Smoczy owoc – jak jeść i gdzie go kupić? Jaki smak ma pitaja? Jakie korzyści zdrowotne przynosi jedzenie dragon fruit?

Marta Siesicka-Osiak
Pitaja to owoc kaktusa, który kwitnie jedynie nocą, stąd jedna z jego potocznych nazw – „królowa nocy”.
Pitaja to owoc kaktusa, który kwitnie jedynie nocą, stąd jedna z jego potocznych nazw – „królowa nocy”. Lovefood Art / Pexels
Owoce egzotyczne, w tym pitaja zwana smoczym owocem, to oryginalne i zdrowe urozmaicenie codziennej diety. Warto znać wartości odżywcze i zastosowanie poszczególnych owoców, aby wiedzieć, jak i dlaczego je jeść. Poznaj właściwości dragon fruit i dowiedz się, w jakiej formie można go spożywać.

Spis treści

Pochodzenie i uprawa pitai

Smoczy owoc, znany także jako gruszka truskawkowa, uprawiany był w rejonie Meksyku i Ameryki Środkowej od wieków. Rosnąca popularność pitai przyczyniła się do rozprzestrzenienia jej uprawy także na Azję Południowo-Wschodnią.

Jest to owoc dość dużych rozmiarów (od 150 do 600 g), rosnący na kaktusach z rodzaju Hylocereus i Stenocereus, które rozkwitają jedynie nocą. Stąd nazywany jest także „królową nocy” lub „księżycowym kwiatem”. Jego smak określany jest jako słodkie połączenie kiwi i gruszki lub melona.

Czytaj także: Ta egzotyczna roślina to owoc bogów. Odmładza, wspomaga odchudzanie i chroni przed groźnymi chorobami. Sprawdź, jak obrać i jeść mango

Dwa najbardziej popularne typy owocu mają jasnoczerwoną skórkę z charakterystycznymi zielonymi łuskami, którym to pitaja zawdzięcza przydomek smoczego owocu (z ang. dragon fruit). Wszystkie pitaje mają kremowy miąższ (biały lub czerwony) z dużą ilością ciemnych, drobnych pestek.

Prawidłowemu rozwojowi rośliny sprzyja suchy, tropikalny klimat. Kaktusy, z których pozyskiwane są owoce potrzebują do wzrostu temperatury od 21 do 29 stopni Celsjusza i częściowo zacienionego stanowiska.

Jednak aby cieszyć się ich walorami smakowymi i odżywczymi, nie trzeba wybierać się w tropiki. Obecnie smoczy owoc jest dostępny w wielu internetowych sklepach spożywczych oraz w supermarketach.

Dowiedz się więcej:

Wartości odżywcze smoczego owocu

Pitaja, ze względu na skład obfitujący w substancje odżywcze, zaliczana jest do produktów typu superfood. Smoczy owoc składa się w 87 proc. z wody i ma jedynie 52 kcal w 100 g. Taka porcja pokrywa 34 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C i 12 proc. zapotrzebowania na błonnik.

Smoczy owoc jest źródłem licznych witamin i minerałów, wśród nich znajdują się:

  • witamina C (20,5 mg),
  • tiamina (0,04 mg),
  • ryboflawina (0,05 mg),
  • niacyna (0,16 mg),
  • witamina B6 (0,029 mg),
  • wapń (8,5 mg),
  • żelazo (1,9mg),
  • fosfor (22,5 mg).

Właściwości zdrowotne dragon fruit

Smoczy owoc ma w swoim składzie wiele przeciwutleniaczy m.in. betalainy, hydroksycynamiany i flawonoidy, które chronią komórki organizmu przed uszkodzeniem. Do tej pory, w trakcie badań na zwierzętach, wykazano korzystane działanie pitai w zapobieganiu insulinooporności, otłuszczeniu wątroby i chorobom serca. Jednak potwierdzenie tych wyników wymaga prowadzenia dalszych badań.

Wiadomo za to na pewno, że ze względu na dużą zawartość błonnika jedzenie pitai wspomaga pracę jelit i pomaga utrzymać właściwą masę ciała, a także wpływa pośrednio na pracę serca i zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Dzięki dużej zawartości witaminy C wspomaga układ odpornościowy w walce z drobnoustrojami.

Dowiedz się więcej:

Jak wybrać i jeść smoczy owoc?

Dojrzała pitaja ma jaskrawoczerwony kolor. Powinna być lekko miękka i mieć możliwie gładką skórkę bez licznych przebarwień. Duża liczba plamek wskazuje na to, że owoc jest przejrzały. Smoczy owoc dostępny jest także w wersji mrożonej, gotowej do spożycia, a także sproszkowanej.

Świeży owoc wystarczy przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wydobyć miękki środek. Jadalny jest zarówno kwiat, miąższ, jak i pestki pitai, które nie są trawione. Skórki, które nie nadają się do spożycia można wykorzystać jako naturalne miseczki służące do podania sałatki owocowej.

Pitaja ze względu na egzotyczny wygląd i oryginalny smak jest ciekawym dodatkiem do deserów, np. musów. Może być także składnikiem koktajli i owsianek. Po schłodzeniu jej smak staje się bardziej wyrazisty, więc podawana jest często w formie lodów.

Kto nie powinien jeść pitai?

Smoczy owoc, jak każde inne pożywienie, może powodować alergie. Znany jest przypadek reakcji alergicznej po wypiciu soku z dodatkiem pitai, podczas której wystąpiły wymioty, obrzęk języka, rumień skóry i pokrzywka. Kobieta, u której stwierdzono alergię miała wcześniej problemy ze skórą atopową, egzemą rąk i twarzy oraz nieżytem nosa po kontakcie z pyłkiem brzozy i alergenem roztoczy.

Źródła:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia