Jakie warzywa jeść zimą? Sprawdź, które wybierać w zdrowej diecie!

Anna Rokicka-Żuk
Świeże warzywa zimą to nie zachcianka, tylko wymóg zdrowej diety. Które jednak wybierać, by były warte swojej ceny? Choć w sprzedaży są najróżniejsze ich rodzaje, nie wszystkie są smaczne i wartościowe. Sprawdź, jakie warzywa wybierać w sezonie zimowym, by dostarczyć sobie cennych witamin i nie stracić przy tym fortuny. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Świeże warzywa zimą to nie zachcianka, tylko wymóg zdrowej diety. Które jednak wybierać, by były warte swojej ceny? Choć w sprzedaży są najróżniejsze ich rodzaje, nie wszystkie są smaczne i wartościowe. Sprawdź, jakie warzywa wybierać w sezonie zimowym, by dostarczyć sobie cennych witamin i nie stracić przy tym fortuny. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. luismolinero/123RF
Zimą brakuje nam świeżych produktów, a dostępne w sklepach warzywa nie zawsze są smaczne i wartościowe. O tej porze roku łatwo więc o niedobory witamin, a przez to słabsze samopoczucie i odporność. A przed nami jeszcze przednówek, gdy zielenina staje się rarytasem, a my z utęsknieniem wyczekujemy nowalijek. Sprawdź, jakie warzywa najlepiej wybierać w sezonie zimowym, by rzeczywiście zapewniały korzyści dla zdrowia!

Minęły już czasy, gdy późną jesienią mówiliśmy „addio pomidory”. Dzięki sprawnemu importowi nie musimy żegnać się z nimi przez całą zimę – choć w tej części roku wcale nie są smaczne. Podobnie jest z innymi warzywami (i owocami), które przyjeżdżają do nas nawet z najbardziej odległych zakątków świata.

Czy warto jednak płacić za nie więcej, czy też lepiej pozostać przy niezbyt urozmaiconym asortymencie długo przechowywanych produktów krajowych? A co z przetworami, które dzięki mody na zdrowie są dostępne w coraz to nowszych wariantach? Zanim w sklepach pojawią się nowalijki, warto umiejętnie wybierać wśród dostępnych produktów.

Przy wyborze warzyw zimową porą warto sprawdzać, skąd pochodzą. Wiele z gatunków dobrze przechowuje się w kopcach i chłodniach, dzięki czemu można długo kupić te krajowe. Z warzyw importowanych z ciepłych krajów warto wybierać zieleninę z certyfikatem ekologicznym – to gwarancja, że do ich uprawy nie użyto niedozwolonych środków chemicznych.

Jeśli chodzi o przetwory, najbardziej polecane są te z najwartościowszych warzyw, czyli tych o zdecydowanych kolorach. To m.in. buraki, papryka czy pomidory . Najbardziej wartościowe będą te chłodzone i niepasteryzowane, najmniej – konserwy i słoiki, które poddaje się sterylizacji w wysokiej temperaturze. To zasady ogólne, czas więc na praktykę.

Sprawdź, które warzywa są najbardziej polecane w zimnej części roku i co najlepiej wybierać!

ZOBACZ: Jaka dieta na jesień i zimę?

od 16 lat

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia