1 z 5
Przewijaj galerię w dół

fot. larryratt/123RF
Gęsina na św. Marcina
Pieczona gęś to tradycyjny posiłek, szczególnie w Dniu Niepodległości, czyli 11 listopada. Gęsinę podaje się z pieczonymi ziemniakami, jabłkami, gruszkami i cebulą, a także czerwonym wytrawnym winem.
2 z 5

fot. yatomo/123RF
Jak podać gęś?
Gęsina to smaczne mięso drobiowe, które dobrze komponuje się z pieczonymi jabłkami. Pierś z gęsi można przygotować również na grillu, dzięki czemu zyska dodatkowe walory smakowe.
3 z 5

fot. Li Zhou / GettyImages
Ile smalcu z gęsi?
Szacuje się, że z jednej całej gęsi o masie 6 kg można pozyskać ok. 1 kg czystego tłuszczu, czyli smalcu.
4 z 5

fot. GMVozd/Getty Images
Gęsina to najbardziej kaloryczne mięso drobiowe dostępne w Polsce.