Jakie warzywa na grilla? Sprawdź najlepsze roślinne propozycje i czas pieczenia produktów na ruszcie!

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Warzywa z grilla to pyszny i zdrowy element posiłku. Warto dorzucać je na ruszt jak najczęściej. A także przygotować wcześniej, marynując w mieszance aromatycznych składników. Wystarczy też jednak posmarować je oliwą i oprószyć solą! Jakie warzywa warto przygotować na grillu? Sprawdź, co i jak piec, oraz ile minut! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Warzywa z grilla to pyszny i zdrowy element posiłku. Warto dorzucać je na ruszt jak najczęściej. A także przygotować wcześniej, marynując w mieszance aromatycznych składników. Wystarczy też jednak posmarować je oliwą i oprószyć solą! Jakie warzywa warto przygotować na grillu? Sprawdź, co i jak piec, oraz ile minut! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, ew. naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. karandaev/123RF
Udostępnij:
Warzywa na grilla to polecany dodatek do mięsnej uczty, który wniesie do niej nieco witamin i innych zdrowych związków. Taka propozycja z pewnością przypadnie też do gustu wegetarianom i weganom. A upiec na ruszcie można naprawdę wiele różnych pysznych produktów roślinnych. Podpowiadamy, jak to zrobić, a przede wszystkim, ile minut trzymać poszczególne warzywa na grillu, by wydobyć z nich najlepszy smak.

Na grillu warto piec nie tylko mięso czy rybę. Dobrze jest dorzucić różnorodne warzywa, by uzyskać kompletny posiłek. Można też z powodzeniem urządzić ucztę złożoną z samych grillowanych warzyw i grzybów. Na pewno doceni ją wegetarianin czy weganin.

Do wyboru mamy naprawdę wiele różnych gatunków warzyw. Niektóre produkty można przy tym piec na różne sposoby. Do tych najczęściej wykorzystywanych należy grillowanie:

  • w całości – tak można piec np. bakłażana, niezbyt dojrzałe pomidory, mniejsze papryki, ziemniaki (po nakłuciu od góry, by ze środka mogła wydostać się para wodna), a także np. kukurydzę czy szparagi,
  • w połówkach lub grubych plastrach – tak warto piec bezpośrednio na ruszcie np. cukinie, cebule czy bakłażany,
  • na tacce – naczynie przewodzące ciepło, ale zatrzymujące soki, będzie niezbędne w przypadku intensywnie wydzielających je warzyw, zwłaszcza w drobniejszych kawałkach, oraz takich, które mogą się rozpaść, jak np. pomidory w połówkach, kostki cukinii czy pieczarki,
  • w folii aluminiowej – zastąpi tackę, osłoni delikatniejsze warzywa przed zbyt wysoką temperaturą, zmniejszając ryzyko przypalenia, a także pomoże upiec produkty we własnej wilgoci (na parze), jeśli zostaną nią owinięte,
  • na patyczkach do szaszłyków – w ten sposób można przygotować gotowy zestaw warzyw z małych ich kawałków. Co ważne, patyczki drewniane należy uprzednio namoczyć w wodzie, ponieważ w przeciwnym razie mogą się spalić.

Warzywa warto doprawić przed pieczeniem, smarując je marynatą lub mieszając kawałki z jej dodatkiem i wstawiając do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Zapewni to nie tylko ich wyjątkowy smak. Za sprawą dodatków takich jak zioła, przyprawy korzenne, sok z cytryny czy piwo, zmniejszy liczbę niekorzystnych związków powstających w jedzeniu pod wpływem wysokiej temperatury. Trzeba tylko pamiętać, by przed wrzuceniem na ruszt trzeba usunąć z produktów nadmiar marynaty, a zwłaszcza jej łatwo palące się składniki.

Jakie warzywa można więc grillować i przez ile minut? I jak sprawić, by dobrze upiekły się na ruszcie? Sprawdź szczegóły!

Polecamy także:

Grill w Twoim domu

miejsce #1

MPM

MPM MGR-09M

285,00 zł179,00 zł-37%
miejsce #2

Severin

Severin KG 2394 Kompaktowy grill uniwersalny

149,99 zł99,50 zł-34%
miejsce #3

Tefal

Tefal UC 600 CLASSIC GC3050

416,00 zł309,99 zł-25%
miejsce #4

Tefal

Tefal OptiGrill+ XL GC722D

649,00 zł
miejsce #5

Bosch

BOSCH TFB3302V

196,58 zł
miejsce #6

Tefal

TEFAL Optigrill+ GC712D

523,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Koniec stanu epidemii w Polsce

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie