Toksycznie siemię lniane. Tak nie przygotowuj swoich ziarenek! Zobacz, jak zrobić len do picia w bezpieczny sposób

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Len do picia to jeden z najlepszych napojów prozdrowotnych, ale przygotowany w niewłaściwy sposób staje się toksyczny. Tak nigdy nie rób kisielu z siemienia lnianego! Zobacz, jakie skutki uboczne powoduje szkodliwa metoda przyrządzania napoju z nasion lnu.

Spis treści

Czy len może być szkodliwy?

Siemię lniane to niezwykle zdrowe nasiona, jednak przy nieprawidłowym przygotowaniu len może być szkodliwy.

Siemię lniane mielone i rozdrobnione nasiona
Len mielony najlepiej kupować gotowy. Wyjaśniamy, dlaczego Gonzalo Calle Asprilla/Getty Images

Szkodliwość siemienia lnianego wynika z obecności glikozydów cyjanogennych. W pewnych warunkach dochodzi do uwolnienia z nich cyjanowodoru, czyli tzw. kwasu pruskiego, a którego powstają też cyjanki. To związek toksyczny w określonym stężeniu. Zwykle podaje się dawkę 1,5 mg na kg masy ciała, więc im mniejszy organizm (np. dziecka), tym łatwiej o zatrucie.

Należy pamiętać, że nasiona lnu zwyczajnego to niejedyne źródło cyjanków, bo jest nim także amigdalina występująca w pestkach gorzkich moreli i wszystkich innych pestkach owoców drzew z rodziny różowatych, czyli także w wiśniach, jabłkach czy śliwkach.

Kwas pruski w nasionach lnu. Jakie są objawy zatrucia siemieniem lnianym?

Nasiona lnu stają się źródłem kwasu pruskiego po zmieleniu, gdy ma on kontakt z wodą. Wtedy uwalniane są zawarte w nich enzymy, które doprowadzają do powstawania cyjanowodoru z zawierających go związków.

Objawy zatrucia cyjanowodorem i cyjankami to m.in. bóle i zawroty głowy, szumy uszne, mdłości, wymioty, przyspieszony oddech i tętno, a także jego osłabienie, uczucie ściskania w klatce piersiowej i duszność, drgawki.

Czytaj też: Polacy je uwielbiają, a można się nim zatruć

Dobra wiadomość jest taka, że dorosły człowiek może odtruć się z odtruwanie z 30-100 mg cyjanku, a toksyczność siemienia lnianego pojawiła, by się dopiero przy zjedzeniu aż 1 kg nasion siemienia lnianego!

Ilość ta mogłaby jednak nawet zabić, ale z całkiem innego powodu. Najbardziej cenne związki z lnu to błonnik rozpuszczalny w wodzie, który wymaga jednak dostarczania jej w dużych ilościach. Im więcej nasion się je, tym więcej trzeba więc pić. Żelazna zasada to dodatkowa szklanka wody na każde 10 g siemienia lnianego, czyli łyżkę nasion.

Przyjęcie dużej dawki naraz zwłaszcza przy niedoborze płynów mogłoby doprowadzić do napęcznienia i powstania niedrożności (zatkania) jelita. Objawy to rozlany ból brzucha o charakterze kolki, wzdęcie i zatrzymanie gazów, a także nudności i wymioty. Bez udzielenia pomocy lekarskiej niedrożność może doprowadzić do śmierci w ciągu kilkunastu godzin.

Dlatego najczęściej podawana bezpieczna dawka to nawet 30-100 g, ale w wielu porcjach, zalecana ilość to zazwyczaj 2-3 łyżki dziennie.

Złe samopoczucie może wystąpić także po wypiciu nadmiernej ilości siemienia lnianego. Występujące wtedy wzdęcia i bóle brzucha, gazy, biegunki, ew. nudności są jednak niegroźne. Stanowią objawy uboczne fermentacji jelitowej dużych ilości błonnika. Choć nie są przyjemne, wskazują na pracę mikroflory jelitowej, która w końcu zaadaptuje się do nowych warunków, ew. jednorazową dawkę siemienia trzeba będzie zmniejszyć.

Bezpieczne siemię lniane. Jak przygotować len do picia?

Len do picia, czyli słynny kisiel czy żel lniany, można jednak zrobić łatwo w sposób, który nie stwarza zagrożenia dla zdrowia. Najważniejsze, by siemienia lnianego nie rozdrabniać samodzielnie, czyli nie mielić czy miażdżyć w moździerzu.

Napój najlepiej zrobić z nasion całych, bo w ten sposób nie uwalniają się szkodliwe związki. Najlepiej nie zalewać ich gorącą wodą, która niszczy cenne składniki. Można jednak spotkać się z zaleceniem, by potraktować wrzątkiem nasiona zmielone. Jest to sposób, na uniknięcie związków cyjanogennych, który powoduje jednak rozpad kwasów tłuszczowych omega-3 czy witamin.

Nie zalecamy samodzielnego mielenia lnu również dlatego, że niemal od razu dochodzi do utlenienia i utraty cennych tłuszczów, a powstają szkodliwe związki. To samo, ale jeszcze intensywniej, dzieje się przy prażeniu siemienia przed mieleniem.

Jeśli ktoś woli len mielony, może kupić odpowiednio wytworzony produkt w sklepie. To nasiona odtłuszczone i poddane obróbce, która zapewnia bezpieczeństwo ich spożycia.

Dodaj firmę Autopromocja

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia