Spis treści
Kawa w ochronie przed COVID-19
Kawa należy do najczęściej spożywanych napojów na świecie. Ma prozdrowotne właściwości wynikające z zawartości polifenoli, takich jak kwas kawowy i kwas chlorogenowy, a także innych antyoksydantów – m.in. trygoneliny, melanoidyny i kafestrolu.
Jak wykazano w jednym z wcześniejszych badań, wypijanie co najmniej 1 filiżanki kawy dziennie przekłada się na zmniejszenie ryzyka zakażenia się COVID-19 o 10 procent. Oparto się wtedy na danych z brytyjskiej bazy UK Biobank, jednak mechanizm tego działania pozostawał nieznany.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Zdrowia codziennie. Obserwuj StronaZdrowia.pl!
Naukowcy postanowili więc sprawdzić bezpośrednio, czy kawa ma działanie ochronne przed zarażeniem koronawirusem. Wyniki swoich poszukiwań opisali na łamach „Cell and Bioscience”.
Zobacz: Kawa na mniejsze ryzyko chorób serca i zakażenia koronawirusem
Związki z kawy hamują infekcję Omikronem
Skuteczność działania wyciągu z kawy przeciwko wirusowi SARS-CoV-2 sprawdzili badacze tajwańscy z Chińskiego Uniwersytetu Medycznego w Taichung. Do tego celu użyli specjalnie stworzonej z niego tzw. wirusowej pseudocząsteczki (Vpp, viral pseudoparticle), która zawierała kilka białek kolca „S” koronawirusa. Do tego celu użyli linii komórek nerki, które wytwarzały ten enzym.
To właśnie za pomocą swoich kolców patogen przenika przez błonę komórki gospodarza, zarażając ją, a następnie się w niej namnażając. Korzysta przy tym receptorów ACE2, enzymu zwanego konwertazą angiotensyny-2,, a także kilku innych miejsc na powierzchni komórek.
Wykazano, że w przypadku kawy mielonej efekt redukujący liczbę wnikających cząstek wirusa rósł wraz z jej dawką. Na podstawie testu ELISA udowodniono ponadto, że kawa zakłócała interakcję kolca koronawirusa z receptorami ACE2.
Zbadano także inne „wejście” koronawirusa do komórki, jakim jest białko powierzchniowe komórek nabłonka o nazwie TMPRSS2 (przezbłonowa proteaza serynowa 2). Tu kawa również hamowała jej aktywność, ograniczając zdolność do wnikania koronawirusa.
Związki z kawy hamowały ponadto powstawanie tych enzymów na poziomie genów, prowadząc do obniżenia ich stężenia. Trzecim mechanizmem ochronnym była zmiana aktywności endosomalna proteaza cysteinowa w postaci katepsyny L (CTSL), którą koronawirus również wykorzystuje przy infekcji.
Kawa rozpuszczalna, z mlekiem i cukrem – skuteczność przeciw SARS-CoV-2
Badacze przetestowali także ochronne działanie kilku popularnych marek kawy rozpuszczalnej. Ta w dawce 1 mg/ml konsekwentnie hamowała infekcję komórek przez dziki typ wirusa SARS-CoV-2, a także warianty Alfa, Delta i Omikron. Dotyczyło to wszystkich trzech typów receptorów, w których wypadku skuteczna była kawa mielona.
Naukowcy ocenili ponadto, jak na działanie ochronne kawy wpływa śmietanka, niskotłuszczowe mleko i cukier. Dodatki te okazały się nie zmieniać korzystnego działania napoju.
W badaniu zidentyfikowano także związki odpowiedzialne za te właściwości. Oprócz wspomnianego kwasu chlorogenowego i kofeiny był to zwłaszcza kwas izochlorogenowy A (a także B i C). Nie mniej skuteczna była też jednak kawa bez kofeiny.
Czytaj też: Te 15 faktów i mitów o kawie trzeba znać
W końcu sprawdzono, jak picie takiej kawy wpływa na zachorowalność na COVID-19. Z tej części badania udział wzięło 64 zdrowych Tajwańczyków w wieku 21-40 lat, którzy po dwa dni pili w niskich lub wysokich dawkach kawę mieloną, (1 lub 2 porcje dziennie), bezkofeinową (2 porcje dziennie) albo wodę. Przed i po tej interwencji zbadano osocze ich krwi.
Czy kawa bezkofeinowa jest zdrowa? Lepiej nie sięgaj po nią zbyt często
Kawa bezkofeinowa dla wielu osób jest nie do przyjęcia, jednak nie każdy sięga po filiżankę małej czarnej w celu pobudzenia się za pomocą kofeiny. Niektórzy lubią smak i zapach kawy, ale nie mogą jej ...
Jak się okazało, zawarte w osoczu przeciwciała hamowały aktywność dzikiego typu koronawirusa SARS-CoV-2 oraz wariantu Omikron w przypadku osób pijących tradycyjną kawę. Tak samo działało osocze uczestników, którzy sięgali po kawę bezkofeinową, zwłaszcza w dużych ilościach.
Autorzy pracy sugerują, że picie kawy może być potencjalną strategią zapobiegania infekcjom koronawirusem. Badanie jest o tyle ważne, że wciąż pojawiają się nowe warianty koronawirusa wywołującego COVID-19, a ochrona zapewniana przez przechorowanie infekcji i szczepienie maleje z czasem. Każdy sposób, który choć trochę poprawia ochronę przed zakażeniem niejako „przy okazji” jest warty kontynuowania.
Źródło: Coffee and COVID: Study finds coffee inhibits SARS-CoV-2, offers new dietary defense strategy News Medical