Taka dieta ochłodzi cię latem. Zobacz najlepsze dania na upały. Minimum gotowania, maksimum nawodnienia!

Anna Rokicka-Żuk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
W upały warto wybierać takie produkty i posiłki, by schłodzić i nawodnić organizm bez jego obciążania i nadmiaru pracy w kuchni. Przykładem jest chłodnik gazpacho (na zdjęciu). Zobacz, co włączyć do letniej diety. fotek/123RF
Gdy jest gorąco, zwykle nie mamy ochoty na jedzenie ani tym bardziej na gotowanie. Warto wtedy postawić na letnie dania, które chłodzą ciało, uzupełniają wodę i elektrolity, a przy tym świetnie smakują. Propozycji jest wiele, my polecamy te najlepsze. Taka dieta na upał pomoże utrzymać dobre samopoczucie, a przy tym szczupłą sylwetkę!

Spis treści

Co najlepiej jeść w upalne dni? Zdrowe posiłki na lato

W upalne dni najważniejsze jest odpowiednie nawodnienie, dlatego wybierając poszczególne produkty i dania, powinniśmy postawić na te najbogatsze w wodę. W wielu warzywach i owocach woda stanowi ponad 90 procent masy, przez co są one świetnym uzupełnieniem ilości wypijanych w ciągu dnia. Polecane są także zawierające je potrawy, zwłaszcza zupy, koktajle i inne napoje.

Zupa gazpacho widok od góry na stole pełnym warzyw
W upały warto wybierać takie produkty i posiłki, by schłodzić i nawodnić organizm bez jego obciążania i nadmiaru pracy w kuchni. Przykładem jest chłodnik gazpacho (na zdjęciu).

Zobacz, co włączyć do letniej diety. fotek/123RF

Należy ponadto pamiętać, że wraz z wydalaniem potu dochodzi w organizmie do dużej utraty składników mineralnych będących elektrolitami, przede wszystkim potasu. To właśnie jego warto szukać w produktach, które jemy i pijemy latem.

Sprawdź w naszej galerii, co najlepiej jest jeść w upalne dni.

Czego nie jeść w czasie upałów? To sprzyja przegrzaniu organizmu

Kiedy doskwiera nam upał, staramy się za wszelką cenę schłodzić ciało. Jednak źle dobrane posiłki i ich składniki mogą nam w tym skutecznie przeszkodzić. Powinniśmy unikać potraw rozgrzewających, a także ciężkostrawnych i tłustych.

Przyprawy, po które chętnie sięgamy zimą, latem mogą więc nadmiernie podnieść temperaturę ciała i wywołać nadmierne pocenie. Z tych przypraw lepiej zrezygnować latem:

  • ostra papryka,
  • nadmiar pieprzu,
  • imbir,
  • inne przyprawy korzenne: kurkuma, cynamon, goździki, gałka muszkatołowa i anyż,

Za rozgrzewające działanie najpopularniejszych produktów, do których należą chili i pieprz, odpowiadają substancje czynne: kapsaicyna i piperyna. Rozszerzają one naczynia krwionośne, zwiększając przepływ krwi i jednocześnie podnoszą temperaturę ciała. Dla osób nieprzyzwyczajonych może być to ciężkie do zniesienia. Należy jednak pamiętać, że ostre przyprawy są tradycyjnie spożywane w rejonach gorących. Pomagają bowiem obniżyć temperaturę ciała: po tym, jak oddaje ono duże ilości ciepła, następuje jego schłodzenie.

Czytaj: Jak bezpiecznie ćwiczyć, gdy jest gorąco?

Ponadto warto zwrócić uwagę na produkty, które zawierają związki siarki, bo odpowiadają one za przykry zapach potu. Choć mają wiele prozdrowotnych właściwości, chcąc uniknąć latem intensywnego zapachu ciała, powinniśmy ograniczyć jedzenie przede wszystkim:

  • czosnku,
  • cebuli,
  • pora.

W gorące dni powinniśmy uważać szczególnie na to co jemy, ponieważ w wysokiej temperaturze wiele produktów szybciej się psuje, co może prowadzić do zatrucia pokarmowego. Wśród szczególnie niebezpiecznych potraw znajdują się przede wszystkim te zawierające mięso, ryby i nabiał, a także lody. Czujność należy wykazać, kupując gotowe dania, takie jak np. sałatki z sosem majonezowym lub ciastka z kremem.

Należy unikać także produktów bogatych w kofeinę, która może zarówno rozgrzewać, jak prowadzić do nieprzyjemnych objawów ze strony serca. Niewskazany jest także alkohol, które rozszerza naczynia krwionośne i podnosi temperaturę ciała.

A co jeść w upał? Zobacz w naszej galerii.

Sprawdź też:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę
Logo firmy Ministerstwo Zdrowia
Warszawa, ul. Miodowa 15
Reklama

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

W upalne dni to ja jem tyle co kot napłakał, za to piję bardzo dużo mineralnej cisowianki. Jestem w stanie wypić dwie duże butelki. Jak jest ciepło to się żadnego obiadu nie chce gotować i jeść też nie.

Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia