Spis treści
Dlaczego chleb zmieniający życie odmieni twoje myślenie o pieczywie?
Ta nietypowa i odważna nazwa chleba brzmi bardzo górnolotnie, jednak po poznaniu właściwości tego wypieku okazuje się, że faktycznie nie ma w niej przesady. Chleb zmieniający życie naprawdę można uznać za godny swojej nazwy, a to za sprawą składników, z których jest wyrabiany, czyli ziaren, nasion i orzechów. Nie ma w nim żadnych dodatków i zbędnych substancji, jakie niestety znajdują się w przemysłowych wyrobach piekarskich.
Wszystkie składniki tego chleba mają mnóstwo wartości odżywczych. Dodatkowo nie zawiera mąki, jajek, ani glutenu, mogą go więc spożywać alergicy uczuleni na gluten czy jajka, a także wegetarianie i weganie, nie spożywający produktów odzwierzęcych.
Zobacz także: Wiosenny kwiat zdrowszy od soi. Te nasiona jedz, gdy chcesz schudnąć i obniżyć poziom cukru
Skład chleba zmieniającego życie znacznie różni się od składu chleba ze sklepu czy nawet z piekarni. „Kupne” pieczywo zwykle robione jest z białej, oczyszczonej z łusek, otrębów i błonnika mąki, która przez ten proces traci wiele wartości odżywczych. Z tego powodu chleb z niej wyrabiany zawiera duże ilości węglowodanów, a pozbawiony jest białka i zdrowych tłuszczów nienasyconych. Natomiast chleb wyrabiany na zakwasie z mąki żytniej posiada więcej wartości odżywczych, ale jest też bardziej ciężkostrawny, przez co nie każdy może go jeść.
Chleb zmieniający życie ma za to bogaty w białko i błonnik skład oraz zawiera mnóstwo zdrowych dla serca, przeciwzapalnych, regulujących poziom cukru we krwi, kontrolujących apetyt i wspomagających trawienie składników.
Jest również łatwiejszy w przygotowaniu niż chleb na zakwasie czy drożdżach. Nie wymaga długiego wyrabiania, ani czekania na wyrośnięcie czy używania wielu naczyń do jego przygotowania. Można go nawet wyrobić w foremce, w której zostanie upieczony. Wystarczy wymieszać w dwóch naczyniach oddzielnie składniki suche i mokre, a następnie połączyć je ze sobą.
Zważywszy na fakt, że większość Polaków je pieczywo codziennie, a nawet kilka razy dziennie, zastąpienie białego chleba i kajzerek chlebem naładowanym składnikami odżywczymi faktycznie może zmienić życie na lepsze.
Sekretem chleba zmieniającego życie jest jego skład
Najważniejszym składnikiem chleba zmieniającego życie jest babka płesznik. Jeśli zastanawiasz się dlaczego ten chleb trzyma swoją formę bez mąki to właśnie babka płesznik jest odpowiedzią, ponieważ jej nasiona są bardzo chłonne i mogą wchłonąć bardzo dużą ilość wody. Dzięki temu jest ona dobrym zamiennikiem mąki i nadaje zwartą konsystencję bochenkowi chleba, do którego jest użyta.
Nasiona babki płesznik są bogate w rozpuszczalny i nierozpuszczalny błonnik, dzięki czemu wspomaga ona trawienie, jest również polecana jako środek przeczyszczający, ułatwiający oczyszczanie jelit, łagodzący biegunki i zaparcia. Błonnik rozpuszczalny w wodzie ma właściwości śluzowe, dzięki czemu koi przewód pokarmowy i osłania jego śluzówkę, co ułatwia przesuwanie się stolca. Natomiast błonnik nierozpuszczalny wymiata toksyny z jelita grubego.
Inne składniki chleba zmieniającego życie również posiadają wiele korzystnych dla zdrowia właściwości:
- siemię lniane – usprawnia trawienie, osłania przewód pokarmowy, działa korzystnie na mikrobiom jelit, obniża cholesterol. Zawiera błonnik, kwasy omega-3 i lignany, które wspierają pracę wątroby, serca i mózgu,
- ziarna słonecznika – są bogate w aminokwasy, antyoksydanty i nienasycone kwasy tłuszczowe, a także witaminę A, D, E i witaminy z grupy B, żelazo, cynk, potas i wapń. Obniżają poziom cholesterolu we krwi, spowalniają procesy starzenia się, wspierają płodność i układ nerwowy,
- płatki owsiane – zawierają duże ilości błonnika, dzięki czemu regulują pracę jelit i całego przewodu pokarmowego, wspomagają trawienie i zwalczają zaparcia. Owies naturalnie jest zbożem pozbawionym glutenu, jednak osoby z nietolerancją lub alergią na gluten powinny zwrócić uwagę czy nie kupują produktu, który na etapie produkcji mógł zostać zanieczyszczony glutenem (informacja na opakowaniu, że produkt może zawierać śladowe ilości glutenu i innych alergenów),
- orzechy lub migdały – wszystkie orzechy i migdały są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega-3 i -6), witamin z grupy B, witaminy E i białka. Składniki te korzystnie wpływają na pracę serca i mózgu, a także układu krwionośnego i nerwowego. W przypadku alergii na orzechy można je pominąć w przepisie lub zastąpić nasionami dyni lub dodać więcej nasion słonecznika.
Chleb zmieniający życie – przepis
Przepis na chleb zmieniający życie opiera się na wymieszaniu składników, odczekaniu do zastygnięcia masy i jej upieczeniu. Do przygotowania chleba potrzebne są składniki:
- 1,5 szklanki wody (350 ml),
- 3 łyżki płynnego oleju kokosowego lub masła ghee,
- 1 łyżka syropu klonowego lub miodu (można zastąpić stewią),
- 1 szklanka (350 g) nasion słonecznika (lub innych nasion, takich jak dynia),
- 4 łyżki łusek z nasion babki płesznik (lub 3 łyżki zmielonej babki płesznik),
- 2 łyżki nasion chia,
- 1,5 szklanki płatków owsianych (145 g),
- 1/2 szklanki siemienia lnianego (90 g),
- 1/2 szklanki orzechów laskowych, włoskich lub migdałów (65 g),
- 1 łyżeczka soli morskiej (lub 1/2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej).
Zobacz także: Przepisy na tosty
Jak przygotować chleb zmieniający życie?
- W misce połączyć wszystkie suche składniki. Ziarna babki płesznik i siemienia najlepiej jest zmielić w młynku lub rozetrzeć w moździerzu. Można zostawić po łyżce niezmielonych dla urozmaicenia smaku i tekstury chleba.
- W oddzielnym naczyniu rozmieszać mokre składniki, czyli syrop klonowy, olej i wodę.
- Następnie przelać je do miski ze składnikami suchymi i wszystko razem połączyć najlepiej ręką, aż do uzyskania zwartego ciasta.
- Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dodać jedną lub dwie łyżeczki wody.
- Przełożyć do blaszki, wygładzić wierzch i pozostawić na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na całą noc lub cały dzień. Po tym czasie ciasto będzie zachowywało swój kształt nawet po wyjęciu z formy.
- Rozgrzać piekarnik do 175 stopni i piec na środku piekarnika przez 20 minut.
- Następnie wyjąć bochenek z formy, położyć go do góry nogami bezpośrednio na ruszcie i piec przez kolejne 30-40 minut.
- Po upieczeniu należy poczekać, aż chleb całkowicie wystygnie. Dopiero wtedy można go jeść.
Chleb można przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku umieszczonym w lodówce przez 5 dni. Można go także zamrażać, aby nadawał się jeszcze dłużej do spożycia. Przed zamrożeniem najlepiej jest go pokroić, co ułatwi rozmrażanie.
Chleb zmieniający życie można jest jak każde inne pieczywo z masłem i szynką czy żółtym serem, ale równie dobrze można go spożywać z hummusem, pesto czy samodzielnie, bo jest bardzo zbity, wilgotny i sycący.
Zobacz także: Przepis na kajzerki. Idealne bułki na śniadanie