Grill nie dla wszystkich. Dowiedz się, kto powinien zachować ostrożność i unikać jedzenia grillowanych potraw

Gabriela Fedyk
Wideo
od 16 lat
Grill to nieodłączny element polskiego sezonu wiosenno-letniego. W długie i krótkie weekendy w powietrzu unosi się kuszący zapach potraw z grilla. Kiełbaski, karkówka, warzywa i inne pyszności – wiemy, jak trudno się im oprzeć. Jednak niektórzy z nas powinni unikać tego typu potraw. Kto nie powinien jeść dań z grilla?

Spis treści

Kto powinien unikać jedzenia potraw z grilla?

Grillowanie to świetny sposób na spędzanie czasu. Łączy w sobie wspólne przygotowywanie posiłków, jedzenie i przebywanie w (zazwyczaj) miłym towarzystwie. Są jednak osoby, które do spożywania dań z grilla powinny podchodzić szczególnie ostrożne. Czasami jest to kwestia wieku, czasami stanu zdrowia lub bycia w grupie ryzyka. Komu nie służy grillowane jedzenie?

Sprawdź: te osoby powinny unikać grillowanych potraw

Te warzywa na grilla są najsmaczniejsze! Sprawdź, które wybrać i ile je piec

Te warzywa na grilla są najsmaczniejsze! Sprawdź, które wybrać i ile je piec

Warzywa na grilla to pyszny, a przy tym lekki dodatek do mięs i ryb z rusztu, jak również propozycja dla wegetarian i wegan. Zobacz, które grillowane warzywa są najsmaczniejsze i jak je łatwo przygoto...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Czy jedzenie z grilla jest dobre dla naszego zdrowia?

Grill jest nieodłącznym elementem wiosny i lata w Polsce. Przygotowujemy kiełbasy, karkówki, warzywa, marynaty i sosy, które tak chętnie pałaszujemy, często popijając alkoholem. Ale czy grillowane jedzenie jest zdrowe? Otóż niekoniecznie.

Mężczyźni grillujący mięso na grillu
Kto powinien unikać jedzenia przygotowanego na grillu? Sprawdź, czy jesteś w którejś z grup. cookie_studio/freepik

Sprawdź: Zabójczy grill. Co nam szkodzi oprócz kiełbasy i tłustego jedzenia

Wysoka temperatura grillowania powoduje, że w potrawach powstają rakotwórcze związki. Są to m.in. aminy heterocykliczne (HCA), które są wynikiem grillowania mięsa – białka reagują z ciepłem, tworząc te związki. Badania wykazały, że HCA powodują zmiany DNA w komórkach, które mogą doprowadzić do powstania niektórych nowotworów.

Dym, który powstaje z kapiącego na węgiel tłuszczu, również zawiera rakotwórcze związki chemiczne – wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (PAH). Unoszący się dym sprawia, że osiadają one na grillowanym jedzeniu, co również naraża nas na ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory.

Spożywanie mięsa z grilla wiąże się z większym ryzykiem wystąpienia raka okrężnicy, trzustki, żołądka, prostaty i piersi, szczególnie jeśli mięso jest bardzo wysmażone. Jak wykazało jedno z badań, regularne zjadanie zwęglonego mięsa to aż o 60 proc. większe ryzyko zachorowania na raka trzustki.

Sprawdź sposoby na zdrowsze grillowanie:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Zadbaj o optymalne trawienie

Dodaj firmę Autopromocja

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia