Spis treści
Dieta na dobry słuch
Dobry słuch to w dużej mierze zasługa zdrowej diety, zwłaszcza stosowanej w dojrzałym wieku. Jak udowodniono, stosujące ją osoby rzadziej mają ubytki słuchu niż te, które odżywiają się w mniej prawidłowy sposób. Wykazała to przed kilku laty analiza danych ponad 3 tys. kobiet biorących udział w badaniu Brigham and Women's Hospital.
Gdy porównano czułość słuchu na jego początku i po upływie 3 lat, u pań stosujących dobrą dietę wysokoczęstotliwościowy ubytek słuchu był o 25 proc. mniejszy. To właśnie od gorszego słyszenia wysokich tonów najczęściej zaczyna rozwijać się niedosłuch. Zdrowsza dieta oznaczała także o 30 proc. niższe prawdopodobieństwo złego odbioru dźwięków o średniej częstotliwości.
Sprawdź: Słyszę, ale nie rozumiem. Jak objawia się niedosłuch?
Podobne wnioski wysnuli już wcześniej naukowcy analizujący dane z badania kobiet Nurses Healthy Study II, przy czym korzystne dla dobrego słyszenia były dieta śródziemnomorska, DASH i harwardzka.
Ten problem ma połowa seniorów w Polsce. Sprawdź, czy jesteś zagrożony utratą słuchu!
Badanie słuchu powinno być wykonywane przez osoby po 50. roku życia raz do roku. Tymczasem statystyki pokazują, że blisko połowa starszych Polaków nie sprawdzała swojego słuchu od co najmniej 3 lat. D...
Co jeść na poprawę słuchu?
Poprawę słuchu często można zyskać dzięki zwiększeniu spożycia określonych związków odżywczych, choć oczywiście nie w każdym przypadku, bo wiele problemów ma podłoże genetyczne. Do najważniejszych składników diety należą przeciwutleniacze, które redukują stres oksydacyjny prowadzący do uszkodzeń w komórkach i tkankach oraz do rozwoju stanu zapalnego.
W składniki antyoksydacyjne, a także w witaminy i związki mineralne kluczowe dla zdrowego słuchu, mają produkty zawarte we wspomnianych wcześniej dietach:
- dieta w stylu śródziemnomorskim – jest uznawana za najzdrowszą znaną dietę, a bazuje na produktach takich, jak warzywa, owoce, orzechy, pełne ziarna zbóż, nasiona roślin strączkowych i oliwa z oliwek, uwzględniając też spożycie ryb i umiarkowanych ilości wina,
- dieta DASH – menu przeciw nadciśnieniu oparte na tym śródziemnomorskim, które kładzie nacisk na warzywa, owoce, orzechy, chude mięso i niskotłuszczowy nabiał, ograniczając spożycie soli i sodu, cukru oraz tłuszczu; jadłospisy DASH oferuje za darmo serwis Dieta NFZ,
- zdrowa dieta według wskaźnika AHEI-2010 opracowanego przez Uniwersytet Harvarda – jej zadaniem jest ochrona przed rozwojem chorób przewlekłych, a podstawę stanowią warzywa, owoce, orzechy i pełne ziarna zbóż; limituje się spożycie cukru, soli i tłuszczów zwierzęcych.
W jaki sposób dieta może chronić lub poprawiać słuch? Ma to związek z łagodzeniem stanu zapalnego m.in. w naczyniach krwionośnych. To od układu krążenia zależy bowiem prawidłowe dotlenienie narządów, w tym ucha wewnętrznego. Jest bardzo wrażliwe na zmiany poziomu tlenu w krwi, działanie związków prozapalnych i wysokiego ciśnienia.
Dowiedz się także:
Jaka witamina poprawia słuch?
Ubytek słuchu nie zawsze ma związek z niedoborami w diecie, jednak w wielu przypadkach uzupełnienie poziomu kluczowych składników odżywczych może go ograniczyć, a także spowolnić jego pogłębianie się. Należą do nich zwłaszcza niektóre witaminy z grupy B i te antyoksydacyjne, a ponadto określone związki mineralne.
Składniki istotne dla ochrony i wspomagania słuchu warto dostarczać sobie z codziennymi posiłkami. Te komponowane według zaleceń polecanych wyżej diet mają ich pod dostatkiem, jednak w przypadku stwierdzonych niedoborów lub jadłospisu ubogiego w określone produkty można przyjmować je w postaci suplementów diety.
Te witaminy i składniki suplementów diety wspierają słuch:
- Witamina B9 – kwas foliowy (a w postaci naturalnej – foliany) pomaga obniżyć we krwi podwyższony poziom homocysteiny. Jest on czynnikiem ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego, które przyczyniają się do powstawania ubytków słuchu związanych z wiekiem. Chroni również naczynia krwionośne w uchu wewnętrznym, pomagając przy nagłej głuchocie i szumach usznych. Niedobór ogranicza słyszenie zwłaszcza wysokich dźwięków. Udowodniono ponadto, że suplementacja diety witaminą B9 pomaga spowalniać postęp zaburzeń słyszenia częstotliwości ludzkiej mowy.
- Witamina B12 – niedobór krwiotwórczej kobalaminy jest szkodliwy dla układu nerwowego, w również nerwu słuchowego. Wiąże się go z degeneracją wypustek komórek nerwowych i ich demielinizacją (utratą warstwy izolującej impulsy nerwowe) i obumieraniem. Uzupełnienie poziomu witaminy, której często brakuje w dietach roślinnych, pomaga także przy szumach usznych i zaburzeniach równowagi.
- Żelazo – niedobór żelaza, który jest częstą przyczyną anemii, przyczynia się do niedotlenienia narządu słuchu, a także kruchości obecnych tam włosków, które pełnią rolę czujników akustycznych i równowagi. Ich uszkodzenie następuje najczęściej pod wpływem hałasu, prowadząc do niedosłuchu, a nawet głuchoty.
- Magnez – pomaga chronić delikatne włoski słuchowe przed uszkodzeniami, zwłaszcza spowodowanymi przez hałas i ciśnienie. Niedobór tego pierwiastka prowadzi do ich stopniowej utraty, a także niedokrwienia w uchu wewnętrznym. Do jego wchłaniania niezbędna jest witamina B6.
- Cynk – ten pierwiastek jest niezbędny do regeneracji komórek, a także ochrony przed infekcjami. Jego niedobór występuje w parze z szumami usznym i nagłym niedosłuchu. Jest to inaczej nagła głuchota idiopatyczna, która następuje bez wyraźnej przyczyny i jest najczęstszym typem utraty słuchu – dotyczy niemal co czwartej osoby w wieku powyżej 65 lat.
- Potas – jest kluczowy w regulacji gospodarki płynami w organizmie, w tym w uchu wewnętrznym, gdzie następuje przełożenie bodźców słuchowych na impulsy elektryczne układu nerwowego. Chroni też włoski słuchowe. Wyższy poziom w organizmie to mniejsze ryzyko ubytków słuchu i szumów usznych, pomaga też w przypadku niedosłuchu spowodowanego dużymi dawkami salicylanów.
- Kwasy omega-3 – kwasy tłuszczowe z tej grupy to ochronne antyoksydanty, które w zwiększonych ilościach stanowią też składnik tkanki nerwowej. Ich odpowiednie spożycie chroni przed powstawaniem ubytków słuchu, które związane są z procesami starzenia organizmu.
Zobacz też: Szumy uszne to obecnie częstszy problem. Przyczyną jest m.in. przejście COVID-19. Jak leczyć ten problem?
W diecie wspierającej słuch nie może zabraknąć także witamin A i E, jednak składniki te można i warto przyjmować z żywności. W naturalnej postaci i stężeniu są całkowicie bezpieczne dla zdrowia, czego nie można do końca powiedzieć o suplementach diety. Zwykle zawierają one syntetyczne postaci tych składników, często w nadmiernych dawkach. Jeśli już sięgać po preparaty z tymi witaminami, to warto wybierać po te złożone z olejów roślinnych, które są naturalnymi źródłami beta-karotenu (prowitamina A) i tokoferolu.
Źródła:- Can a healthy diet reduce your risk of hearing loss? Here's what the research says Healthy Hearing
- Nutrition and Hearing: Top Foods to Consume and Avoid Hearing Health Associates