Ziele angielskie łagodzi skurcze brzucha, wspiera trawienie i działa przeciwwymiotnie. Sprawdź zaskakujące właściwości ziela angielskiego

Agata Siemiaszko
Ziele angielskie zawiera znaczne ilości eugenolu, czyli substancji o działaniu przeciwbólowym. Dlatego napary z ziela stosuje się w przypadku bolesnych stanów zapalnych jamy ustnej.
Ziele angielskie zawiera znaczne ilości eugenolu, czyli substancji o działaniu przeciwbólowym. Dlatego napary z ziela stosuje się w przypadku bolesnych stanów zapalnych jamy ustnej. Michelle Lee Photography/GettyImages.com
Ziele angielskie to popularna przyprawa, która stanowi nieodłączny element wielu zup, marynat i przetworów w słoikach na zimę. Wykazuje ona wiele korzystnych działań zdrowotnych, w tym przeciwzapalne, przeciwbólowe, rozkurczające i antyoksydacyjne. Regularne spożywanie niewielkich ilości ziela angielskiego może wspierać leczenie niestrawności, bolesnego miesiączkowania czy też pasożytów układu pokarmowego. Kto nie powinien jeść ziela angielskiego?

Spis treści

Czym jest ziele angielskie i gdzie rośnie?

Ziele angielskie (Pimenta dioica), nazywane również pieprzem angielskim, pieprzem pachnącym, pimentem, pieprzem goździkowym, owocem amomka, nowym korzeniem lub korzennikiem to owoce drzewa pimentowego, którego naturalnym rezerwuarem jest Ameryka Środkowa i Meksyk. Wiele opowieści głosi, że ziele angielskie było ulubioną przyprawą Azteków, którzy przyprawiali nią gorące kakao.

W Polsce ziele angielskie w chłodne miesiące uprawiane jest jako roślina doniczkowa lub szklarniowa, natomiast od maja do września może być wystawiane na zewnątrz. Warto wspomnieć, że jest to dość wymagająca roślina, która nie lubi przymrozków. Głównym surowcem zielarskim są owoce drzewa pimentowego, jednak równie aromatyczna jest kora i liście.

Sprawdź też: Jakie właściwości i zastosowanie wykazują liście laurowe?

Co zawierają ziarna ziela angielskiego?

Ziele angielskie stanowi źródło wielu cennych składników odżywczych. Według dr Henryka Różańskiego, cenionego fitoterapeuty, ta aromatyczna przyprawa zawiera do 5 proc. olejku eterycznego, w którym dominuje eugenol, metyleugenol, eukaliptol, chawikol, linalool i kariofilen. W owocach są również obecne galloiloglikozydy, proantocyjanidyny, flawonoidy, w tym kwercetyna, a także katechina, oleje, cukry i gorzkie substancje roślinne. Ziele angielskie obfituje również w błonnik pokarmowy i związki mineralne, takie jak potas, żelazo, selen.

Kwercetyna to silny antyoksydant, który chroni organizm przed szkodliwym działaniem rodników tlenowych. Dodatkowo kwercetyna wykazuje właściwości przeciwalergiczne i przeciwzapalne, dlatego picie naparów z ziela angielskiego może wspomagać leczenie łagodnych objawów alergicznych, w tym kichania i kataru. Warto także wspomnieć o flawonoidach, które również są przeciwutleniaczami, a dzięki temu chronią organizm przed stresem oksydacyjnym, łagodzą stan zapalny i spowalniają proces starzenia się komórek.

Natomiast gorzkie substancje roślinne wykazują działanie pobudzające wydzielanie soków trawiennych i zwiększające apetyt, dlatego skutecznie walczą z objawami przejedzenia, a szczególnie z bólem brzucha, wzdęciami oraz zaparciami.

Właściwości zdrowotne eugenolu

Ziele angielskie jest bardzo cenną przyprawą, ponieważ w swoim składzie zawiera eugenol, czyli substancję czynną, wykazującą szereg dobroczynnych właściwości zdrowotnych. Ze względu na eugenol, spożywanie nawet niewielkich dawek ziela angielskiego wzmacnia wchłanianie składników odżywczych, w tym beta-karotenu i selenu. Utleniony eugenol dodatkowo pachnie jak wanilia, dzięki temu często jest wykorzystywany w przemyśle do uzyskania waniliny – składnika aromatycznego cukru wanilinowego.

Sprawdź także: Przepis na zupę ziemniaczaną z zielem angielskim

Fitoterapeuci sugerują, że ziele angielskie wykazuje szereg korzystnych działań, w tym:

  • przeciwzapalne,
  • przeciwdrobnoustrojowe,
  • antyoksydacyjne,
  • przeciwskurczowe,
  • przeciwbólowe,
  • odkażające,
  • znieczulające,
  • miejscowo przeciwświądowe,
  • pobudzające trawienie i czynności wydzielnicze przewodu pokarmowego,
  • zmniejszające nudności,
  • pobudzające metabolizm,
  • rozkurczowe na mięśnie gładkie,
  • uspokajające.

Ile kalorii ma ziele angielskie? Właściwości odżywcze ziela angielskiego

Ziele angielskie to bardzo aromatyczna przyprawa, która w 100 g ma 259 kcal. Dodatkowo jest ona źródłem 6 g białka, 71 g węglowodanów, 9 g tłuszczu oraz 21,6 g błonnika pokarmowego. Warto jednak wspomnieć, że ziela angielskiego nie je się w dużych ilościach. Najczęściej przyprawę dodaje się do różnego rodzaju marynat, zup lub zmieloną przyprawę do różnego rodzaju mięsa.

Przy jakich dolegliwościach pomaga ziele angielskie?

Ziele angielskie wspiera trawienie, działa przeciwwymiotnie, a także łagodzi skurcze brzucha. Fitoterapeuci sugerują, że regularne spożywanie niewielkich ilości ziaren ziela angielskiego może wspierać również leczenie wielu schorzeń i dolegliwości, w tym:

  • niestrawności,
  • bólu brzucha,
  • skurczy brzucha,
  • zaparć,
  • zakażeń bakteryjnych układu pokarmowego,
  • pasożytniczego zakażenia układu pokarmowego,
  • halitozy, czyli nieprzyjemnego oddechu z jamy ustnej,
  • stanów zapalnych jamy ustnej i dziąseł,
  • aft i pleśniawek,
  • bolesnego miesiączkowania.

Eugenol stosowany jest również w stomatologii do odkażania kanałów zębowych, a także jako cement dentystyczny. Dentyści sugerują, że ziele angielskie może być stosowane również jako chwilowy środek znieczulający na bolące dziąsła. Wystarczy zmiażdżyć ziarna w moździerzu i przyłożyć w bolące miejsce, potrzymać 15 minut, a następnie dokładnie wypłukać jamę ustną.

Zobacz też: Domowe sposoby na ból gardła

Doktor Henryk Różański sugeruje również, że picie naparu z zielem angielskim odkaża gardło i jamę ustną oraz rozszerza oskrzela, dzięki czemu łagodzi uporczywy kaszel, a także ułatwia odkrztuszanie zalegającej wydzieliny. Natomiast olejek lub nalewka wykazuje działanie przeciwbólowe, dlatego mogą być stosowane jako wsparcie terapii przeciwreumatycznej oraz do nacierania skóry po ukąszeniu owadów.

Przeciwwskazania do spożywania ziela angielskiego

Mimo dobroczynnych właściwości nie wszyscy mogą bezpiecznie sięgać po ziele angielskie. Ze względu na działanie drażniące nie zaleca się tej przyprawy w przypadku:

  • alergii na ziele angielskie, pieprz lub goździki,
  • alergii skórnych, ponieważ może nasilać objawy,
  • reakcji fotouczuleniowych,
  • refluksu żołądkowo-przełykowego,
  • wrzodów żołądka i dwunastnicy,
  • wrzodziejącego zapalenia jelita grubego,
  • choroby Leśniowskiego-Crohna.

Ostrożność należy zachować również u kobiet ciężarnych i karmiących piersią, a zastosowanie tej przyprawy warto wcześniej skonsultować ze specjalistą.

Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia