Jak się rozgrzać zimą? Dodaj do posiłku lub napoju te przyprawy, a od razu będzie ci cieplej. Naturalnie podwyższą temperaturę ciała

Monika Góralska
Wideo
od 12 lat
W czasie mrozu szukamy sposobów na rozgrzanie się. Jednym z nich, naturalnym i skutecznym jest dodanie do potraw lub napojów przypraw rozgrzewających. Dzięki nim od razu zrobi nam się cieplej, poprawi się również nasz nastrój, a nawet zrzucimy zbędne kilogramy. Przyprawy rozgrzewające dodają smaku, wzmacniają odporność, pomagają schudnąć. Dodawaj je do herbaty, kawy, zupy i ciasta. Zobacz, jakie przyprawy rozgrzeją cię zimą.

Spis treści

Jak przyprawy rozgrzewające działają na organizm?

Kobieta przed kominkiem trzyma kubek gorącej herbaty
Jak się rozgrzać zimą? Sprawdź w galerii, jakie przyprawy rozgrzewające można dodać do posiłku lub napoju. ValentynVolkov, Julia_Sudnitskaya/gettyimages.com

Organizm człowieka musi utrzymywać stałą temperaturę ciała, co jest trudniejsze, gdy jest zimno. Na mrozie łatwo dochodzi do wyziębienia, co obniża naszą podstawową temperaturę ciała i może być przyczyną odmrożenia, a nawet hipotermii.

Jak się rozgrzać zimą? Dodaj do posiłku lub napoju te przyprawy rozgrzewające.

Na szczęście możemy sobie pomóc dodając do potraw czy napojów przyprawy rozgrzewające o właściwościach termogennych. Termogeneza to proces fizjologiczny polegający na wytwarzaniu ciepła, czyli energii przez organizm. Ciepło to wytwarza się w czasie naturalnego funkcjonowania organizmu, czyli podczas oddychania, krążenia krwi, pracy układu nerwowego i mózgu czy trawienia pokarmów. Głównym źródłem energii natomiast jest pożywienie. Istnieją również produkty, które dodają więcej energii niż inne, przyspieszają metabolizm i dzięki temu podwyższają temperaturę ciała.

Stosując więc przyprawy o właściwościach rozgrzewających, przyspieszamy przemianę materii i regulujemy ciepłotę naszego ciała. Dzięki temu od razu robi się nam cieplej, a dodatkowo wzmacniamy organizm oraz odporność i poprawiamy sobie nastrój. Warto także zaznaczyć, że jedzenie termogenne nie tylko ogrzewa organizm, ale też dzięki przyspieszeniu trawienia oraz pobudzaniu perystaltyki jelit pomaga w odchudzaniu i oczyszczaniu organizmu z toksyn. Dodając więc przyprawy rozgrzewające do posiłków czy napojów wzbogacamy ich smak oraz wspomagamy trawienie, zapobiegamy zaparciom i tracimy zbędne kilogramy.

Czym rozgrzać organizm od środka? Dodaj przyprawy rozgrzewające

Przyprawy rozgrzewające dodadzą energii i sprawią, że będzie nam ciepło i przyjemnie. Poprawią więc nastrój i przyspieszą przemianę materii. Można je dodawać do potraw zarówno wytrawnych takich jak zupy, leczo, sosy, makarony, mięsa, jak i słodkich np. ciast, ciasteczek korzennych, muffinek, musli, owsianki czy deserów.

Przyprawy takie jak pieprz czy cynamon będą też świetnym dodatkiem do ciepłych napojów takich jak herbata, kawa, kakao czy grzane wino. Dodatkowo rozgrzeją i pobudzą.

Jakie są przyprawy rozgrzewające? Wypróbuj je jako dodatek do dań i napojów, aby się rozgrzać i odprężyć!

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia