Świąteczna herbatka na trawienie, zgagę, ból zęba i libido. Wypróbuj smaczny napar z goździków i zimową herbatkę rozgrzewającą

Monika Góralska
Wideo
od 16 lat
Popularna w okresie świąt Bożego Narodzenia przyprawa do pierników i pierniczków posiada nie tylko niezwykły aromat, ale też lecznicze właściwości. Wykonany z niej napar usprawnia trawienie i łagodzi objawy świątecznego przejedzenia. Napar z goździków działa także przeciwbólowo, przeciwbakteryjnie i antyseptycznie. Zwalcza ból zęba i ból gardła, objawy infekcji, a nawet wzmacnia libido. Wypróbuj 2 przepisy na rozgrzewającą zimową herbatkę z goździkami.

Spis treści

Czym są goździki?

Goździki to ususzone pączki kwiatowe goździkowca korzennego. Zbiera się je jeszcze przed rozkwitnięciem. Drzewo goździkowe dorasta do 20 m i występuje w Indonezji, na Filipinach, w Afryce Wschodniej, na Madagaskarze, w Ameryce Południowej i Środkowej. Uprawiane jest w krajach o klimacie równikowym.

Szklanka z naparem z goździków
Właściwości lecznicze goździków wykorzystywane były już przed wiekami w tradycyjnej medycynie indyjskiej Ajurwedzie. Igor Jovanovic/gettyimages.com

Goździki w postaci mielonych lub całych suszonych pąków służą jako przyprawa i używa się ich głównie do wyrobów cukierniczych, zwłaszcza świątecznych pierników i pierniczków, a także przetworów mięsnych, marynat, sosów, ryb, grzanego wina, ponczu i likierów.

Zobacz też: Dodaj kilka do kawy, a uzyskasz rozgrzewającą miksturę na przeziębienie i trawienie. Takie połączenie działa przeciwbólowo i odkażająco

Właściwości lecznicze goździków wykorzystywane były już przed wiekami w tradycyjnej medycynie indyjskiej Ajurwedzie. Zawdzięczają to obecności składników aktywnych takich jak olejek eteryczny (głównie eugenol), garbniki, tłuszcze, taniny, śluzy, woski, żywice, flawonoidy i kwasy fenolowe.

Rozgrzewająca herbata z rozmarynu na trawienie, odporność i wzmocnienie organizmu

Rozgrzewająca herbata z rozmarynu na trawienie, odporność i wzmocnienie organizmu

Rozmaryn znany jest głównie jako przyprawa do mięs czy sosów. Wykazuje jednak wiele właściwości leczniczych, które warto wykorzystać, przygotowując gorącą i aromatyczną herbatę z rozmarynu. Delikatny ...

Monika Góralska
Monika Góralska

Na co pomaga napar z goździków?

Napar z goździków szczególnie korzystnie wpływa na układ pokarmowy, łagodzi zaburzenia trawienne takie jak ból brzucha, wzdęcia, niestrawność, zgaga. Napój hamuje procesy gnilne i fermentacyjne w jelitach oraz działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Goździki działają także antybakteryjnie, przeciwpasożytniczo i przeciwgrzybiczo. Napar z goździków regularnie spożywany działa także jak afrodyzjak, wzmacnia libido.

Antyseptyczne działanie odkaża jamę ustną i pozwala pozbyć się nieprzyjemnego zapachu z ust. Napar działa też moczopędnie i odkaża układ moczowy. Olejek goździkowy zawarty w przyprawie ma też właściwości przeciwbólowe, dzięki temu łagodzi ból gardła, ból zęba, a także zapalenie dziąseł. Przy bólu zęba zaleca się żucie całych goździków. Napar działa również wspomagająco w czasie infekcji, zmniejszając objawy przeziębienia czy grypy takie jak kaszel, katar i zapalenie gardła.

Przy jakich dolegliwościach pomaga nalewka z goździków? Sprawdź prosty przepis

Przy jakich dolegliwościach pomaga nalewka z goździków? Sprawdź prosty przepis

Nalewka goździkowa to aromatyczny trunek o wielu cennych właściwościach zdrowotnych. Wspiera odrobaczanie organizmu, łagodzi objawy niestrawności, a także w szybki sposób zmniejsza stany zapalne jamy ...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko

Jak zrobić napar z goździków?

Żeby zrobić napar z samych goździków, wystarczy łyżeczkę suszonych kwiatów goździkowca zalać szklanką wrzątku i parzyć pod przykryciem przez ok. 8 minut. Następnie po przestudzeniu można napar z goździków dosłodzić miodem. Pić 1-3 razy dziennie po 100 ml. Jak zaleca ceniony fitoterapeuta dr Henryk Różański „goździki można parzyć w mleku i podawać dzieciom przy chorobach zakaźnych, szczególnie z objawami ze strony układu pokarmowego i oddechowego”.

Warto także goździki dodać do zimowej herbatki rozgrzewającej, która jest pyszna i do tego wspomaga trawienie, łagodzi zgagę i niestrawność, a więc będzie idealnym napojem na świąteczne przejedzenie. Herbatka rozgrzewa i wzmacnia odporność, dzięki czemu pomoże zwalczyć infekcje. Aby ją przygotować, potrzebujesz składników takich jak:

  • czarna herbata,
  • 6 goździków,
  • 1 laska cynamonu,
  • plater świeżego korzenia imbiru,
  • plaster pomarańczy,
  • miód do smaku.

Jak zrobić zimową herbatę z goździkami?

  1. Zaparz herbatę.
  2. Przelej ją do małego garnka. Dodaj goździki, cynamon, imbir i plastry pomarańczy (najlepiej obrane).
  3. Zagotuj i ostudź do 40 st. C, a następnie dodaj miód do smaku.

Napar z goździków nie jest wskazany do spożycia dla osób z nadciśnieniem, hipoglikemią oraz problemami z krzepliwością krwi. Ostrożnie powinny go także stosować kobiety w ciąży.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Uzupełnij domową apteczkę

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia