Nie myj kurczaka pod bieżącą wodą
Ta zasada dotyczy nie tylko kurczaka, ale też wszystkich surowych mięs. Wiele osób uważa za naturalne obmycie mięsa pod bieżącą wodą przed włożeniem do garnka czy piekarnika. Czynność ta wydaje się jak najbardziej higieniczna, zwłaszcza, że mięso po wyjęciu z opakowania może być klejące, więc umycie go pozwala oczyścić surowiec przed dalszą obróbką. Mycie daje nam też przeświadczenie, że pozbywamy się szkodliwych bakterii np. Salmonelli czy Listerii. Bakterie te mogą znaleźć się na produkcie w wyniku pozyskania go od zarażonego zwierzęcia lub pojawić się w trakcie procesu produkcji w niehigienicznych warunkach. Salmonella i Listeria są częstą przyczyną zatruć pokarmowych wywołujących biegunki i wymioty, które prowadzą do odwodnienia i osłabienia. Zakażenie bakteryjne może również spowodować zapalenie stawów lub zakażenie narządów wewnętrznych, a nawet sepsę.
Zobacz także:
Dlaczego mycie mięsa jest niebezpieczne?
Zakładając, że na kupionym przez nas kurczaku znajdują się bakterie, myjąc go pod bieżącą wodą rozprzestrzeniamy je na powierzchnię zlewu oraz inne naczynia i przybory kuchenne umieszczone wokół zlewu. Rozchlapująca się w trakcie tej czynności woda roznosi je na te powierzchnie. Dodatkowo wcale nie pozbywamy się ich z kurczaka, bo bakterie trzymają się dość mocno powierzchni mięsa, więc ochlapanie go wodą, a nawet pocieranie nic nie pomoże.
Pozbyć się drobnoustrojów za to można podczas obróbki termicznej w temperaturze wynoszącej ponad 65 st. C, więc smażenie, pieczenie czy gotowanie zniszczy szkodliwe drobnoustroje zarówno z umytego, jak i nieumytego mięsa. Lepiej więc nie płukać go wcześniej, bo ryzykujemy, że bakterie przeniosą się np. na talerz, na którym później będziemy jeść upieczonego kurczaka wolnego od nich dzięki obróbce termicznej.
Tego samego zdania jest amerykańska agencja rządowa, Centers for Disease Control and Prevention (CDC), która ostrzega przed myciem surowego mięsa pod bieżącą wodą. Niestety skażone bakteriami mięso nie wyróżnia się od zdrowego ani smakiem, ani zapachem czy konsystencją. Dlatego, aby uniknąć zatrucia pokarmowego CDC zaleca przestrzegać kilku zasad higieny dotyczących przyrządzania potraw.
Jak uniknąć zakażenia groźnymi bakteriami?
- trzymaj surowego kurczaka i inne mięsa z dala od gotowych potraw takich jak sałatki czy owoce, aby jego soki nie skaziły ich,
- nie myj surowego kurczaka, żeby jego soki nie rozprzestrzeniły się wraz z chlapiącą z kranu wodą na powierzchnie, blaty i przybory kuchenne,
- umyj ręce ciepłą wodą z mydłem przez 20 sekund przed i po kontakcie z kurczakiem,
- zawsze używaj osobnej deski do krojenia surowego kurczaka,
- po użyciu umyj deskę, blat i sztućce gorącą wodą z mydłem przed przystąpieniem do przygotowywania innych potraw.
Źródło:
Chicken and Food Poisoning CDC
ZOBACZ: O czym należy pamiętać, przygotowując kurczaka?