Olejek rycynowy na włosy, rzęsy brwi i paznokcie. Zastosowanie oleju rycynowego w kosmetyce, właściwości przeciwbólowe i przeczyszczające

Justyna ŚmigarukZaktualizowano 
Nasiona rącznika pospolitego są surowcem do wyrobu oleju rycynowego 123RF
Olejek rycynowy to tradycyjny środek kosmetyczny, stosowany też w leczeniu zaparć i przewlekłego bólu. Ma właściwości pielęgnujące włosy, paznokcie i skórę, i właśnie w kosmetyce stosuje się go znacznie częściej niż doustnie – podany wewnętrznie wykazuje liczne działania niepożądane. Sprawdź, jak olej rycynowy wspomaga urodę i jak skorzystać z jego cenny właściwości leczniczych.

Olejek rycynowy – co zawiera rycynus?

Olejek rycynowy pozyskuje się z nasion rącznika pospolitego (Ricinus communis), nazywanego też rycynusem. Ta popularna jednoroczna roślina z rodziny wilczomleczowatych najlepiej rośnie w klimacie tropikalnym i podzwrotnikowym, choć występuje (i jest uprawiana) również w wielu chłodniejszych krajach.

Nasiona rącznika zawierają 35-58 proc. tłuszczu, a ok. 80 proc. stanowią glicerydy kwasu rycynolowego. Występują w nich również substancje trujące. Pierwsza to rycyna, której dawka śmiertelna dla dorosłego człowieka wynosi 0,2 g – tyle, ile zawarte jest w trzech nasionach. Drugą toksyczną substancją zawartą w rączniku pospolitym jest alkaloid o nazwie rycynina.

Podczas przetwarzania oleju rycynowego stosuje się proces wygotowywania, który pozwala pozbyć się szkodliwych związków. Według raportu „International Journal of Toxicology” olej rycynowy nie zawiera substancji trujących.

Olejek rycynowy pozyskuje się z nasion rącznika pospolitego (rycynusa). Zanim jednak będzie nadawał się do użycia, poddaje się go procesom przetwarzania,
Olejek rycynowy pozyskuje się z nasion rącznika pospolitego (rycynusa). Zanim jednak będzie nadawał się do użycia, poddaje się go procesom przetwarzania, w efekcie których zostają usunięte z niego toksyczne związki. gokalpiscan/pixabay.com

Olej rycynowy na przeczyszczenie – przeciwwskazania i działania niepożądane

Olej rycynowy najbardziej znany jest jako doraźny środek na zaparcia i w przypadku osób dorosłych jego dawka wynosi 1-2 łyżki stołowe. Olej pobudza do pracy trzustkę, a jej enzymy powodują jego zmydlenia. Produkty tej reakcji działają drażniąco na błonę śluzową jelit, co powoduje przyspieszenie ruchów robaczkowych i wywiera efekt przeczyszczający. Substancją odpowiedzialną za to działanie jest kwas rycynolowy.

Olej rycynowy jest obecnie środkiem niezalecanym, ponieważ jego przyjmowanie doustne prowadzi do uszkodzenia błony śluzowej jelit i pogłębienia problemu zaparć. Zaleca się jego stosowanie sporadyczne i doraźne, a jak określiła komisja ekspertów ds. Dodatków do Żywności WHO, maksymalna dzienna dawka olejku rycynowego nie może przekroczyć poziomu 0,7 mg/kg masy ciała.

Istnieją też inne ścisłe przeciwwskazania do przyjmowania oleju rycynowego:

  • ciąża,
  • karmienie piersią,
  • miesiączka,
  • wiek do lat 7 (w przypadku starszych dzieci zastosowanie jest dopuszczalne wyłącznie po konsultacji z lekarzem i w odpowiednio małych dawkach),
  • alergia na rącznik,
  • zespół jelita drażliwego,
  • wrzody,
  • zapalenie okrężnicy,
  • podejrzenie zapalenia wyrostka robaczkowego,
  • bóle brzucha nieznanego pochodzenia,
  • nagła zmiana regularności perystaltyki jelit, która trwa powyżej 2 tygodni,
  • krwawienie z odbytu,
  • hemoroidy,
  • niedrożność jelit,
  • zapalenie uchyłków jelit.

Działanie olejku rycynowego doustnie w większości przypadków wiąże się z bólem brzucha i gwałtownymi biegunkami. Olej rycynowy na przeczyszczenie działa więc skutecznie, ale ceną jest krótkotrwałość efektów i kiepskie samopoczucie.

Podanie zbyt dużej dawki oleju rycynowego może skutkować nudnościami, wymiotami, silną biegunką, odwodnieniem, bólem brzucha. Jeśli wystąpią takie objawy, trzeba szybko skonsultować się z lekarzem.

Należy też pamiętać, że regularne stosowanie oleju rycynowego doustnie osłabia naturalną perystaltykę jelit. Efektem jest spowolnienie ich pracy i jeszcze poważniejsze problemy z zaparciami. Dlatego w takich przypadkach nie poleca się środków przeczyszczających, tylko wzbogacenie diety w błonnik, np. zastosowanie diety bogatoresztkowej.

Olej rycynowy to tradycyjny środek przeczyszczający, jednak ze względu na silne działanie drażniące i pogłębiające problem zaparć nie jest obecnie z
Olej rycynowy to tradycyjny środek przeczyszczający, jednak ze względu na silne działanie drażniące i pogłębiające problem zaparć nie jest obecnie zalecany. Jiří Sedláček/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

Czytaj także

Olejek rycynowy – zastosowanie na włosy, rzęsy, brwi, paznokcie i twarz

Bezpiecznym i skutecznym sposobem zastosowania olejku rycynowego jest pielęgnacja urody. Do popularnych zastosowań należy nakładanie go na włosy, paznokcie, rzęsy oraz twarz. Wykazuje skuteczne działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne oraz wspomagające nawilżenie skóry. Z tego powodu stanowi ważny dodatek wielu kosmetyków gotowych (głównie mydeł i olejków do masażu), a także tych przygotowywanych w domu.

  • Olej rycynowy na włosy
    W składzie olejku rycynowego znajdują się substancje cenne dla włosów, m.in. wielonienasycone kwasy tłuszczowe i witamina E. Badania wykazują, że u osób stosujących olejek rycynowy na włosy efekty obejmują wzmocnienie, zagęszczenie i nawilżenie, a także pobudzenie krążenia w skórze głowy.

Jak używać olejku rycynowego na włosy? Wieczorem, przed planowanym porannym myciem, wystarczy rozprowadzić olej na całej długości włosów (omijając skórę głowy), zabezpieczyć czepkiem, pozostawić na noc, a rano zmyć szamponem. Olej można stosować także na skórę głowy, np. zmieszany z olejem kokosowym lub migdałowym. Można nałożyć go na godzinę przed planowanym myciem. Dzięki temu pomoże pobudzić krążenie krwi w skórze głowy, wpływając korzystnie na tempo wzrostu włosów i ich gęstość. Warto jednak pamiętać, że olej rycynowy może przyciemnić jasne włosy.

  • Olej rycynowy na rzęsy i brwi
    Działa podobnie, jak stosowany na włosy. Olejek rycynowy na brwi i rzęsy należy nakładać ostrożnie – tak, by nie dostał się do oka. Aby je wzmocnić i zmniejszyć tendencję do ich wypadania, odrobinę oleju rycynowego warto stosować codziennie przed snem przez co najmniej kilka tygodni.

  • Olej rycynowy na twarz
    Kwas rycynolowy zawarty w oleju rycynowym działa antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Dlatego stosowanie go na twarz wspomaga leczenie zmian trądzikowych, a także łagodzi stany zapalne. Wymieszany z olejem lnianym i winogronowym świetnie sprawdza się w metodzie mycia twarzy olejami. Doskonale usuwa zanieczyszczenia, w tym silikony i nagromadzone sebum.

Olej rycynowy do twarzy można stosować także jako specyfik rozjaśniający przebarwienia. Zasada jest prosta – oczyszczoną skórę należy posmarować cienką warstwą w miejscu, w którym jest ciemniejsza. Za ten efekt odpowiadają między innymi potwierdzone naukowo właściwości przeciwutleniające.

Olej rycynowy ma działanie komedogenne – stosowany w nadmiarze zatyka pory skóry i sprzyja powstawaniu wyprysków. Dlatego najlepiej nakładać go na twarz cienką warstwą i raz na jakiś czas robić przerwy w jego stosowaniu.

  • Olejek rycynowy na paznokcie
    Olej rycynowy stosowany na paznokcie wspomaga mikrokrążenie krwi w macierzy paznokcia, wpływając na poprawę jej dotlenienia i odżywienia. Najpopularniejszym sposobem wzmacniania paznokci za pomocą olejku rycynowego jest bezpośrednie wcieranie w paznokieć i otaczającą go skórę. Polecane jest też moczenie całych dłoni w olejku rycynowym podgrzanym w kąpieli wodnej, ponieważ wywiera korzystny wpływ nie tylko na kondycję paznokci, ale też zniszczonej skóry.
Ricinus communis, czyli rącznik pospolity, to roślina popularna jako  ozdoba ogrodów ze względu na dekoracyjne liście i nietypowe, intensywnie zabarwione
Ricinus communis, czyli rącznik pospolity, to roślina popularna jako ozdoba ogrodów ze względu na dekoracyjne liście i nietypowe, intensywnie zabarwione kwiaty zimt2003/pixabay.com

Olej rycynowy – właściwości przeciwbólowe

Olej z rącznika wykazuje także skuteczne działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Stymuluje też układ limfatyczny. Dlatego stosuje się okłady z oleju rycynowego, między innymi w dolegliwościach takich jak:

  • bóle w okolicy krzyżowej kręgosłupa,
  • bóle mięśniowe,
  • bóle głowy,
  • bóle brzucha.

Okład z olejku rycynowego wykonuje się z użyciem dużego kawałka flaneli, nasączonego ciepłym olejem. Należy przyłożyć go w bolącym miejscu (najczęściej to brzuch czy plecy), okryć folią i z wierzchu położyć termofor. Tak przygotowany okład można stosować kilkukrotnie, za każdym razem nasączając flanelę dodatkową porcją oleju. Można także wykonać masaż olejem rycynowym na zimno. Jego skuteczność w zmniejszaniu bólu potwierdziły badania naukowe.

ZOBACZ: Jakie są naturalne sposoby na mocne włosy?

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 2

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

o
olej konopny

ja polecam Olej konopny można dobrej jakości kupić na www.konopiafarmacja.pl pozyskiwany z wyselekcjonowanych nasion konopi siewnej . Tłoczony na zimno zachowuje wszystkie, bardzo cenne składniki dla organizmu

Ze względu na swój bogaty skład posiada zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Mocno wpływa na układ odpornościowy organizmu, szczególnie dzięki obecności kwasów omega-3 i omega-6. Reguluje gospodarkę lipidową co zapobiega powstaniu miażdżycy, nie posiada cholesterolu, przez co nie ma wpływu na jego podwyższenie.

Reguluje również gospodarkę hormonalną łagodząc syndrom napięcia przedmiesiączkowego. Zmniejsza stany zapalne organizmu, bóle stawów oraz obrzęki mięśni i przyspiesza regenerację skóry. Wykazuje również działanie moczopędne, a także oczyszczające organizm z toksyn oraz działanie uspokajające i nasenne.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3