Kompas Żywieniowy – nowy system profilowania żywności
Pod lupę naukowców z Friedman School of Nutrition Science and Policy w Stanach Zjednoczonych trafiło ponad 8 tysięcy produktów spożywczych. Aby sprawdzić, które z nich są najbardziej wartościowe, stworzyli oni specjalny algorytm. System „Kompasu Żywieniowego” wskazuje najzdrowsze i najmniej zdrowe produkty, biorąc pod uwagę 54 cechy w dziewięciu różnych kategoriach:
- witaminy,
- minerały,
- składniki żywności,
- dodatki,
- przetwarzanie,
- błonnik/białko,
- specyficzne lipidy,
- fitochemikalia,
- proporcje składników odżywczych.
System jest o tyle odkrywczy, że bierze pod uwagę zarówno czynniki zdrowotne, jak i szkodliwe, uwzględnia najnowocześniejsze osiągnięcia nauki dotyczące m.in. składników odżywczych oraz obiektywne ocenianie wszystkie grupy produktów spożywczych, łącznie z napojami i pełnymi potrawami.
Warto przeczytać:
Zdrowe produkty – warzywa, owoce i nasiona
Nie jest specjalnym odkryciem, że spośród 12 głównych kategorii żywności to warzywa i owoce są najzdrowszymi produktami. Wśród nich znajdziemy najwięcej pozycji z wynikiem 100 na 100 punktów. Warzywa osiągnęły średni wynik 69,1 pkt., a owoce 73,9 pkt. Najzdrowsze są oczywiście surowe, ale wiele z nich nie traci wartości odżywczych także po ugotowaniu. Najwyższy wynik wśród napojów zdobyły trzy soki warzywne: sok wielowarzywny, sok z selera naciowego i sok pomidorowy.
Świetnie wypadają także wszelkiego rodzaju rośliny strączkowe, nasiona i orzechy, znajdziemy wśród nich czerwoną fasolę, soję, edamamę, migdały, niesolone mieszanki orzechów czy pestki dyni i słonecznika. Także ryby i owoce morza, jako prawdziwe skarbnice składników odżywczych, znalazły się wysoko w rankingu.
Najsłabsze w rankingu: desery, kiełbasy i gotowe produkty
Najgorzej przestawiają się wyniki żywności o najwyższym stopniu przetworzenia oraz tej, która jest smażona. Najniżej punktowaną kategorią były przekąski i słodkie desery ze średnią ocen 16,4 pkt. Słabo wypadają też mięsa, średnia ocena wołowiny wyniosła 24,9, a drobiu – 42,67. Wśród najniżej ocenionych produktów znajdziemy: kiełbasę, gotowe sosy i zupki instant, gotowe puddingi, croissanty i różnego rodzaju ciasteczka.
Sprawdź w galerii, które produkty powinny znaleźć się w twoim codziennym jadłospisie, a czego unikać:
Źródła:
Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?