Spis treści
Dlaczego kiszonki są zdrowe?
Kiszenie to łatwy sposób konserwacji żywności, który polega na procesie fermentacji mlekowej z udziałem bakterii kwasu mlekowego. Dzięki temu dochodzi do zahamowania rozwoju bakterii gnilnych i wydłużenia świeżości produktów spożywczych.
Zobacz też: Naturalny lek na potencję działa jak Viagra, a zwykle ląduje w koszu. Nie wiesz, ile tracisz
Największą zaletą kiszonek jest to, że są one naturalnym probiotykiem, czyli produktem wywierającym korzystny wpływ na zdrowie. W jaki sposób oddziałują na organizm człowieka? Wśród ich głównych właściwości można wymienić:
- wzrost namnażania się korzystnej mikroflory jelitowej,
- poprawa procesu trawienia oraz regulacja rytmu wypróżnień,
- lepsze wchłanianie witamin i związków mineralnych,
- wzrost odporności organizmu na drobnoustroje chorobotwórcze, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko rozwoju zakażenia,
- obniżenie stężenia cholesterolu frakcji LDL we krwi,
- łagodzenie objawów nietolerancji pokarmowych, w tym laktozy.
Zaobserwowano również, że regularne spożywanie produktów probiotycznych może korzystnie wpływać na układ odpornościowy poprzez pobudzenie produkcji komórek odpornościowych, czyli limfocytów.
Jak przygotować domowe przetwory na zimę? Poznaj niezawodne triki na marynaty, kiszonki i konfitury.
Co można kisić? Przepisy na kiszone rzodkiewki, czosnek oraz arbuz
Kiszenie kojarzone jest przede wszystkim z ogórkami i kiszoną kapustą, jednak niewiele osób wie, że fermentacji można poddać również rzodkiewki, czosnek, a nawet arbuza. W galerii przedstawiamy popularne warzywa i owoce, które nadają się do zrobienia kiszonek.
Te warzywa i owoce można kisić!