Spis treści
Czym różni się skyr od jogurtu? Dietetyczka wyjaśnia
Zastanawiasz się, czym właściwie jest skyr? Czy skyr to jogurt? Okazuje się, że rymujący się ze słowem skyr „syr” może naprowadzić cię na prawidłową odpowiedź.

– Skyr to islandzki produkt mleczny, który przypomina jogurt, ale technicznie jest serem. Jego popularność wynika z wysokiej zawartości białka (10–12 g na 100 g) i niskiej zawartości tłuszczu – mówi Anna Janiszewska-Janowicz, dietetyczka z Grupy LUX MED. – Ma też niski indeks glikemiczny, co sprawia, że nie powoduje gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi. Warto go włączyć do diety ze względu na korzyści dla mikrobiomu jelitowego i wsparcie w budowaniu masy mięśniowej oraz redukcji tkanki tłuszczowej.
Skyr ma gęstą i kremową konsystencję. Podobnie jak jogurt grecki, skyr ma wyższą zawartość białka niż jogurty nieodcedzone.
Czy jedzenie skyru jest zdrowe? Tym osobom przyniesie największe korzyści
Skyr (lub roślinne alternatywy dla skyru) znajdziesz już niemal w każdym sklepie. Jeżeli zastanawiasz się, czy ten produkt jest odpowiedni dla ciebie, to spieszymy z wyjaśnieniami. Kto powinien jeść skyr?
– Jest szczególnie polecany osobom dbającym o linię, sportowcom, osobom na diecie wysokobiałkowej oraz osobom z insulinoopornością i cukrzykom (ze względu na niski indeks glikemiczny) – wymienia dietetyczka. – Może być też dobrym wyborem dla tych, którzy szukają alternatywy dla klasycznego jogurtu.
Skyr to doskonałe źródło białka. Jeden kubek tego islandzkiego przysmaku zawiera 20 g białka, podczas gdy taka sama porcja zwykłego jogurtu dostarcza zaledwie 12,9 g. Skyr jest również pełen witamin i minerałów, takich jak wapń, który jest niezbędny dla zdrowia kości i serca.
– Skyr zawiera więcej białka i mniej tłuszczu niż tradycyjny jogurt naturalny. Może być lepszym wyborem dla osób na diecie redukcyjnej, sportowców i osób dbających o kontrolę poziomu cukru we krwi. Dodatkowo, dzięki fermentacji, wspiera zdrowie jelit – dodaje Anna Janiszewska-Janowicz.
Z czym można jeść skyr? Z tymi dodatkami będzie nie tylko zdrowy, ale też smaczny
Skyr ma gęstą i kremową konsystencję oraz łagodniejszy smak niż jogurt grecki. Smakuje sam w sobie jako przekąska, ale może być stosowany w słodkich i wytrawnych przepisach.
– Świetnie komponuje się z owocami, nasionami, można z niego zrobić desery (np. „skyrniczki” – serniczki na bazie skyru) lub używać jako składnik zapiekanek i tart. Jego uniwersalność sprawia, że łatwo wkomponować go w codzienną dietę – podsumowuje ekspertka ds. żywienia.
Skyr nie dla każdego. Kto nie powinien jeść islandzkiego jogurtu?
Choć skyr może być spożywany przez większość ludzi i nie jest powiązany z wieloma zagrożeniami dla zdrowia, to niektóre osoby nie powinny go jeść.
Ze względu na to, że skyr jest wytwarzany z mleka, osoby uczulone na kazeinę lub serwatkę oraz osoby z poważniejszą nietolerancją laktozy powinny go unikać. Niewielkie ilości mogą być nieszkodliwe, jednak zjedzenie większych porcji może spowodować nieprzyjemne objawy, takie jak:
gazy,
wzdęcia,
Skyr wytwarzany z mleka krowiego nie jest odpowiedni dla osób stosujących diety wegańskie i inne diety bez nabiału.
Źródła:
Why Skyr Is Nutritious and Super Healthy Healthline
Health Benefits of Skyr Health