Te warzywa mają mało kalorii, a można się nimi najeść. Są dobre na surowo i na grilla. Sprawdź, które warzywo ma najmniej kalorii?

Marta Siesicka-Osiak
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinniśmy jeść minimum 400 g warzyw i owoców dziennie, podzielonych na 4-5 porcji, trzymając się zasady, że 3/4 stanowią warzywa.
Według zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) powinniśmy jeść minimum 400 g warzyw i owoców dziennie, podzielonych na 4-5 porcji, trzymając się zasady, że 3/4 stanowią warzywa. Andrea Piacquadio / Pexels
Wiosna to idealny czas na przejście na dietę – odchudzającą lub oczyszczającą. Na straganach pojawia się coraz więcej świeżych warzyw i owoców, co daje większe możliwości kulinarne. Po co najlepiej sięgać? Oczywiście po niskokaloryczne warzywa. Pamiętając jednak, aby codzienny jadłospis był urozmaicony, a każdy posiłek był pełnowartościowy.

Spis treści

Warzywa do chrupania na surowo. Zrobisz z nich pyszną sałatkę

Jeśli najbardziej lubisz podjadać warzywa na surowo, z pewnością jesteś fanem sałatek i surówek. Możesz dodać do nich większość warzyw, jeśli jednak zależy Ci na tym, aby posiłek był dietetyczny, wybieraj te, które mają najmniej kalorii. Są to np.:

  • sałata – 13 kcal,
  • zielony ogórek – 14 kcal,
  • rzodkiewka – 14 kcal,
  • pomidor – 15 kcal.

Przygotowując sałatkę, pamiętaj o tym, że często źródłem zbędnych kalorii są niepotrzebne dodatki np. dressingi z dodatkiem majonezu czy tłustej śmietany. Zastąp je zdrowszym olejem i przyprawami, które podkręcają metabolizm np. ostrą papryką.

Warzywa idealne do duszenia, gotowania i pieczenia. Wrzucisz je też na grilla!

Sezon grillowy często kojarzy nam się z tłustymi mięsnymi daniami – kiełbasą i karkówką, którym mogą co najwyżej towarzyszyć opiekane bułeczki. Jednak potrawy z grilla mogą być zdecydowanie zdrowsze, bardziej finezyjne i dietetyczne. Wystarczy, że niskokaloryczne warzywa odpowiednio doprawisz, skropisz oliwą, zawiniesz w folię i wrzucisz na kilka minut na ruszt.

Do grillowania, pieczenia oraz duszenia i gotowania, idealny wyborem dla osób na diecie, są warzywa takie jak:

  • cukinia – 15 kcal (ugotowana),
  • kalafior – 19 kcal (ugotowany),
  • szparagi – 22 kcal (ugotowane).

Warto pamiętać o tym, że wyśmienicie smakują też grillowane grzyby – pieczarki z rusztu mają zaledwie 35 kcal oraz ryby, które także dostarczają niewielkiej liczny kilokalorii, średnio ok. 100 kcal w 100 gramowej porcji.

Nie zapomnij o kiszonkach! To prawdziwa bomba witaminowa

Szukając niskokalorycznych warzyw, warto sięgać także po kiszonki. Najbardziej popularne to:

  • ogórek kiszony – 11 kcal.
  • kapusta kiszona – 19 kcal,

Oprócz witamin i składników mineralnych dostarczają do organizmu cennych substancji, które działają jak naturalne probiotyki, wspierając mikroflorę jelitową i procesy trawienia.

Te warzywa są najbardziej kaloryczne, ale nie należy z nich rezygnować

O ile fasolka szparagowa ma po ugotowaniu zaledwie 26-31 kcal, to ugotowany bób – 110 kcal. Jednak najbardziej kaloryczne są suche strączki – fasoli białej i czarnej dostarczają już od 330 do 340 kcal, a ziarna grochu 319 kcal.

Nie należy jednak rezygnować z jedzenia strączków, ale traktować je jako pełnowartościowe roślinne źródło białka.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia