Co dodawać do sałatek, by były zdrowe?
Do sałatek warto dodawać wszelkie warzywa w postaci surowej, ew. gotowanej (najlepiej na parze lub w mundurkach) czy konserwowej, a także świeże zioła i świeżo mielone przyprawy, zwłaszcza pieprz. Te składniki mają najwięcej cennych związków, nie tylko witamin i składników mineralnych, ale także antyoksydantów. Związki te należą do najważniejszych w ochronie przed rozwojem chorób, zwłaszcza układu sercowo-naczyniowego i nowotworów.
Sprawdź: Tak zepsujesz zdrowe jedzenie. Zobacz, czego z nim nie robić
Sałatka to z założenia danie warzywne, więc nazywanie tak potraw zawierających głównie składniki niebędące warzywami jest pewną przesadą. Warto unikać dodawania nadmiaru składników takich, jak kawałki wędlin, serów, tuńczyka, jajek czy smażonych grzanek.
Oczywiście jeden czy dwa z takich dodatków podbija smak dania. Produkty zwierzęce wzbogacą go także w sycące białko, jednak powinny być niskotłuszczowej i dobrej jakości. Źródłem białka jest także makaron, jednak używając go, warto ograniczyć inne niewarzywne produkty w potrawie. Inaczej przyczynią się do tego, że sałatka przestanie być zdrowa, a na dodatek zamieni się w bombę kaloryczną. Pewne składniki sprawią też, że sałatka przestanie być zdrowym daniem.
Jak zrobić sałatkę, by była zdrowa? Kliknij w zdjęcie i zobacz w naszej galerii najgorsze dodatki do sałatek. Tego nie dodawaj do warzyw, jeśli mają być lekkie i korzystne dla organizmu!
Jakie sosy do sałatek?
Sos sałatkowy to nieodłączny element potrawy z warzyw, przy czym do najprostszych i najzdrowszych należy po prostu oliwa z oliwek z dodatkiem soku z cytryny, soli i pieprzu. Warto dodać też zioła.
Inne najkorzystniejsze tłuszcze to olej rzepakowy (najlepiej nierafinowany, a jeśli już, to z pierwszego tłoczenia), a także lniany, z lnianki i konopny. Stanowią najlepsze źródło roślinnych kwasów omega-3, przy czym przeznaczone do jedzenia tylko na zimno (bez podgrzewania powyżej temp. 100 stopni Celsjusza).
Popularnym dodatkiem do sałatki jest także majonez i przygotowane na jego bazie sosy. Ważne, by był wolny od konserwantów. Aby oszczędzać kalorie, warto wybrać wersję niskotłuszczową, która zamiast 60-80 proc. tł. zawiera tylko 20-30 proc. tego składnika. Ma je w ofercie wiele firm, takie są też głównie gotowe majonezy roślinne.
Majonez najlepiej jednak zrobić samodzielnie w domu. Jest to możliwe zarówno w wersji klasycznej (majonez ze świeżych żółtek), jak i wegańskiej, jak majonez na bazie wody z cieciorki czy mleczka sojowego. Majonez można też zastąpić niskotłuszczowym jogurtem o gęstej konsystencji, np. greckim czy bałkańskim.
Zamiast soli można użyć soli niskosodowej albo jasnego sosu sojowego (ciemny będzie miał jednak nadmiar soli). Przyprawy warto rozdrabniać tuż przed przygotowaniem dania, a zamiast ziół suszonych użyć tych świeżych. Dla wygody można hodować je w domu lub trzymać posiekane w zamrażarce.
Czytaj także: Sprawdzone sałatki na Wielkanoc. Te dania zrobią furorę na święta. Oto 11 przepisów na wyśmienite sałatki wielkanocne