Ta korzenna nalewka pomaga przy niestrawności i nadciśnieniu tętniczym krwi. Polecana jest też przy migrenach i spadku odporności

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Nalewka korzenna to rozgrzewający środek o wielu właściwościach zdrowotnych. Obniża ciśnienie tętnicze krwi, normalizuje poziom glukozy, a także łagodzi objawy niestrawności. Dawka lecznicza tej aromatycznej mikstury wynosi maksymalnie 30 kropel dziennie.
Nalewka korzenna to rozgrzewający środek o wielu właściwościach zdrowotnych. Obniża ciśnienie tętnicze krwi, normalizuje poziom glukozy, a także łagodzi objawy niestrawności. Dawka lecznicza tej aromatycznej mikstury wynosi maksymalnie 30 kropel dziennie. Sarah Chai, Valeria Boltneva/Pixabay.com
Przyprawy korzenne to bogate źródło cennych składników pozytywnie wpływających na kondycję niemal całego organizmu. Nalewka korzenna przyrządzona na ich bazie może wspierać leczenie m.in. infekcji, niestrawności, nadciśnienia tętniczego krwi, a nawet stanu przedcukrzycowego i cukrzycy. Wypróbuj prosty przepis na tradycyjną nalewkę korzenną – jest idealna na jesienne i zimowe wieczory. Przed przygotowaniem, sprawdź, kto powinien unikać picia tej leczniczej mikstury.

Spis treści

Przepis na korzenną nalewkę

Przyprawy korzenne to surowce, które są nie tylko aromatyczne, ale również wykazują działanie rozgrzewające. Najczęściej dodawane są do różnych dań, szczególnie słodkich deserów i wypieków. Z przypraw korzennych można również przygotować niesamowicie aromatyczną nalewkę, która korzystnie wpływa na cały organizm.

Czytaj także: Przyprawa kochanków o działaniu halucynogennym. Gałka muszkatołowa nie tylko do sosu

Składniki na rozgrzewającą nalewkę korzenną:

  • 3 kawałki kory cynamonu,
  • 10 goździków,
  • 4 gwiazdki anyżu gwiaździstego,
  • 1 laska wanilii,
  • 1/3 łyżeczki sproszkowanej gałki muszkatołowej,
  • 1/4 łyżeczki nasion kardamonu,
  • sok z połowy pomarańczy,
  • 100 g cukru,
  • 45 ml wody,
  • 300 ml miodu,
  • 600 ml wódki o 40 proc. zaw. alk.,
  • 300 ml spirytusu rektyfikowanego o 95 proc. zaw. alk.

Zobacz: Przepis na leczniczy likier anyżkowy z nasion biedrzeńca

Jak zrobić nalewkę?

  1. Przygotować syrop cukrowy – zagotować cukier z wodą i mieszać do momentu uzyskania lekko gęstej konsystencji.
  2. Wszystkie przyprawy wsypać do wyparzonego wcześniej słoika, zalać syropem cukrowym, dodać miód, sok z pomarańczy, alkohol i dokładnie wymieszać.
  3. Odstawić na 2-3 miesiące w zaciemnione i chłodne miejsce, pamiętając, aby przynajmniej raz w tygodniu zamieszać słoikiem.
  4. Po tym czasie miksturę przefiltrować przez grubą gazę złożoną w kilka warstw lub gęste sito.
  5. Płyn przelać do szklanych butelek, zakręcić i odstawić na kolejne 2 miesiące.
  6. Po tym czasie lecznicza nalewka jest gotowa do spożycia.

Właściwości zdrowotne korzennej nalewki z goździków, cynamonu i laski wanilii

Korzenna nalewka stanowi doskonały dodatek do deserów i słodkich wypieków, a także charakteryzuje się wieloma właściwościami zdrowotnymi. Każda przyprawa ma inne właściwości, dlatego lecznicza mikstura może stanowić remedium na wiele dolegliwości.

Kora cynamonowca zawiera eugenol, który działa przeciwzapalnie i znieczulająco. Dodatkowo cynamon stanowi źródło kwasu hydroksybenzoesowego, który jako silny antyoksydant łagodzi stan zapalny i spowalnia proces starzenia się komórek. Ta korzenna przyprawa obfituje również w cynamaldehyd, który łagodnie obniża cukier we krwi i zwiększa wrażliwość komórek na działanie insuliny.

Zobacz także: Rozgrzewająca nalewka z gałki muszkatołowej na przeziębienie, ból stawów i bezsenność

Goździki również zawierają znaczne ilości eugenolu, który przedostaje się do nalewki. Jak podaje Henryk Różański, ceniony fitoterapeuta, nalewka z dodatkiem goździków zawiera znaczne ilości olejku eterycznego i garbników, które wykazują działanie ściągające, czyli obkurczające naczynia krwionośne. Dzięki temu stosowanie dawek leczniczych korzennej nalewki może wspierać leczenie uporczywych biegunek.

Sprawdź też: Aromatyczna nalewka goździkowa, pomocna przy niestrawności

Natomiast anyż gwiaździsty i kardamon to przyprawy o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Zawierają również rutozyd, który uszczelnia naczynia krwionośne, a dzięki temu wspiera układ odpornościowy i zmniejsza podatność organizmu na infekcje. Dodatkowo te dwie przyprawy działają hipoglikemizująco, a także wspierają układ hormonalny, podnoszą libido i działają jak naturalne afrodyzjaki.

Warto także wspomnieć o lasce wanilii, która również jest silnym przeciwutleniaczem, a także działa uspokajająco i wspiera pracę układu nerwowego. Z kolei gałka muszkatołowa to silny afrodyzjak i naturalny antydepresant. Wykazano, że wyciągi alkoholowe z dodatkiem tej przyprawy mogą łagodnie obniżać poziom cholesterolu LDL we krwi.

Zawartość tych wszystkich związków sprawia, że korzenna nalewka działa:

  • antyoksydacyjnie,
  • rozkurczowo,
  • wiatropędnie,
  • pobudzająco na wydzielanie śliny i soków trawiennych,
  • przeciwwymiotnie,
  • moczopędnie,
  • łagodnie hipotensyjnie, czyli obniża ciśnienie tętnicze krwi,
  • łagodnie hipoglikemizująco, czyli obniża cukier we krwi,
  • bakteriobójczo,
  • przeciwgrzybiczo,
  • przeciwpierwotniakowo,
  • wirusobójczo,
  • wykrztuśnie,
  • rozrzedzająco na zalegającą w płucach wydzielinę,
  • łagodnie przeciwbólowo.

Fitoterapeuta sugeruje również, że nalewka z przypraw korzennych może wspierać pracę układu krążenia i zmniejszać ryzyko rozwoju zakrzepicy żylnej.

Zobacz także: Nalewka z jemioły na nadciśnienie i miażdżycę. Wzmocni organizm i poprawi trawienie. Skorzystaj z właściwości jemioły i wypróbuj przepis

Przy jakich dolegliwościach pomaga nalewka z przypraw korzennych? Jej zastosowanie warto rozważyć w przypadku:

  • umiarkowanego nadciśnienia tętniczego krwi,
  • niestrawności,
  • wzdęć,
  • nudności,
  • zaparć,
  • bólu i skurczy brzucha,
  • zakażeń i stanów zapalnych układu oddechowego,
  • kaszlu,
  • kataru,
  • chrypki,
  • zapalenia tchawicy i krtani, do przygotowania płukanki z wodą – 20 kropel nalewki rozpuścić w 50 ml ciepłej wody,
  • zapalenia oskrzeli,
  • zapalenia opłucnej,
  • infekcji bakteryjnych,
  • kandydozy, czyli zakażenia grzybami z rodzaju Candida,
  • bolesnego miesiączkowania,
  • obniżonego libido,
  • stanów lękowych,
  • bezsenności,
  • przewlekłego stresu.

Eksperci medycyny naturalnej sugerują również, że nalewka może być stosowana jako nasączenie do okładów, przykładanych w miejsca dotknięte urazem, siniakami lub pękającymi naczynkami.

Jak stosować nalewkę?

Ta korzenna mikstura może być spożywana jako wsparcie leczenia różnych dolegliwości lub jako element profilaktyki chorobowej. Ze względu na zawartość kumaryn w cynamonie i mirystycyny w gałce muszkatołowej ustalono dawkę leczniczą, która wynosi maksymalnie 30 kropel dziennie. Natomiast osoby chore na dnę moczanową, cukrzycę, insulinooporność lub stan przedcukrzycowy powinny dawkę zmniejszyć do 20 kropel dziennie.

Spożywanie dawki większej niż zalecana może wywołać szereg niepożądanych objawów, w tym:

  • ból brzucha,
  • biegunkę,
  • nudności,
  • wymioty.

Zobacz: Sprawdzone przyprawy i zioła na odchudzanie masz w kuchni

Przeciwwskazania i środki ostrożności do spożycia nalewki korzennej

Nalewka korzenna stanowi znakomite źródło cennych związków odżywczych, jednak nie wszyscy mogą bezpiecznie po nią sięgać. Ze względu na zawartość alkoholu nie powinny jej pić kobiety ciężarne i karmiące piersią, a także dzieci i młodzież poniżej 18. roku życia.

Wśród innych przeciwwskazań można wymienić:

  • alergię na przyprawy korzenne,
  • alergię lub nietolerancję alkoholu,
  • stosowanie leków, które mogą wchodzić w reakcję z alkoholem,
  • leczenie onkologiczne przy pomocy radioterapii lub chemioterapii,
  • przyjmowanie tamoksyfenu, czyli leku stosowanego w terapii raka sutka,
  • ze względu na możliwość reakcji krzyżowych, osoby z alergią na szparagi, kolendrę, kminek, seler i koper włoski,
  • ze względu na działanie estrogenne nie powinny jej stosować kobiety z rakiem macicy, rakiem jajnika, rakiem piersi oraz endometriozą,
  • stosowanie antykoncepcji hormonalnej,
  • ostry nieżyt żołądka i jelit,
  • chorobę wrzodową żołądka i dwunastnicy,
  • chorobę Leśniowskiego-Crohna,
  • wrzodziejące zapalenie jelita grubego,
  • niewydolność nerek.
Dodaj firmę Autopromocja
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Fala upałów w Polsce. Będzie bardzo gorąco

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia