Grzyb pasożytuje na larwie ćmy, którą doprowadza do śmierci i mumifikuje jej ciało. Właśnie ze zmumifikowanego owada wyrasta owocnik.

Cena: pewne źródła podają kwotę 2 tys. dolarów za uncję, co przekłada się na 260 tys. złotych za kilogram. Gdzie indziej można znaleźć informację o cenie 18 tys. dolarów za kilogram, czyli w przeliczeniu niecałe 70 tys. złotych. Warto dodać, że 1 grzyb waży od 300 do 500 miligramów.

Występowanie: Himalaje, na wysokości pomiędzy 3000 i 5000 metrów n.p.m.

iStock

Polski grzyb zombie

Okaz grzyba funkcjonującego na podobnych zasadach, co Yartsa Gunbu, można spotkać także w Polsce. Mowa o grzybie z gatunku ophiocordyceps ditmarii, który pasożytuje na ciele błonkówki.

Widok nietypowego grzyba wzbudził ogromne poruszenie wśród internautów. W przeciwieństwie jednak do himalajskiej viagry polskiego okazu nikt nie próbuje sprzedawać, ani tym bardziej spożywać.

Czytaj także:

Grzyby a zdrowie

Grzyby, które zbieramy i spożywamy, są w rzeczywistości owocnikami, a więc naziemnymi wykwitami. Cały grzybny organizm jest bowiem znacznie większy, rozciągając się niekiedy na dziesiątki kilometrów pod ziemią. Grzyby były używane na wiele sposobów przez różne kultury w całej historii ludzkości. Zidentyfikowano i opisano dziesiątki tysięcy ich odmian, lecz istnieje stosunkowo niewielka liczba grzybów jadalnych.

Lwia grzywa, czyli Soplówka JeżowataZa młodu grzyb jadalny; w Japonii i Chinach jest lubianym i uprawianym grzybem spożywczym. Lwia grzywa była znana
Lwia grzywa, czyli Soplówka Jeżowata

Za młodu grzyb jadalny; w Japonii i Chinach jest lubianym i uprawianym grzybem spożywczym. Lwia grzywa była znana ze swoich właściwości leczniczych jeszcze zanim została zidentyfikowana jako szczególnie interesujący grzyb jadalny. Zawartość przeciwutleniaczy w grzybie jest wyjątkowo wysoka, co sprawia, że obecnie trwają badana pod kątem potencjalnej zdolności do regeneracji tkanki nerwowej. Smak i konsystencję grzyba porównuje się do kraba lub homara.

Cena:10-40 dolarów za funt, czyli 80-330 złotych za kilogram

Występowanie: W Polsce jest bardzo rzadka. Ma status E – wymierający. Znajduje się na listach gatunków zagrożonych także w Austrii, Belgii, Czechach, Szwajcarii, Niemczech, Danii, Anglii, Holandii, Szwecji, Słowacji.

iStock

Grzyby są pełne przeciwutleniaczy, minerałów i zdrowych witamin. Niektóre zawierają znaczne ilości potasu, żelaza, manganu, witaminy D, B2 i B6. Są również niskokaloryczne i niskotłuszczowe, bogate w błonnik i białko. Przy tym wszystkim grzyby są jednak ciężkostrawne, co oznacza, że nie wszyscy powinni je spożywać.

Kto powinien unikać grzybów?

  • osoby dotknięte chorobą nerek i wątroby
  • osoby starsze
  • kobiety w ciąży i karmiące piersią
  • osoby zmagające z chorobami układu pokarmowego
  • osoby uczulone na grzyby
  • dzieci

Zobacz najdroższe grzyby świata w galerii.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia