Awokado na odchudzanie, cholesterol i nie tylko! Poznaj korzyści z jedzenia awokado!

Martyna Jaros
Miąższ dojrzałego awokado obfituje w cenne związki mineralne, witaminy, zdrowe tłuszcze i błonnik. Ten niesłodki owoc pasuje do deserów i dań wytrawnych, podnosząc ich smak, wartość odżywczą i prozdrowotne działanie. Dowiedz się, w jakich sytuacjach warto sięgać po awokado nawet codziennie! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Miąższ dojrzałego awokado obfituje w cenne związki mineralne, witaminy, zdrowe tłuszcze i błonnik. Ten niesłodki owoc pasuje do deserów i dań wytrawnych, podnosząc ich smak, wartość odżywczą i prozdrowotne działanie. Dowiedz się, w jakich sytuacjach warto sięgać po awokado nawet codziennie! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. coyot/pixabay.com
Awokado, czyli smaczliwka, to niesłodki owoc wywodzący się z Meksyku. Jego tłusty, kremowy miąższ stanowi dobre źródło potasu, magnezu, cynku, folianów i innych witamin z grupy B, a przede wszystkim cennych dla serca jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i błonnika. Dowiedz się, kiedy szczególnie warto włączyć awokado do codziennej diety!

Awokado – owoc czy warzywo?

Nie wszystkie owoce są słodkie, a najlepszym przykładem jest awokado (Persea americana), nazywana też inaczej smaczliwką czy gruszką aligatora. Drzewo należące do rodziny wawrzynowatych pochodzi z Meksyku i rodzi duże jagody o kremowym miąższu.

Owoc awokado wyróżnia niska zawartość cukru, a wysoka – tłuszczu, głównie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest tak wysoka, jak w oliwie z oliwek. Oleju wyciskany z awokado ma podobnie wysoką wytrzymałość na ogrzewanie, choć ten nierafinowany powinien być jedzony na surowo.

Dowiedz się więcej na temat:

Awokado to baza pysznej i zdrowej pasty o nazwie guacamole, a także podobnych dipów. To świetny dodatek do koktajlu, zarówno słodkiego, jak i zielonego typu detoks.

Czytaj także: Nie jedz tylko nałóż na twarz. To bomba odżywcza nie tylko dla organizmu, ale też skóry

Zmiksowany miąższ awokado posłuży jako baza deseru czekoladowego i domowych lodów, a także dodatek do wypieków. Pasuje do sałatki warzywnej, zwłaszcza z pomidorami, oraz tej owocowej.

Plastry miękkiego miąższu można też kłaść bezpośrednio na pieczywie zamiast masła. To także ważny składnik sushi. W połówce owoców można też zapiec jajko – do tego celu najlepiej nadaje się odmiana Hass o ciemnej skórce.

Po co jednak jeść awokado? Jest nie tylko pyszne, ale też zdrowe – sprawdź, w jakich sytuacjach szczególnie warto włączyć je do diety!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

g
gość
Nie smakuje mi awokado z chlebem, chociaż niektórzy się zachwycają takimi kanapkami. Robię z niego guacamole i smoothie rozcieńczając z cisowianką, żeby mieć napój a nie papkę :)
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia