https://stronazdrowia.pl
reklama

Chcesz poprawić wchłanianie kwasów omega-3? Sięgnij po te produkty!

Katarzyna Wąś-Zaniuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Nie wszystkie składniki odżywcze są wchłaniane przez organizm w tym samym stopniu. Badania pokazują, że tak jest w przypadku suplementów zawierających kwasy omega-3. Ponieważ są one rozpuszczalne w tłuszczach, ich przyswajanie będzie lepsze, jeśli towarzyszyć im będą produkty bogate w zdrowe tłuszcze.

Spis treści

Sięgnij po awokado!

Awokado, cechujące się kremową konsystencją, stanowi cenne źródło zdrowych tłuszczów. Zawarte w nim tłuszcze jednonienasycone wspierają lepsze wchłanianie witamin i innych substancji odżywczych rozpuszczalnych w tłuszczach. Dostarcza wielu ważnych składników, takich jak błonnik, witaminy (A, C, E, K, witaminy z grupy B) oraz minerały (potas, magnez, miedź, żelazo, fosfor, cynk).

Chcesz poprawić wchłanianie kwasów omega-3? Włącz do diety te produkty
Chcesz poprawić wchłanianie kwasów omega-3? Włącz do diety te produkty
Getty Images

Awokado można jeść na wiele sposobów. Świetnie smakuje na kanapce jako pasta lub w plasterkach. Możesz dodać je do sałatki, smoothie albo przygotować klasyczne guacamole.

Osoby, które rano przyjmują suplementy, mogą zjeść awokado na śniadanie, aby ułatwić organizmowi przyswajanie kwasów omega-3.

Orzechy włoskie. Małe źródło wielkich korzyści dla zdrowia

Orzechy włoskie są wyjątkowym produktem wśród orzechów, ponieważ nie tylko dostarczają zdrowych tłuszczów, ale także stanowią jedno z niewielu naturalnych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 pochodzenia roślinnego, głównie w postaci kwasu alfa-linolenowego (ALA).

Porcja 28 gramów (około jednej uncji) orzechów włoskich zawiera średnio 2,57 grama ALA, co przyczynia się do wspierania zdrowia serca, regulacji poziomu cholesterolu oraz działania przeciwzapalnego.

Tłuszcze zawarte w orzechach włoskich są w przeważającej części nienasycone, co dodatkowo pomaga w przyswajaniu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i innych bioaktywnych składników odżywczych. Spożywanie orzechów w codziennej diecie może wspierać funkcje mózgu, dzięki ich bogactwu w antyoksydanty i kwasy tłuszczowe niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.

Włączenie orzechów włoskich do diety jest proste. Można je jeść same jako przekąskę, dodawać do:

  • owsianki,

  • sałatek,

  • jogurtu naturalnego,

  • smoothie.

Tłuste ryby są pełne zdrowych tłuszczów i kwasów omega-3

Tłuste ryby to doskonałe źródło zdrowych tłuszczów i kwasów omega-3, które odgrywają kluczową rolę w zdrowiu serca i mózgu. W takich rybach jak łosoś czy makrela znajdziemy głównie dwa ważne kwasy tłuszczowe – EPA (kwas eikozapentaenowy) i DHA (kwas dokozaheksaenowy), które są łatwo przyswajalne przez organizm.

Oprócz kwasów omega-3, tłuste ryby dostarczają wysokiej jakości białko, magnez, selen oraz szereg witamin i minerałów niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Jeżeli przyjmujesz suplementy omega-3 wieczorem, zjedzenie tłustej ryby na kolację może wspomóc wchłanianie tych składników i ułatwić realizację dziennego zapotrzebowania. Ryby te świetnie sprawdzają się w różnych daniach, od jednogarnkowych potraw z warzywami i pełnoziarnistymi dodatkami, po lekkie sałatki, które można przygotować w kilka minut.

Przyswajanie kwasów omega-3 jest prostsze z oliwą z oliwek

Oliwa z oliwek wspiera przyswajanie kwasów omega-3 i innych składników rozpuszczalnych w tłuszczach. Jest przy tym bardzo uniwersalna w kuchni. Można nią skropić sałatki, dodać do dań smażonych lub duszonych, a nawet wykorzystać w pieczeniu.

Regularne stosowanie oliwy w posiłkach może również przyczynić się do poprawy profilu lipidowego krwi i wspierać zdrowie serca. Ponadto jej delikatny smak sprawia, że łatwo wzbogacić codzienną dietę bez konieczności wprowadzania dużych zmian.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Źródło:

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia