Awokado – owoc czy warzywo?
Nie wszystkie owoce są słodkie, a najlepszym przykładem jest awokado (Persea americana), nazywana też inaczej smaczliwką czy gruszką aligatora. Drzewo należące do rodziny wawrzynowatych pochodzi z Meksyku i rodzi duże jagody o kremowym miąższu.
Owoc awokado wyróżnia niska zawartość cukru, a wysoka – tłuszczu, głównie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest tak wysoka, jak w oliwie z oliwek. Oleju wyciskany z awokado ma podobnie wysoką wytrzymałość na ogrzewanie, choć ten nierafinowany powinien być jedzony na surowo.
Dowiedz się więcej na temat:
Awokado to baza pysznej i zdrowej pasty o nazwie guacamole, a także podobnych dipów. To świetny dodatek do koktajlu, zarówno słodkiego, jak i zielonego typu detoks.
Czytaj także: Nie jedz tylko nałóż na twarz. To bomba odżywcza nie tylko dla organizmu, ale też skóry
Zmiksowany miąższ awokado posłuży jako baza deseru czekoladowego i domowych lodów, a także dodatek do wypieków. Pasuje do sałatki warzywnej, zwłaszcza z pomidorami, oraz tej owocowej.
Plastry miękkiego miąższu można też kłaść bezpośrednio na pieczywie zamiast masła. To także ważny składnik sushi. W połówce owoców można też zapiec jajko – do tego celu najlepiej nadaje się odmiana Hass o ciemnej skórce.
Po co jednak jeść awokado? Jest nie tylko pyszne, ale też zdrowe – sprawdź, w jakich sytuacjach szczególnie warto włączyć je do diety!