Zdrowa żywność – teraz wskaże Ci ją „Kompas Żywieniowy”. Poznaj najzdrowsze i najmniej zdrowe produkty. Sprawdź, które można jeść do woli

Marta Siesicka-Osiak
Soki warzywne to niekwestionowany lider wśród napojów. Najlepiej sięgać po te wielowarzywne, albo postawić na seler naciowy lub pomidory. Najgorzej w tej kategorii wypadają napoje energetyczne i gazowane napoje słodzone.
Soki warzywne to niekwestionowany lider wśród napojów. Najlepiej sięgać po te wielowarzywne, albo postawić na seler naciowy lub pomidory. Najgorzej w tej kategorii wypadają napoje energetyczne i gazowane napoje słodzone. ferli/123rf
Zdrowe jedzenie to szerokie pojęcie, które często nie daje nam konkretnych wskazówek przy wyborze tego, co ma znaleźć się na naszym talerzu. Teraz, dzięki najnowszemu systemowi kwalifikacji żywności, bez trudu rozpoznasz najbardziej i najmniej wartościowe produkty żywieniowe. Dowiesz się, co warto zamówić w restauracji, a czego unikać.

Kompas Żywieniowy – nowy system profilowania żywności

Pod lupę naukowców z Friedman School of Nutrition Science and Policy w Stanach Zjednoczonych trafiło ponad 8 tysięcy produktów spożywczych. Aby sprawdzić, które z nich są najbardziej wartościowe, stworzyli oni specjalny algorytm. System „Kompasu Żywieniowego” wskazuje najzdrowsze i najmniej zdrowe produkty, biorąc pod uwagę 54 cechy w dziewięciu różnych kategoriach:

  • witaminy,
  • minerały,
  • składniki żywności,
  • dodatki,
  • przetwarzanie,
  • błonnik/białko,
  • specyficzne lipidy,
  • fitochemikalia,
  • proporcje składników odżywczych.

System jest o tyle odkrywczy, że bierze pod uwagę zarówno czynniki zdrowotne, jak i szkodliwe, uwzględnia najnowocześniejsze osiągnięcia nauki dotyczące m.in. składników odżywczych oraz obiektywne ocenianie wszystkie grupy produktów spożywczych, łącznie z napojami i pełnymi potrawami.

Warto przeczytać:

Zdrowe produkty – warzywa, owoce i nasiona

Nie jest specjalnym odkryciem, że spośród 12 głównych kategorii żywności to warzywa i owoce są najzdrowszymi produktami. Wśród nich znajdziemy najwięcej pozycji z wynikiem 100 na 100 punktów. Warzywa osiągnęły średni wynik 69,1 pkt., a owoce 73,9 pkt. Najzdrowsze są oczywiście surowe, ale wiele z nich nie traci wartości odżywczych także po ugotowaniu. Najwyższy wynik wśród napojów zdobyły trzy soki warzywne: sok wielowarzywny, sok z selera naciowego i sok pomidorowy.

Świetnie wypadają także wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe, nasiona i orzechy, znajdziemy wśród nich czerwoną fasolę, soję, edamamę, migdały, niesolone mieszanki orzechów czy pestki dyni i słonecznika. Także ryby i owoce morza, jako prawdziwe skarbnice składników odżywczych, znalazły się wysoko w rankingu.

Najsłabsze w rankingu: desery, kiełbasy i gotowe produkty

Najgorzej przestawiają się wyniki żywności o najwyższym stopniu przetworzenia oraz tej, która jest smażona. Najniżej punktowaną kategorią były przekąski i słodkie desery ze średnią ocen 16,4 pkt. Słabo wypadają też mięsa, średnia ocena wołowiny wyniosła 24,9, a drobiu – 42,67. Wśród najniżej ocenionych produktów znajdziemy: kiełbasę, gotowe sosy i zupki instant, gotowe puddingi, croissanty i różnego rodzaju ciasteczka.

Sprawdź w galerii, które produkty powinny znaleźć się w twoim codziennym jadłospisie, a czego unikać:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Zdrowie

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia