Spis treści
Czym są goździki?
Goździki to ususzone pączki kwiatowe goździkowca korzennego. Zbiera się je jeszcze przed rozkwitnięciem. Drzewo goździkowe dorasta do 20 m i występuje w Indonezji, na Filipinach, w Afryce Wschodniej, na Madagaskarze, w Ameryce Południowej i Środkowej. Uprawiane jest w krajach o klimacie równikowym.
Goździki w postaci mielonych lub całych suszonych pąków służą jako przyprawa i używa się ich głównie do wyrobów cukierniczych, zwłaszcza świątecznych pierników i pierniczków, a także przetworów mięsnych, marynat, sosów, ryb, grzanego wina, ponczu i likierów.
Właściwości lecznicze goździków wykorzystywane były już przed wiekami w tradycyjnej medycynie indyjskiej Ajurwedzie. Zawdzięczają to obecności składników aktywnych takich jak olejek eteryczny (głównie eugenol), garbniki, tłuszcze, taniny, śluzy, woski, żywice, flawonoidy i kwasy fenolowe.
Na co pomaga napar z goździków?
Napar z goździków szczególnie korzystnie wpływa na układ pokarmowy, łagodzi zaburzenia trawienne takie jak ból brzucha, wzdęcia, niestrawność, zgaga. Napój hamuje procesy gnilne i fermentacyjne w jelitach oraz działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Goździki działają także antybakteryjnie, przeciwpasożytniczo i przeciwgrzybiczo. Napar z goździków regularnie spożywany działa także jak afrodyzjak, wzmacnia libido.
Antyseptyczne działanie odkaża jamę ustną i pozwala pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust. Napar działa też moczopędnie i odkaża układ moczowy. Olejek goździkowy zawarty w przyprawie ma też właściwości przeciwbólowe, dzięki temu łagodzi ból gardła, ból zęba, a także zapalenie dziąseł. Przy bólu zęba zaleca się żucie całych goździków. Napar działa również wspomagająco w czasie infekcji, zmniejszając objawy przeziębienia czy grypy takie jak kaszel, katar i zapalenie gardła.
Jak zrobić napar z goździków?
Żeby zrobić napar z samych goździków, wystarczy łyżeczkę suszonych kwiatów goździkowca zalać szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem przez ok. 8 minut. Następnie po przestudzeniu można napar z goździków dosłodzić miodem. Pić 1-3 razy dziennie po 100 ml. Jak zaleca ceniony fitoterapeuta dr Henryk Różański „goździki można parzyć w mleku i podawać dzieciom przy chorobach zakaźnych, szczególnie z objawami ze strony układu pokarmowego i oddechowego”.
Warto także goździki dodać do zimowej herbatki rozgrzewającej, która jest pyszna i do tego wspomaga trawienie, łagodzi zgagę i niestrawność, a więc będzie idealnym napojem na świąteczne przejedzenie. Herbatka rozgrzewa i wzmacnia odporność, dzięki czemu pomoże zwalczyć infekcje. Aby ją przygotować, potrzebujesz składników takich jak:
- czarna herbata,
- 6 goździków,
- 1 laska cynamonu,
- plater świeżego korzenia imbiru,
- plaster pomarańczy,
- miód do smaku.
Jak zrobić zimową herbatę z goździkami?
- Zaparz herbatę.
- Przelej ją do małego garnka. Dodaj goździki, cynamon, imbir i plastry pomarańczy (najlepiej obrane).
- Zagotuj i ostudź do 40 st. C, a następnie dodaj miód do smaku.
Napar z goździków nie jest wskazany do spożycia dla osób z nadciśnieniem, hipoglikemią oraz problemami z krzepliwością krwi. Ostrożnie powinny go także stosować kobiety w ciąży.