https://stronazdrowia.pl
reklama

To najlepsza mąka. Bezglutenowa alternatywa mąki pszennej jest zdrowsza, a dorównuje smakiem tradycyjnej. Sprawdzi się zwłaszcza do wypieków

Monika Góralska
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wiele osób poszukuje zamienników mąki pszennej ze względu na alergię na gluten lub szukając zdrowszej alternatywy. Nowe badania rzucają światło na to, które mąki bezglutenowe mają szansę podbić serca i podniebienia konsumentów, oferując jednocześnie cenne korzyści zdrowotne. Z badania wynika, że najlepszą, najzdrowszą i najsmaczniejszą mąką jest... mąka gryczana.

Spis treści

Czym zastąpić mąkę pszenną? Bezglutenowe zamienniki mąki nie zawsze są smaczne

Dla wielu osób gluten – białko występujące w pszenicy, jęczmieniu czy życie – to niewinny składnik. Jednak dla cierpiących na celiakię, alergię na pszenicę, ataksję glutenową czy opryszczkowe zapalenie skóry, jest on prawdziwym wrogiem. W ich przypadku gluten wywołuje stan zapalny jelit, prowadząc do poważnych problemów zdrowotnych i zaburzeń wchłaniania. Rośnie więc zapotrzebowanie na smaczne i dostępne produkty bezglutenowe.

Najlepsza mąka nie zawiera glutenu, świetnie smakuje i jest zdrowszą alternatywą mąki pszennej szczególnie do wypieków.
Najlepsza mąka nie zawiera glutenu, świetnie smakuje i jest zdrowszą alternatywą mąki pszennej szczególnie do wypieków.
azerbaijan stockers/freepik.com

Tradycyjny gluten pełni w wypiekach funkcję „kleju”, nadając im odpowiednią teksturę, puszystość i objętość. Zastąpienie go innymi białkami o podobnych właściwościach jest niezwykle trudne. Dlatego też produkty bezglutenowe często bywają droższe, rzadziej dostępne i, co najważniejsze, mogą odbiegać smakiem i konsystencją od swoich pszennych odpowiedników.

W Korei Południowej, gdzie popularność sconesów (rodzaju angielskich bułeczek) gwałtownie rośnie, naukowcy postanowili sprawdzić, które mąki bezglutenowe najlepiej sprawdzą się w wypiekach, jednocześnie zachowując walory smakowe i właściwości zdrowotne oraz akceptację konsumentów.

To najlepsza mąka do wypieków. Zamiennik mąki pszennej smakuje nawet lepiej, a nie ma glutenu

W nowym badaniu, opublikowanym w czasopiśmie „Foods”, naukowcy ocenili akceptowalność bezglutenowych bułeczek scones przygotowanych z mąki owsianej, czarnego ryżu, brązowego ryżu, gryki oraz mąki ryżowej. Porównano je również z tradycyjnymi sconesami z mąki pszennej. W testach sensorycznych wzięło udział 100 konsumentów, którzy oceniali smaki, konsystencje, wygląd, a nawet intencje zakupu.

Wyniki są zaskakujące i dają nadzieję na przyszłość bezglutenowego pieczenia. Bułeczki z mąki pszennej były oczywiście najlepiej rozpoznawalne i często oceniane najwyżej pod kątem „znajomego” smaku i konsystencji. Scones z czarnego ryżu wyróżniały się innowacyjnością i postrzeganymi korzyściami zdrowotnymi (zapewne ze względu na swój ciemny kolor), jednak niestety przegrały w innych kategoriach sensorycznych. Kolor, choć kojarzony ze zdrowiem, nie przełożył się na ogólną atrakcyjność.

Najlepiej natomiast zostały ocenione bułki z gryki. Okazało się, że to właśnie mąka gryczana wykazała największy potencjał akceptacji przez konsumentów spośród wszystkich testowanych mąk bezglutenowych!

Gryczane scones zostały ocenione najwyżej pod względem:

  • ogólnego smaku,

  • konsystencji i miękkości,

  • słodkiego i pikantnego aromatu,

  • chrupkości zewnętrznej,

  • intencji zakupu i rekomendacji.

Mąka gryczana zastąpi mąkę pszenną. Jest zdrowa i smaczna!

Gryka nie jest zbożem, lecz rośliną z rodziny rdestowatych, dzięki czemu naturalnie nie zawiera glutenu. Jest za to bogata w wysokiej jakości białko roślinne i aminokwasy (w tym lizynę i argininę). Zawiera też duże ilości błonnika, który wspomaga trawienie.

W jej składzie znajdziesz też witaminy z grupy B usprawniające pracę układu nerwowego, a także składniki mineralne takie jak magnez, fosfor, potas, żelazo, cynk i miedź. Gryka jest również bogata w cenne składniki odżywcze, takie jak rutyna i kwercetyna, znane z właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Ma ona przy tym niski indeks glikemiczny (IG=40), dzięki czemu jest bezpieczna dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.

Badanie to podkreśla ogromny potencjał mąk bezglutenowych, zwłaszcza gryki, w tworzeniu wypieków, które nie tylko są bezpieczne dla osób z nietolerancją glutenu, ale także smakują i wyglądają atrakcyjnie. Pozytywne odczucia sensoryczne, takie jak orzechowy smak, przyjemny wygląd, spoistość, wilgotność i miękkość, bezpośrednio przekładały się na chęć zakupu.

Naukowcy podkreślają, że przyszłe badania powinny koncentrować się na dalszej poprawie wartości odżywczej produktów bezglutenowych oraz na tworzeniu innowacyjnych składników. To krok milowy w kierunku zaoferowania konsumentom smacznych, zdrowych i przystępnych cenowo alternatyw bezglutenowych, które z powodzeniem zastąpią te tradycyjne.

Jesteśmy na Google News, aktywuj gwiazdkę, aby uwzględnić nas wśród ulubionych źródeł

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia