Spis treści
Przepis na korzenną nalewkę
Przyprawy korzenne to surowce, które są nie tylko aromatyczne, ale również wykazują działanie rozgrzewające. Najczęściej dodawane są do różnych dań, szczególnie słodkich deserów i wypieków. Z przypraw korzennych można również przygotować niesamowicie aromatyczną nalewkę, która korzystnie wpływa na cały organizm.
Czytaj także: Przyprawa kochanków o działaniu halucynogennym. Gałka muszkatołowa nie tylko do sosu
Składniki na rozgrzewającą nalewkę korzenną:
- 3 kawałki kory cynamonu,
- 10 goździków,
- 4 gwiazdki anyżu gwiaździstego,
- 1 laska wanilii,
- 1/3 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki nasion kardamonu,
- sok z połowy pomarańczy,
- 100 g cukru,
- 45 ml wody,
- 300 ml miodu,
- 600 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
- 300 ml spirytusu rektyfikowanego o 95 proc. zaw. alk.
Zobacz: Przepis na leczniczy likier anyżkowy z nasion biedrzeńca
Jak zrobić nalewkę?
- Przygotować syrop cukrowy – zagotować cukier z wodą i mieszać do momentu uzyskania lekko gęstej konsystencji.
- Wszystkie przyprawy wsypać do wyparzonego wcześniej słoika, zalać syropem cukrowym, dodać miód, sok z pomarańczy, alkohol i dokładnie wymieszać.
- Odstawić na 2-3 miesiące w zaciemnione i chłodne miejsce, pamiętając, aby przynajmniej raz w tygodniu zamieszać słoikiem.
- Po tym czasie miksturę przefiltrować przez grubą gazę złożoną w kilka warstw lub gęste sito.
- Płyn przelać do szklanych butelek, zakręcić i odstawić na kolejne 2 miesiące.
- Po tym czasie lecznicza nalewka jest gotowa do spożycia.
Właściwości zdrowotne korzennej nalewki z goździków, cynamonu i laski wanilii
Korzenna nalewka stanowi doskonały dodatek do deserów i słodkich wypieków, a także charakteryzuje się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Każda przyprawa ma inne właściwości, dlatego lecznicza mikstura może stanowić remedium na wiele dolegliwości.
Kora cynamonowca zawiera eugenol, który działa przeciwzapalnie i znieczulająco. Dodatkowo cynamon stanowi źródło kwasu hydroksybenzoesowego, który jako silny antyoksydant łagodzi stan zapalny i spowalnia proces starzenia się komórek. Ta korzenna przyprawa obfituje również w cynamaldehyd, który łagodnie obniża cukier we krwi i zwiększa wrażliwość komórek na działanie insuliny.
Zobacz także: Rozgrzewająca nalewka z gałki muszkatołowej na przeziębienie, ból stawów i bezsenność
Goździki również zawierają znaczne ilości eugenolu, który przedostaje się do nalewki. Jak podaje Henryk Różański, ceniony fitoterapeuta, nalewka z dodatkiem goździków zawiera znaczne ilości olejku eterycznego i garbników, które wykazują działanie ściągające, czyli obkurczające naczynia krwionośne. Dzięki temu stosowanie dawek leczniczych korzennej nalewki może wspierać leczenie uporczywych biegunek.
Sprawdź też: Aromatyczna nalewka goździkowa, pomocna przy niestrawności
Natomiast anyż gwiaździsty i kardamon to przyprawy o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Zawierają również rutozyd, który uszczelnia naczynia krwionośne, a dzięki temu wspiera układ odpornościowy i zmniejsza podatność organizmu na infekcje. Dodatkowo te dwie przyprawy działają hipoglikemizująco, a także wspierają układ hormonalny, podnoszą libido i działają jak naturalne afrodyzjaki.
Warto także wspomnieć o lasce wanilii, która również jest silnym przeciwutleniaczem, a także działa uspokajająco i wspiera pracę układu nerwowego. Z kolei gałka muszkatołowa to silny afrodyzjak i naturalny antydepresant. Wykazano, że wyciągi alkoholowe z dodatkiem tej przyprawy mogą łagodnie obniżać poziom cholesterolu LDL we krwi.
Zawartość tych wszystkich związków sprawia, że korzenna nalewka działa:
- antyoksydacyjnie,
- rozkurczowo,
- wiatropędnie,
- pobudzająco na wydzielanie śliny i soków trawiennych,
- przeciwwymiotnie,
- moczopędnie,
- łagodnie hipotensyjnie, czyli obniża ciśnienie tętnicze krwi,
- łagodnie hipoglikemizująco, czyli obniża cukier we krwi,
- bakteriobójczo,
- przeciwgrzybiczo,
- przeciwpierwotniakowo,
- wirusobójczo,
- wykrztuśnie,
- rozrzedzająco na zalegającą w płucach wydzielinę,
- łagodnie przeciwbólowo.
Fitoterapeuta sugeruje również, że nalewka z przypraw korzennych może wspierać pracę układu krążenia i zmniejszać ryzyko rozwoju zakrzepicy żylnej.
Przy jakich dolegliwościach pomaga nalewka z przypraw korzennych? Jej zastosowanie warto rozważyć w przypadku:
- umiarkowanego nadciśnienia tętniczego krwi,
- niestrawności,
- wzdęć,
- nudności,
- zaparć,
- bólu i skurczy brzucha,
- zakażeń i stanów zapalnych układu oddechowego,
- kaszlu,
- kataru,
- chrypki,
- zapalenia tchawicy i krtani, do przygotowania płukanki z wodą – 20 kropel nalewki rozpuścić w 50 ml ciepłej wody,
- zapalenia oskrzeli,
- zapalenia opłucnej,
- infekcji bakteryjnych,
- kandydozy, czyli zakażenia grzybami z rodzaju Candida,
- bolesnego miesiączkowania,
- obniżonego libido,
- stanów lękowych,
- bezsenności,
- przewlekłego stresu.
Eksperci medycyny naturalnej sugerują również, że nalewka może być stosowana jako nasączenie do okładów, przykładanych w miejsca dotknięte urazem, siniakami lub pękającymi naczynkami.
Jak stosować nalewkę?
Ta korzenna mikstura może być spożywana jako wsparcie leczenia różnych dolegliwości lub jako element profilaktyki chorobowej. Ze względu na zawartość kumaryn w cynamonie i mirystycyny w gałce muszkatołowej ustalono dawkę leczniczą, która wynosi maksymalnie 30 kropel dziennie. Natomiast osoby chore na dnę moczanową, cukrzycę, insulinooporność lub stan przedcukrzycowy powinny dawkę zmniejszyć do 20 kropel dziennie.
Spożywanie dawki większej niż zalecana może wywołać szereg niepożądanych objawów, w tym:
- ból brzucha,
- biegunkę,
- nudności,
- wymioty.
Zobacz: Sprawdzone przyprawy i zioła na odchudzanie masz w kuchni
Przeciwwskazania i środki ostrożności do spożycia nalewki korzennej
Nalewka korzenna stanowi znakomite źródło cennych związków odżywczych, jednak nie wszyscy mogą bezpiecznie po nią sięgać. Ze względu na zawartość alkoholu nie powinny jej pić kobiety ciężarne i karmiące piersią, a także dzieci i młodzież poniżej 18. roku życia.
Wśród innych przeciwwskazań można wymienić:
- alergię na przyprawy korzenne,
- alergię lub nietolerancję alkoholu,
- stosowanie leków, które mogą wchodzić w reakcję z alkoholem,
- leczenie onkologiczne przy pomocy radioterapii lub chemioterapii,
- przyjmowanie tamoksyfenu, czyli leku stosowanego w terapii raka sutka,
- ze względu na możliwość reakcji krzyżowych, osoby z alergią na szparagi, kolendrę, kminek, seler i koper włoski,
- ze względu na działanie estrogenne nie powinny jej stosować kobiety z rakiem macicy, rakiem jajnika, rakiem piersi oraz endometriozą,
- stosowanie antykoncepcji hormonalnej,
- ostry nieżyt żołądka i jelit,
- chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy,
- chorobę Leśniowskiego-Crohna,
- wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
- niewydolność nerek.
Sprawdź też: Czy można mieć alergię na alkohol?
- Flos Caryophylli – kwiat goździkowca, goździki Medycyna Dawna i Współczesna
- Biedrzeniec anyż – Pimpinella anisum L. Medycyna Dawna i Współczesna
- Myristica fragrans Houtt (Myristicaceae) – muszkatołowiec wonny w fitoterapii Medycyna Dawna i Współczesna
- Kora cynamonowca – Cortex Cinnamomi w medycynie i hodowli zwierząt Medycyna Dawna i Współczesna
- Wanilia a samopoczucie (Vanilla) Medycyna Dawna i Współczesna
- Kardamon – Elettaria cardamomum White et Maton w fitoterapii Medycyna Dawna i Współczesna