2 z 15
Poprzednie
Następne
Taka dieta ochłodzi cię latem. Zobacz najlepsze dania na upały. Minimum gotowania, maksimum nawodnienia!
Dieta na upał – sezonowe owoce
Lato to zdecydowanie najlepsza pora roku na jedzenie owoców. Przy czym najlepiej zrezygnować z zakupu owoców w supermarketach na rzecz niewielkich bazarków, na których często można nabyć produkty od lokalnych producentów. W upały zaleca się spożywanie owców z dużą zawartością wody. Mowa tu w szczególności o: arbuzach, nektarynkach i brzoskwiniach.
Świetnie sprawdzają się owoce sezonowe takie jak np. truskawki, śliwki czy czereśnie, które są drogocennym źródłem wielu witamin i substancji odżywczych. Jednakże warto pamiętać, że owoców nie można jeść bez ograniczeń ze względu na to, że zawierają cukier. Dla przykładu możemy zjeść bezkarnie ok. 400-500 g truskawek dziennie.