Nie myj kurczaka przed gotowaniem! Możesz zarazić się groźnymi bakteriami

Monika Góralska
Surowe mięso z kurczaka może być skażone groźnymi bakteriami powodującymi zatrucia pokarmowe. Aby uniknąć zakażenia, nie myj mięsa pod bieżącą wodą przed jego obróbką.
Surowe mięso z kurczaka może być skażone groźnymi bakteriami powodującymi zatrucia pokarmowe. Aby uniknąć zakażenia, nie myj mięsa pod bieżącą wodą przed jego obróbką. unsplash.com
Zasady higieny nakazują, żeby przed zjedzeniem większość żywności myć pod bieżącą wodą. Tak robimy z owocami czy warzywami, więc czemu nie mielibyśmy myć również kurczaka czy innych surowych mięs przed gotowaniem lub smażeniem? Okazuje się jednak, że to duży błąd i bardziej higieniczne w tym przypadku jest jednak niemycie kurczaka czy innego mięsa.

Nie myj kurczaka pod bieżącą wodą

Ta zasada dotyczy nie tylko kurczaka, ale też wszystkich surowych mięs. Wiele osób uważa za naturalne obmycie mięsa pod bieżącą wodą przed włożeniem do garnka czy piekarnika. Czynność ta wydaje się jak najbardziej higieniczna, zwłaszcza, że mięso po wyjęciu z opakowania może być klejące, więc umycie go pozwala oczyścić surowiec przed dalszą obróbką. Mycie daje nam też przeświadczenie, że pozbywamy się szkodliwych bakterii np. Salmonelli czy Listerii. Bakterie te mogą znaleźć się na produkcie w wyniku pozyskania go od zarażonego zwierzęcia lub pojawić się w trakcie procesu produkcji w niehigienicznych warunkach. Salmonella i Listeria są częstą przyczyną zatruć pokarmowych wywołujących biegunki i wymioty, które prowadzą do odwodnienia i osłabienia. Zakażenie bakteryjne może również spowodować zapalenie stawów lub zakażenie narządów wewnętrznych, a nawet sepsę.

Zobacz także:

Dlaczego mycie mięsa jest niebezpieczne?

Zakładając, że na kupionym przez nas kurczaku znajdują się bakterie, myjąc go pod bieżącą wodą rozprzestrzeniamy je na powierzchnię zlewu oraz inne naczynia i przybory kuchenne umieszczone wokół zlewu. Rozchlapująca się w trakcie tej czynności woda roznosi je na te powierzchnie. Dodatkowo wcale nie pozbywamy się ich z kurczaka, bo bakterie trzymają się dość mocno powierzchni mięsa, więc ochlapanie go wodą, a nawet pocieranie nic nie pomoże.

Pozbyć się drobnoustrojów za to można podczas obróbki termicznej w temperaturze wynoszącej ponad 65 st. C, więc smażenie, pieczenie czy gotowanie zniszczy szkodliwe drobnoustroje zarówno z umytego, jak i nieumytego mięsa. Lepiej więc nie płukać go wcześniej, bo ryzykujemy, że bakterie przeniosą się np. na talerz, na którym później będziemy jeść upieczonego kurczaka wolnego od nich dzięki obróbce termicznej.

Tego samego zdania jest amerykańska agencja rządowa, Centers for Disease Control and Prevention (CDC), która ostrzega przed myciem surowego mięsa pod bieżącą wodą. Niestety skażone bakteriami mięso nie wyróżnia się od zdrowego ani smakiem, ani zapachem czy konsystencją. Dlatego, aby uniknąć zatrucia pokarmowego CDC zaleca przestrzegać kilku zasad higieny dotyczących przyrządzania potraw.

Czym można się zatruć? Oto produkty, które najczęściej powodują zakażenia pokarmowe i z tego powodu trzeba na nie uważać! Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. fot. stefamerpik/Freepik

Tym możesz się zatruć! Zobacz najbardziej niebezpieczne prod...

Jak uniknąć zakażenia groźnymi bakteriami?

  1. trzymaj surowego kurczaka i inne mięsa z dala od gotowych potraw takich jak sałatki czy owoce, aby jego soki nie skaziły ich,
  2. nie myj surowego kurczaka, żeby jego soki nie rozprzestrzeniły się wraz z chlapiącą z kranu wodą na powierzchnie, blaty i przybory kuchenne,
  3. umyj ręce ciepłą wodą z mydłem przez 20 sekund przed i po kontakcie z kurczakiem,
  4. zawsze używaj osobnej deski do krojenia surowego kurczaka,
  5. po użyciu umyj deskę, blat i sztućce gorącą wodą z mydłem przed przystąpieniem do przygotowywania innych potraw.

Źródło:
Chicken and Food Poisoning CDC

ZOBACZ: O czym należy pamiętać, przygotowując kurczaka?

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia