Dieta paleo, zwana też paleolityczną, jaskiniowców, epoki kamienia łupanego czy myśliwych-zbieraczy, to sposób odżywiania, który ma być najbardziej zbliżony do menu naszych przodków i optymalny dla zdrowia. Jak twierdzi jego autor, dr Loren Cordain, jest to menu, do którego jesteśmy genetycznie przystosowani. Obiecuje chudnięcie bez uczucia głodu, bez konieczności liczenia kalorii czy węglowodanów – składników, które z powodu zasad diety ulegają znacznemu ograniczeniu. Jak więc działa ta dieta i na czym polega?
Założenia diety paleolitycznej
Zasady diety paleo zostały opracowane przed ponad 15 laty przez dr Lorena Cordaina, który opatentował też jej nazwę. Menu, które ma naśladować dietę ludzi pierwotnych, wyklucza produkty, takie jak: mleko, zboża i strączki jako pokarmy, do których trawienia nie byli ponoć przystosowani.
Era paleolitu rozpoczęła się ok. 3,3 mln lat temu, trwała w czasie rozpoczęcia pierwszych upraw roślin ok. 23-12 tys. lat temu, a zakończyła się po upływie ok. 10 tys. lat wraz z rozwojem rolnictwa. Zwolennicy diety paleo twierdzą, że okres ten był zbyt krótki, by człowiek zaadaptował się do jedzenia m.in. zbóż.
Paleodieta to menu wysokobiałkowe i niskoglikemiczne, czyli nie podnoszące nadmiernie poziomu glukozy we krwi). Jest uważana za menu niskowęglowodanowe, ale w oryginalnej postaci ma umiarkowany poziom węglowodanów, wynoszący 22-40 proc. energii diety. Zapewnia 19-35 proc. energii z białka i 28-47 proc. energii z tłuszczu (jest to również poziom umiarkowany). Dieta paleo ma wysoki udział najzdrowszych tłuszczów, czyli jednonienasyconych i z rodziny omega-3, a przy tym dużo błonnika.
Chociaż proporcje diety paleo wyglądają na korzystne dla zdrowia (i udało się już to w pewnym stopniu wykazać), cały system opiera się na teoriach, w których można wykazać wiele luk. Niemniej z powodu bardzo licznych ograniczeń w jadłospisie – eliminuje się całe grupy produktów spożywczych oraz żywność przetworzoną – rzeczywiście prowadzi do zmniejszenia dawek przyjmowanych kalorii i utraty wagi.
Zasady diety paleo
Dieta paleo składa się z 3 etapów, nazwanych poziomami. Każdy zawiera konkretną liczbę dozwolonych posiłków „otwartych”, w ramach których można dowolnie wybierać produkty.
- na poziomie I dozwolone są 3 posiłki otwarte tygodniowo,
- na poziomie II można jeść 2 posiłki otwarte tygodniowo,
- na poziomie III dopuszczony jest tylko 1 posiłek otwarty w tygodniu.
Poziom I diety paleo można stosować przez 2-4 tygodnie, ale też dłużej. Na tym można poprzestać, ale przejście do kolejnych etapów ma zwiększać korzyści zdrowotne. Do stosowania przez całe życie najlepiej nadaje się poziom II diety, natomiast osobom z chorobami przewlekłymi autor metody poleca poziom III.
Podstawą diety paleo jest mięso. Jak pisze autor diety, „można jeść go tyle, ile się chce na śniadanie, obiad i kolację”. Można przyrządzać je w tradycyjny sposób, np. grillować, piec, gotować na parze albo krótko smażyć, ale zawsze ale z małym dodatkiem tłuszczu. Tłuste mięsa, takie jak np. skrzydełka kurczaka, nie powinny znaleźć się w jadłospisie. Z produktów zwierzęcych w diecie paleo pochodzi nawet 55 proc. energii.
Uzupełnieniem są warzywa i owoce, które powinny dostarczać ok. 50 proc. całodziennych dawek kalorii, jak również orzechy, pestki i dobrej jakości oleje. Osoby otyłe i z zaburzeniami metabolicznymi powinny ograniczyć porcje owoców i wybierać gatunki o niskiej zawartości cukru.
Produkty niedozwolone na diecie paleo to wszelki nabiał, zboża, rośliny strączkowe (w tym orzeszki ziemne) oraz warzywa korzeniowe bogate w skrobię, których nie można jeść na surowo, takie jak ziemniaki, bataty czy tapioka. Dieta paleo nie uwzględnia też dodatków, takich jak: sól, cukier czy ocet. Jako produkty wysokoprzetworzone w diecie paleo nie powinny znaleźć się też wyroby mięsne zawierające sól, czyli wędliny, kiełbasy czy boczek, ale też wszelkie inne słone produkty, m.in. oliwki, słone orzeszki, mieszanki przypraw z solą, gotowe dressingi sałatkowe czy keczup. Nie zalecane jest też spożywanie produktów zawierających drożdże (np. fermentowanych), a także z dodatkiem cukru, w tym napojów, słodyczy czy miodu.
Wbrew opiniom krążącym w internecie, dieta paleo nie polega na jedzeniu wyłącznie surowych produktów, a na pewno już nie surowego mięsa, które jest niebezpieczne dla zdrowia. Nie jest też dietą wysokotłuszczową, a przy okazji niskowęglowodanową (LFHC), za jaką się ją uznaje.
Paleo produkty, czyli co jeść na diecie jaskiniowców?
Autor diety paleo dokładnie zdefiniował, co może wchodzić w skład posiłków:
Zalecane produkty: chude mięso, okrojone z widocznego tłuszczu:
- chuda wołowina: stek z łaty, stek z rostbefu, polędwica wołowa pieczona na ruszcie, chuda mielona wołowina do 7 proc. tłuszczu, rozbratel, chuda cielęcina itp.
- chuda wieprzowina: schab, kotlety wieprzowe itp.
- chudy drób – białe mięso bez skóry: pierś kurczaka, pierś indyka itp.
- jaja (maks. 6-12 tygodniowo): kurze, najlepiej wzbogacone w kwasy tłuszczowe omega-3, kacze, gęsie
- inne mięsa: królik, koza, gęś, przepiórka, dzik, bażant, sarna
- podroby: wątróbki wołowe, jagnięce, wieprzowe i kurze, ozorki, grasica i szpik: wołowe, jagnięce i wieprzowe.