Kawa zbożowa powstaje w procesie prażenia ziaren zbóż, do których dodawane są rozmaite składniki wzbogacające i różnicujące jej ostateczny smak. To napój otrzymywany ze zbóż: żyta, jęczmienia albo/i orkiszu, z ewentualnym dodatkiem roślin typu cykoria czy burak cukrowy, pozwalający na uzyskanie właściwości sensorycznych zbliżonych do tych, którymi odznacza się kawa naturalna.
Koniecznie zobacz: Takich produktów nie powinniśmy łączyć z kawą. Niektóre mieszanki mogą zaszkodzić!
Podstawową zaletą kawy zbożowej jest jej delikatny charakter, który pozwoli na podawanie jej w zasadzie każdemu. Można ją podawać również dzieciom, kobietom w ciąży oraz osobom z chorobami układu pokarmowego, które kawy kofeinowej pić nie powinny.
Kawa zbożowa jest bardzo zdrowa, ma wiele substancji odżywczych jak mikroelementy, witaminy i błonnik. Jej ostateczna wartość odżywcza zależy jednak od konkretnych składników.
Podobnie jak np. kakao, zwłaszcza jeśli jest dobrej jakości, kawa zbożowa ma wiele wartości odżywczych i stosunkowo niewiele przeciwwskazań.
Oto skutki picia kawy zbożowej
W galerii poniżej zobaczcie właściwości kawy zbożowej. Zobaczcie kto powinien ją pić, a kto kategorycznie wykluczyć z jadłospisu.