MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Domowy chleb – jak upiec smaczny bochenek? Jak przygotować zakwas na chleb? Przepis na chleby: na zakwasie, bezglutenowy, razowy i inne

Anna Rokicka-Żuk
Jak zrobić chleb w domu? To wcale nie trudne – choć apetyt rośnie w miarę jedzenia i po przygotowaniu kilku łatwych bochenków ma się ochotę na więcej eksperymentów!Domowy chleb to lepsza alternatywa dla tego dostępnego w większości sklepów – łatwo się o tym przekonać, czytając długi skład niektórych wypieków. Można przygotować je z wysokiej jakości składników, również z mąki bezglutenowej. Jest to więc dobra opcja dla osób z nadwrażliwością pokarmową oraz wszystkich tych, którzy cenią smaczne pieczywo.Własnoręcznie przygotowany chleb wspaniale pachnie i smakuje, a dzięki temu, że jest zdrowy, można śmiało jeść go każdego dnia!Wypróbuj 10 przepisów na chleb – m.in. na zakwasie, bezglutenowy, razowy, pełnoziarnisty, żytni, orkiszowy, graham, bez mąki i inne!Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.Wskazówki dotyczące sposobu przygotowania chleba znajdziesz w naszym artykule.
Jak zrobić chleb w domu? To wcale nie trudne – choć apetyt rośnie w miarę jedzenia i po przygotowaniu kilku łatwych bochenków ma się ochotę na więcej eksperymentów!Domowy chleb to lepsza alternatywa dla tego dostępnego w większości sklepów – łatwo się o tym przekonać, czytając długi skład niektórych wypieków. Można przygotować je z wysokiej jakości składników, również z mąki bezglutenowej. Jest to więc dobra opcja dla osób z nadwrażliwością pokarmową oraz wszystkich tych, którzy cenią smaczne pieczywo.Własnoręcznie przygotowany chleb wspaniale pachnie i smakuje, a dzięki temu, że jest zdrowy, można śmiało jeść go każdego dnia!Wypróbuj 10 przepisów na chleb – m.in. na zakwasie, bezglutenowy, razowy, pełnoziarnisty, żytni, orkiszowy, graham, bez mąki i inne!Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.Wskazówki dotyczące sposobu przygotowania chleba znajdziesz w naszym artykule. pinkyone/123RF
Domowy chleb może być nieporównanie zdrowszy od tego ze sklepu. Niezbędny jest jednak dobry przepis, a w przypadku najbardziej polecanego pieczywa na zakwasie – również pewna doza cierpliwości. Nagrodą jednak będzie rumiany i pachnący bochenek o smaku, który przywołuje wspomnienia z dzieciństwa. Wypróbuj przepis na chleb na zakwasie, bezglutenowy, razowy, żytni, orkiszowy, graham i inne!

Dlaczego warto piec chleb w domu?

Pieczenie chleba nie jest aż tak trudne, a domowy bochenek może być znacznie zdrowszy niż ten ze sklepu. To dobre rozwiązanie zwłaszcza w przypadku osób z nietolerancjami pokarmowymi i alergiami – domowe pieczywo można zrobić z mąki ze zbóż bezglutenowych i ekologicznych, wzbogacając je w cenne dodatki bogate w związki mineralne, witaminy i białko.

Jak zrobić domowy chleb w najbardziej cenionych wersjach? Wypróbuj 10 sprawdzonych przepisów!

Kluczem do zrobienia smacznego i zdrowego wypieku jest wybór dobrych składników i staranne przygotowanie. Bo chociaż ciasto na prosty chlebek sodowy można zrobić w parę minut, nie jest to zalecany rodzaj pieczywa.

Najzdrowszy chleb to ten na zakwasie, choć tak naprawdę mało który rodzaj jest wolny od drożdży. Nawet jednak w wypieku z mąki bezglutenowej ich dodatek łatwo zmniejszyć do minimum.

Podczas gdy fermentacja z udziałem drożdży piekarniczych może stawać się źródłem składników nasilających nadwrażliwość pokarmową i nie wpływa istotnie na strawność zbóż, fermentacja mlekowa z udziałem bakterii z zakwasu ułatwia nie tylko trawienie białek, ale też uwalnia z nieprzyswajalnych kompleksów błonnikowych niezbędne składniki mineralne. Tylko tak przygotowane pieczywo może być ich dobrym źródłem.

Poświęcając więcej czasu na fermentację i odpowiedni wypiek chleba otrzymamy bochenek nie tylko bardziej wartościowy pod względem odżywczym, ale też o pięknym zapachu, bogatym smaku i apetycznym wyglądzie.

Sprawdź: Najgorsze dodatki do kanapki

Do przygotowania domowego pieczywa można używać rozmaitych bogatych odżywczo składników, takich jak m.in.:

  • pełnoziarniste lub częściowo oczyszczone mąki z cennych zbóż, takich jak gryka czy komosa, ryżowa, a także do innych bezglutenowych rodzajów, takich jak np. kukurydza, ryż czy owies,
  • kasze, np. niepalona kasza gryczana (biała), jaglana, jęczmienna, połamane ziarna zbóż,
  • płatki, np. owsiane drobne (błyskawiczne) i grube, z całego ziarna (górskie),
  • nasiona bogate w żelujący błonnik, m.in. siemię lniane złote i brązowe, chia, babka płesznik i jajowate oraz ich łuska,
  • nasiona oleiste, np. sezam, słonecznik, dynia, orzechy.

Sprawdź także:

Jak zrobić chleb? To warto wiedzieć!

Domowy chleb można przygotować w maksymalnie nagrzanym piekarniku, choć aby zapewnić warunki panujące w profesjonalnych piecach, a zwłaszcza tych chlebowych, warto sięgnąć po ceramiczną płytę, którą nagrzewa się w kuchence – taką, jak ceniony przez smakoszy kamień do pieczenia (albo do pizzy). Pracę znacznie ułatwi mikser planetarny, który zwolni nas z konieczności długiego wyrabiania ciasta za pomocą dłoni.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Dalszy ciąg artykułu pod wideo ↓

Warto pamiętać też o kilku innych ważnych wskazówkach:

  • Mąka na chleb powinna być przesiana na sicie, co ułatwi rośnięcie ciasta.
  • Zamiast suszonych należy wybrać świeże drożdże.
  • Zakwas można wybrać już w proszku. Ogólnie dostępny jest zakwas przygotowany na mące żytniej, choć można też kupić bezglutenowy, np. na bazie komosy.
  • Podczas przygotowania chleba, na etapie mieszania składników lub wyrabiania ciasta, można dodawać do receptury niewielkie ilości wody.
  • Po podzieleniu ciasta należy odkładać porcje na deski wyłożone ściereczkami lekko posypanymi mąką.
  • Gdy konieczne okaże się pozbycie się nadmiaru gazów z ciasta, należy przeprowadzić proces składania. Polega na wyrabianiu ciasta poprzez składanie na siebie jego brzegów i uderzanie dłońmi.
  • Chleb najlepiej piec w piekarniku z włączoną funkcja pary lub wstawionym żaroodpornym naczyniem z wodą.

Zobacz też:

Jak zrobić zakwas na chleb?

Najlepszy zakwas to ten przygotowany w domu. Potrzeba do tego jedynie wagi kuchennej oraz razowej mąki żytniej wymieszanej w równych proporcjach z wodą – jednak w sposób stopniowy i wymagający zaplanowania.

Przepis na zakwas z 225 g mąki i takiej samej ilości wody:

  • połącz po 45 g mąki i wody, przykryj folią i odstaw w miejsce o temp. 24-28 stopni na dobę,
  • dodaj po 90 g mąki i wody, odstaw jw.
  • dodaj kolejne 90 g mąki i wody, odstaw jw., ale na 12 godzin,
  • po czym powtórz z kolejną porcją 90 g mąki i wody.
  • Przez 3 kolejne dni „karmi” się więc zakwas, a szóstego dnia można używać go już do pieczenia chleba. Nadmiar warto trzymać w lodówce, ale trzeba codziennie dodawać mąki i wody w sposób opisany wyżej.

Chociaż dojście do perfekcji jak w każdej dziedzinie wymaga tu nieco wprawy, warto zacząć już dziś, wypróbowując sprawdzone przepisy. Pomogą w tym proponowane przez nas receptury zaczerpnięte z kultowej książki Tomasza Dekera „Chleb” (Burda Książki).

Wypróbuj 10 przepisów na chleb, m.in. na zakwasie, bezglutenowy, razowy, pełnoziarnisty, żytni, orkiszowy, graham, bez mąki i inne!

Komentarze 2

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

K
Karolina
Jak chleb na zakwasie to tylko od https://piekarniakieltyka.pl/!
G
Gość

Własnoręcznie przyrządzone pieczywo jest o wiele smaczniejsze niż kupione w sklepie. Mam inteligentną maszynę do chleba z polskiego geekbuying z 25 programami do wyboru i niewielkim nakładem pracy wypiekam pyszne pełnoziarniste bochenki.

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Wybrane dla Ciebie

Jakie badania na NFZ bez specjalisty? Lekarz rodzinny może dać ci na nie skierowanie

Jakie badania na NFZ bez specjalisty? Lekarz rodzinny może dać ci na nie skierowanie

Apap Extra wycofany z aptek. GIF ostrzega: zagrożenie dla zdrowia i życia

Apap Extra wycofany z aptek. GIF ostrzega: zagrożenie dla zdrowia i życia

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia