Spis treści
Kaszotto z kaszy jaglanej z burakami i kurczakiem – przepis dla starszych osób
Liczba porcji: dla 1 osoby (ok. 300 kcal)
Czas przygotowania: 20 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Składniki:
40 g suchej kaszy jaglanej,
80 g pokrojonej, mrożonej fasolki szparagowej,
80 g ugotowanych buraków pokrojonych w kostkę (lub tartych),
70 g grillowanego filetu z kurczaka (może być z obiadu, pokrojony w kostkę),
150 ml bulionu warzywnego o niskiej zawartości soli,
1 łyżeczka oliwy,
1 łyżka jogurtu naturalnego 2 procent do sosu,
szczypta koperku lub pietruszki,
przyprawy: odrobina pieprzu, czosnku granulowanego i sól według potrzeb.
Jak zrobić kaszotto z kurczakiem i burakami?
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną przepłucz na sitku ciepłą wodą, aby pozbyć się goryczki.
W małym garnku podgrzej oliwę, wsyp kaszę i chwilę podpraż, aby była bardziej aromatyczna.
Zalej całość bulionem warzywnym, dodaj fasolkę szparagową, przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 10–12 minut.
Gdy kasza zacznie mięknąć, dodaj pokrojone buraki, delikatnie wymieszaj i gotuj jeszcze 3–4 minuty.
Dodaj pokrojonego grillowanego kurczaka i podgrzewaj całość, aż sos lekko zgęstnieje.
Zdejmij z ognia i wmieszaj jogurt, który doda potrawie kremowości bez zbędnych kalorii.
Przed podaniem posyp koperkiem lub pietruszką.
Gwarantuję, że to danie sprawdzi się dla seniorów. Jest łatwe do pogryzienia. Kasza jaglana i miękkie warzywa nie sprawiają trudności podczas jedzenia i przełykania. A delikatny sos poprawia smak i ułatwia jedzenie osobom, które mają problem z suchością w ustach lub trudnościami z żuciem. Posiłek jest bogaty w białko. Porcja kurczaka pomaga zapobiegać utracie masy mięśniowej (sarkopenii). Co więcej, jest delikatne i łagodne dla żołądka. Polecam je także opiekunom osób starszych, gdyż jest łatwe i szybkie do ugotowania. A przy tym korzystając z resztek kurczaka z obiadu, nic się nie zmarnuje. Smacznego!









