Grzyby należą do najzdrowszych produktów. Sprawdź ich właściwości antyrakowe i antywirusowe! Przedstawiamy najlepsze gatunki grzybów

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Grzyby to nie tylko smaczny składnik dań, bo również niezwykle cenny składnik diety. Ich właściwości obejmują m.in. działanie stymulujące odporność organizmu, obniżające poziom glukozy i cholesterolu we krwi, a nawet przeciwbólowe i chroniące wątrobę! Sprawdź, jakie korzyści zapewnia jedzenie 15 gatunków grzybów, zarówno leśnych, jak i hodowlanych!
Grzyby to nie tylko smaczny składnik dań, bo również niezwykle cenny składnik diety. Ich właściwości obejmują m.in. działanie stymulujące odporność organizmu, obniżające poziom glukozy i cholesterolu we krwi, a nawet przeciwbólowe i chroniące wątrobę! Sprawdź, jakie korzyści zapewnia jedzenie 15 gatunków grzybów, zarówno leśnych, jak i hodowlanych! Anna Zakharova/unsplash.com
Grzyby wciąż bywają uznawane za bezwartościowe, podczas gdy należą do najzdrowszych produktów na świecie. Ich cenne właściwości są wciąż poznawane, a oprócz tych antynowotworowych cenne jest także działanie zwalczające najniebezpieczniejsze bakterie i wirusy. To również cenne źródło innych prozdrowotnych związków, które występują zarówno w grzybach dzikich, jak i hodowlanych. Specjalną kategorię stanowią grzyby lecznicze, które stosuje się w celach medycznych, nie tylko chronią organizm przed rozwojem chorób zapalnych, ale też wspomagają ich leczenie. Zobacz, które z grzybów europejskich i azjatyckich mają najcenniejsze właściwości i jakich terapiach znajdują zastosowanie.

Grzyby są nie tylko smacznym składnikiem potraw i surowcem na przetwory. Wiele z nich, w tym te kulinarnie, to wciąż niedocenione źródło leczniczych związków, które chronią organizm przed chorobami rozwijającymi się na tle zapalnym, a także wspomagają ich leczenie.

Zobacz w naszej galerii, jakie właściwości mają różne gatunki grzybów!

Dlaczego grzyby należą do najzdrowszych produktów na świecie?

Zarówno grzyby leśne, jak i hodowlane, znane są z właściwości immunomodulujących, ochronnych w stosunku do wątroby, przeciwbólowych, przeciwcukrzycowych, przeciwmiażdżycowych, zwalczających wirusy, bakterie, a nierzadko też grzyby chorobotwórcze.

W medycynie Azji stosuje się ponad 100 odmian grzybów leczniczych, głównie w chorobach płuc i raku. W Japonii i Chinach są uznawane za skuteczny lek przeciwnowotworowy i stosowane z powodzeniem od ponad 30 lat.

Preparaty z grzybów działają wspomagająco zwłaszcza przy chemioterapii i naświetlaniach. Pozyskiwane z nich ekstrakty i substancje czynne nie tylko zmniejszają szkodliwe efekty tych zabiegów, ale też zapobiegają nawrotom choroby i wydłużają życie pacjentów.

Gatunki lecznicze mogą być stosowane w ramach terapii wspomagającej razem z antybiotykami i szczepionkami, a przy tym są całkowicie bezpieczne nawet dla kobiet w ciąży (z wyjątkiem uszaka bzowego i pokrewnych mu gatunków).

Sprawdź, na jakie problemy zdrowotne pomagają grzyby należące do 15 najcenniejszych gatunków!

Zobacz także:

Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Ostrzał Kijowa. W trakcie operacji na sercu dziecka zabrakło prądu

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie