Jakie warzywa jeść zimą? Sprawdź, które wybierać w zdrowej diecie!

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Świeże warzywa zimą to nie zachcianka, tylko wymóg zdrowej diety. Które jednak wybierać, by były warte swojej ceny? Choć w sprzedaży są najróżniejsze ich rodzaje, nie wszystkie są smaczne i wartościowe. Sprawdź, jakie warzywa wybierać w sezonie zimowym, by dostarczyć sobie cennych witamin i nie stracić przy tym fortuny. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Świeże warzywa zimą to nie zachcianka, tylko wymóg zdrowej diety. Które jednak wybierać, by były warte swojej ceny? Choć w sprzedaży są najróżniejsze ich rodzaje, nie wszystkie są smaczne i wartościowe. Sprawdź, jakie warzywa wybierać w sezonie zimowym, by dostarczyć sobie cennych witamin i nie stracić przy tym fortuny. Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. luismolinero/123RF
Udostępnij:
Zimą brakuje nam świeżych produktów, a dostępne w sklepach warzywa nie zawsze są smaczne i wartościowe. O tej porze roku łatwo więc o niedobory witamin, a przez to słabsze samopoczucie i odporność. A przed nami jeszcze przednówek, gdy zielenina staje się rarytasem, a my z utęsknieniem wyczekujemy nowalijek. Sprawdź, jakie warzywa najlepiej wybierać w sezonie zimowym, by rzeczywiście zapewniały korzyści dla zdrowia!

Minęły już czasy, gdy późną jesienią mówiliśmy „addio pomidory”. Dzięki sprawnemu importowi nie musimy żegnać się z nimi przez całą zimę – choć w tej części roku wcale nie są smaczne. Podobnie jest z innymi warzywami (i owocami), które przyjeżdżają do nas nawet z najbardziej odległych zakątków świata.

Czy warto jednak płacić za nie więcej, czy też lepiej pozostać przy niezbyt urozmaiconym asortymencie długo przechowywanych produktów krajowych? A co z przetworami, które dzięki mody na zdrowie są dostępne w coraz to nowszych wariantach? Zanim w sklepach pojawią się nowalijki, warto umiejętnie wybierać wśród dostępnych produktów.

Przy wyborze warzyw zimową porą warto sprawdzać, skąd pochodzą. Wiele z gatunków dobrze przechowuje się w kopcach i chłodniach, dzięki czemu można długo kupić te krajowe. Z warzyw importowanych z ciepłych krajów warto wybierać zieleninę z certyfikatem ekologicznym – to gwarancja, że do ich uprawy nie użyto niedozwolonych środków chemicznych.

Jeśli chodzi o przetwory, najbardziej polecane są te z najwartościowszych warzyw, czyli tych o zdecydowanych kolorach. To m.in. buraki, papryka czy pomidory . Najbardziej wartościowe będą te chłodzone i niepasteryzowane, najmniej – konserwy i słoiki, które poddaje się sterylizacji w wysokiej temperaturze. To zasady ogólne, czas więc na praktykę.

Sprawdź, które warzywa są najbardziej polecane w zimnej części roku i co najlepiej wybierać!

ZOBACZ: Jaka dieta na jesień i zimę?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie