Smoczy owoc – jak jeść i gdzie go kupić? Jaki smak ma pitaja? Jakie korzyści zdrowotne przynosi jedzenie dragon fruit?

Marta Siesicka-Osiak
Marta Siesicka-Osiak
Pitaja to owoc kaktusa, który kwitnie jedynie nocą, stąd jedna z jego potocznych nazw – „królowa nocy”.
Pitaja to owoc kaktusa, który kwitnie jedynie nocą, stąd jedna z jego potocznych nazw – „królowa nocy”. Lovefood Art / Pexels
Owoce egzotyczne, w tym pitaja zwana smoczym owocem, to oryginalne i zdrowe urozmaicenie codziennej diety. Warto znać wartości odżywcze i zastosowanie poszczególnych owoców, aby wiedzieć, jak i dlaczego je jeść. Poznaj właściwości dragon fruit i dowiedz się, w jakiej formie można go spożywać.

Spis treści

Pochodzenie i uprawa pitai

Smoczy owoc, znany także jako gruszka truskawkowa, uprawiany był w rejonie Meksyku i Ameryki Środkowej od wieków. Rosnąca popularność pitai przyczyniła się do rozprzestrzenienia jej uprawy także na Azję Południowo-Wschodnią.

Jest to owoc dość dużych rozmiarów (od 150 do 600 g), rosnący na kaktusach z rodzaju Hylocereus i Stenocereus, które rozkwitają jedynie nocą. Stąd nazywany jest także „królową nocy” lub „księżycowym kwiatem”. Jego smak określany jest jako słodkie połączenie kiwi i gruszki lub melona.

Czytaj także: Ta egzotyczna roślina to owoc bogów. Odmładza, wspomaga odchudzanie i chroni przed groźnymi chorobami. Sprawdź, jak obrać i jeść mango

Dwa najbardziej popularne typy owocu mają jasnoczerwoną skórkę z charakterystycznymi zielonymi łuskami, którym to pitaja zawdzięcza przydomek smoczego owocu (z ang. dragon fruit). Wszystkie pitaje mają kremowy miąższ (biały lub czerwony) z dużą ilością ciemnych, drobnych pestek.

Prawidłowemu rozwojowi rośliny sprzyja suchy, tropikalny klimat. Kaktusy, z których pozyskiwane są owoce potrzebują do wzrostu temperatury od 21 do 29 stopni Celsjusza i częściowo zacienionego stanowiska.

Jednak aby cieszyć się ich walorami smakowymi i odżywczymi, nie trzeba wybierać się w tropiki. Obecnie smoczy owoc jest dostępny w wielu internetowych sklepach spożywczych oraz w supermarketach.

Dowiedz się więcej:

Wartości odżywcze smoczego owocu

Pitaja, ze względu na skład obfitujący w substancje odżywcze, zaliczana jest do produktów typu superfood. Smoczy owoc składa się w 87 proc. z wody i ma jedynie 52 kcal w 100 g. Taka porcja pokrywa 34 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę C i 12 proc. zapotrzebowania na błonnik.

Smoczy owoc jest źródłem licznych witamin i minerałów, wśród nich znajdują się:

  • witamina C (20,5 mg),
  • tiamina (0,04 mg),
  • ryboflawina (0,05 mg),
  • niacyna (0,16 mg),
  • witamina B6 (0,029 mg),
  • wapń (8,5 mg),
  • żelazo (1,9mg),
  • fosfor (22,5 mg).

Właściwości zdrowotne dragon fruit

Smoczy owoc ma w swoim składzie wiele przeciwutleniaczy m.in. betalainy, hydroksycynamiany i flawonoidy, które chronią komórki organizmu przed uszkodzeniem. Do tej pory, w trakcie badań na zwierzętach, wykazano korzystane działanie pitai w zapobieganiu insulinooporności, otłuszczeniu wątroby i chorobom serca. Jednak potwierdzenie tych wyników wymaga prowadzenia dalszych badań.

Wiadomo za to na pewno, że ze względu na dużą zawartość błonnika jedzenie pitai wspomaga pracę jelit i pomaga utrzymać właściwą masę ciała, a także wpływa pośrednio na pracę serca i zapobiega rozwojowi cukrzycy typu 2. Dzięki dużej zawartości witaminy C wspomaga układ odpornościowy w walce z drobnoustrojami.

Dowiedz się więcej:

Jak wybrać i jeść smoczy owoc?

Dojrzała pitaja ma jaskrawoczerwony kolor. Powinna być lekko miękka i mieć możliwie gładką skórkę bez licznych przebarwień. Duża liczba plamek wskazuje na to, że owoc jest przejrzały. Smoczy owoc dostępny jest także w wersji mrożonej, gotowej do spożycia, a także sproszkowanej.

Świeży owoc wystarczy przekroić wzdłuż na pół i łyżeczką wydobyć miękki środek. Jadalny jest zarówno kwiat, miąższ, jak i pestki pitai, które nie są trawione. Skórki, które nie nadają się do spożycia można wykorzystać jako naturalne miseczki służące do podania sałatki owocowej.

Pitaja ze względu na egzotyczny wygląd i oryginalny smak jest ciekawym dodatkiem do deserów, np. musów. Może być także składnikiem koktajli i owsianek. Po schłodzeniu jej smak staje się bardziej wyrazisty, więc podawana jest często w formie lodów.

Kto nie powinien jeść pitai?

Smoczy owoc, jak każde inne pożywienie, może powodować alergie. Znany jest przypadek reakcji alergicznej po wypiciu soku z dodatkiem pitai, podczas której wystąpiły wymioty, obrzęk języka, rumień skóry i pokrzywka. Kobieta, u której stwierdzono alergię miała wcześniej problemy ze skórą atopową, egzemą rąk i twarzy oraz nieżytem nosa po kontakcie z pyłkiem brzozy i alergenem roztoczy.

Źródła:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia