Dlaczego warto piec chleb w domu?
Pieczenie chleba nie jest aż tak trudne, a domowy bochenek może być znacznie zdrowszy niż ten ze sklepu. To dobre rozwiązanie zwłaszcza w przypadku osób z nietolerancjami pokarmowymi i alergiami – domowe pieczywo można zrobić z mąki ze zbóż bezglutenowych i ekologicznych, wzbogacając je w cenne dodatki bogate w związki mineralne, witaminy i białko.
Jak zrobić domowy chleb w najbardziej cenionych wersjach? Wypróbuj 10 sprawdzonych przepisów!
Kluczem do zrobienia smacznego i zdrowego wypieku jest wybór dobrych składników i staranne przygotowanie. Bo chociaż ciasto na prosty chlebek sodowy można zrobić w parę minut, nie jest to zalecany rodzaj pieczywa.
Najzdrowszy chleb to ten na zakwasie, choć tak naprawdę mało który rodzaj jest wolny od drożdży. Nawet jednak w wypieku z mąki bezglutenowej ich dodatek łatwo zmniejszyć do minimum.
Podczas gdy fermentacja z udziałem drożdży piekarniczych może stawać się źródłem składników nasilających nadwrażliwość pokarmową i nie wpływa istotnie na strawność zbóż, fermentacja mlekowa z udziałem bakterii z zakwasu ułatwia nie tylko trawienie białek, ale też uwalnia z nieprzyswajalnych kompleksów błonnikowych niezbędne składniki mineralne. Tylko tak przygotowane pieczywo może być ich dobrym źródłem.
Poświęcając więcej czasu na fermentację i odpowiedni wypiek chleba otrzymamy bochenek nie tylko bardziej wartościowy pod względem odżywczym, ale też o pięknym zapachu, bogatym smaku i apetycznym wyglądzie.
Sprawdź: Najgorsze dodatki do kanapki
Do przygotowania domowego pieczywa można używać rozmaitych bogatych odżywczo składników, takich jak m.in.:
- pełnoziarniste lub częściowo oczyszczone mąki z cennych zbóż, takich jak gryka czy komosa, ryżowa, a także do innych bezglutenowych rodzajów, takich jak np. kukurydza, ryż czy owies,
- kasze, np. niepalona kasza gryczana (biała), jaglana, jęczmienna, połamane ziarna zbóż,
- płatki, np. owsiane drobne (błyskawiczne) i grube, z całego ziarna (górskie),
- nasiona bogate w żelujący błonnik, m.in. siemię lniane złote i brązowe, chia, babka płesznik i jajowate oraz ich łuska,
- nasiona oleiste, np. sezam, słonecznik, dynia, orzechy.
Sprawdź także:
Jak zrobić chleb? To warto wiedzieć!
Domowy chleb można przygotować w maksymalnie nagrzanym piekarniku, choć aby zapewnić warunki panujące w profesjonalnych piecach, a zwłaszcza tych chlebowych, warto sięgnąć po ceramiczną płytę, którą nagrzewa się w kuchence – taką, jak ceniony przez smakoszy kamień do pieczenia (albo do pizzy). Pracę znacznie ułatwi mikser planetarny, który zwolni nas z konieczności długiego wyrabiania ciasta za pomocą dłoni.
Warto pamiętać też o kilku innych ważnych wskazówkach:
- Mąka na chleb powinna być przesiana na sicie, co ułatwi rośnięcie ciasta.
- Zamiast suszonych należy wybrać świeże drożdże.
- Zakwas można wybrać już w proszku. Ogólnie dostępny jest zakwas przygotowany na mące żytniej, choć można też kupić bezglutenowy, np. na bazie komosy.
- Podczas przygotowania chleba, na etapie mieszania składników lub wyrabiania ciasta, można dodawać do receptury niewielkie ilości wody.
- Po podzieleniu ciasta należy odkładać porcje na deski wyłożone ściereczkami lekko posypanymi mąką.
- Gdy konieczne okaże się pozbycie się nadmiaru gazów z ciasta, należy przeprowadzić proces składania. Polega na wyrabianiu ciasta poprzez składanie na siebie jego brzegów i uderzanie dłońmi.
- Chleb najlepiej piec w piekarniku z włączoną funkcja pary lub wstawionym żaroodpornym naczyniem z wodą.
Zobacz też:
Jak zrobić zakwas na chleb?
Najlepszy zakwas to ten przygotowany w domu. Potrzeba do tego jedynie wagi kuchennej oraz razowej mąki żytniej wymieszanej w równych proporcjach z wodą – jednak w sposób stopniowy i wymagający zaplanowania.
Przepis na zakwas z 225 g mąki i takiej samej ilości wody:
- połącz po 45 g mąki i wody, przykryj folią i odstaw w miejsce o temp. 24-28 stopni na dobę,
- dodaj po 90 g mąki i wody, odstaw jw.
- dodaj kolejne 90 g mąki i wody, odstaw jw., ale na 12 godzin,
- po czym powtórz z kolejną porcją 90 g mąki i wody.
- Przez 3 kolejne dni „karmi” się więc zakwas, a szóstego dnia można używać go już do pieczenia chleba. Nadmiar warto trzymać w lodówce, ale trzeba codziennie dodawać mąki i wody w sposób opisany wyżej.
Chociaż dojście do perfekcji jak w każdej dziedzinie wymaga tu nieco wprawy, warto zacząć już dziś, wypróbowując sprawdzone przepisy. Pomogą w tym proponowane przez nas receptury zaczerpnięte z kultowej książki Tomasza Dekera „Chleb” (Burda Książki).
Wypróbuj 10 przepisów na chleb, m.in. na zakwasie, bezglutenowy, razowy, pełnoziarnisty, żytni, orkiszowy, graham, bez mąki i inne!