Zamiast chleba masz do wyboru te produkty. Zamienniki pieczywa pomogą ci oszczędzać setki kalorii i chudnąć!

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Mała zmiana w diecie, a takie efekty! Zrezygnuj na jakiś czas z pieczywa, wybierając pyszne zamienniki. Dzięki temu schudniesz łatwiej, szybciej i więcej, wciąż jedząc ulubione dania. Zobacz nasz wybór produktów, które doskonale sprawdzają się jako alternatywy dla chleba i bułek.

Spis treści

Co jeść na diecie zamiast chleba?

Dieta bez chleba wielu osobom wydaje się nierealna i niesmaczna, tymczasem może być całkiem inaczej. Pieczywo można łatwo zastąpić innymi produktami, które są smaczne, lekkie i zdrowe.

Stos krakersów serowych
Dieta bez pieczywa sprawi, że twoje odchudzanie nabierze rozpędu. Zamienników chleba i bułek jest mnóstwo! Nie wierzysz? Obejrzyj naszą galerię.

Na zdjęciu: krakersy z parmezanu. Wystarczy zetrzeć ser, nałożyć na pergamin i upiec. LauriPatterson/Getty Images

Zobacz w naszej galerii, czym zastąpić pieczywo w diecie. Przy każdej propozycji zamienników chleba i bułek podajemy także ich kaloryczność i zawartość węglowodanów.

Sprawdź też: Keto czy niskocukrowa? Która dieta lepiej działa na metabolizm?

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Czy warto odstawić pieczywo?

Pieczywo jest często wykluczane w kuracjach odchudzających, jak również w leczniczych dietach eliminacyjnych. Dlatego, że stanowi główne źródło węglowodanów, a więc energii. Ograniczanie ich spożycia ułatwia utratę nadwagi zwłaszcza wtedy, gdy dieta jest niskowęglowodanowa i/lub niskoglikemiczna (Dieta IG). Takie menu pomaga normować poziom glukozy we krwi, co pozwala spalać więcej tłuszczu.

Tymczasem jednak chleb i bułki to dla wielu osób podstawa jadłospisu. Można zastąpić je innymi produktami, które przedstawiamy w galerii.

Niezależnie od powodu, dla którego chcemy unikać pieczywa, wciąż należy spożywać pewne ilości węglowodanów. Warto więc pamiętać o sięganiu po inne ich źródła, które zapewniają je w skromniejszych ilościach, takie jak warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, oleiste i pestki. Wciąż można przy tym jeść posiłki, które są podobne do tych z wyrobami mącznymi.

Kto nie może jeść pieczywa?

Zamienniki pieczywa poszukiwane są z wielu powodów. Chleb i bułki produkowane są głównie z mąk pszennych i żytnich, stanowią źródło glutenu. Białko to, obecne w wielu rodzimych zbożach, u sporej grupy osób wywołuje reakcje nietolerancji lub nadwrażliwości. Jest absolutnie zakazane dla chorych z celiakią.

Sprawdź: Najgorsze dodatki do kanapki

Powodem do rezygnacji ze spożywania pieczywa jest też obecność w większości wyrobów dostępnych na rynku drożdży piekarniczych, które nie są wskazane dla wielu osób ze względów zdrowotnych. Mogą m.in. powodować reakcje nadwrażliwości u osób z nietolerancją drożdży, a często także z nietolerancją glutenu.

Zarówno w diecie bezglutenowej, jak i diecie bezdrożdżowej, można spożywać wypieki przygotowane na zakwasie oraz dania z ziaren innych niż pszenica, żyto, orkisz czy jęczmień. A także zastąpić je warzywnymi alternatywami dla chleba!

Ze względu na wysoką zawartość węglowodanów (zwykle 14-18 g przy dawce ok. 100 kcal w kromce 40 g) tradycyjny chleb znajduje się też na liście produktów wykluczanych lub ograniczanych w jadłospisach niskowęglowodanowych, takich jak:

  • dieta wysokobiałkowa,
  • dieta wysokotłuszczowa,
  • dieta ketogeniczna, którą stosuje się m.in. w leczeniu padaczki lekoopornej,
  • dieta paleolityczna, w której nie występują ziarna zbóż.
Dodaj firmę Autopromocja

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia