Spis treści
Jakie są rodzaje lodów?
Lody to mrożony deser przygotowany na bazie mleka, śmietanki, soku owocowego lub wody z dodatkami smakowymi. Ze względu na skład lody można podzielić na:
- mleczne lub śmietankowe – ich podstawowym składnikiem jest mleko lub śmietanka, zawierają także jaja, cukier i dodatki smakowe takie jak wanilia, kakao czy mus owocowy,
- sorbety – mrożone soki owocowe lub woda z cukrem i owocowymi dodatkami,
- mrożone jogurty – ich bazą jest jogurt, który zawiera mniej tłuszczu i kalorii od mleka oraz śmietanki, a także żywe kultury bakterii.
Lody dzieli się również ze względu na sposób produkcji na:
- przemysłowe – wytwarzane na masową skalę i kupowane w sklepach spożywczych, są to lody na patyku, w waflu lub w pudełku,
- cukiernicze – sprzedawane w budkach z lodami i nakładane do wafelka lub pucharka z automatów (lody włoskie, kręcone, desery lodowe),
- rzemieślnicze – produkowane w małych manufakturach, w podobny sposób jak lody domowe, które można zrobić samodzielnie w domu.
Czy lody są zdrowe? Skład lodów często pozostawia wiele do życzenia
Lody powinny składać się z mleka, śmietany, żółtek jaj, cukru oraz dodatków smakowych takich jak wanilia, kakao czy owoce. Lody o takim składzie zawierają duże ilości białka, witamin A, B, C, D i E oraz cennych mikroelementów, takich jak wapń czy magnez. Obecnie dostępnych jest również dużo lodów przeznaczonych dla wegan lub osób z nietolerancją laktozy. W takich produktach zamiast mleka krowiego stosuje się mleko kozie, owcze lub napoje roślinne np. sojowe, kokosowe czy ryżowe.
Niestety większość lodów przemysłowych takich jak lody na patyku, w waflu czy w opakowaniach o różnej pojemności dostępnych w sklepach spożywczych, oprócz wyżej wymienionych składników, zawiera również sporo innych, zbędnych dodatków takich jak emulgatory, stabilizatory, zagęszczacze czy różne rodzaje cukrów.
W wielu z nich także zamiast mleka czy śmietanki znajdziemy mleko w proszku lub serwatkę, a owoce zastępowane są syropem glukozowo-fruktozowym i syntetycznymi aromatami. Aby dokładniej dowiedzieć się, z czego robione są lody, należy przyjrzeć się ich składowi.
Lody mleczne z polewą czekoladową Big Milk – skład:
odtworzone odtłuszczone mleko (50%), oleje roślinne (kokosowy, rzepakowy), cukier, syrop glukozowy-fruktozowy, miazga kakaowa, mleko odtłuszczone w proszku, syrop glukozowy, preparat serwatkowy (mleko), kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, lecytyny sojowe), stabilizatory (guma guar, mączka chleba świętojańskiego, karagen), śmietanka w proszku (0,2%), aromaty. Lód na patyku o pojemności 110 ml zawiera 14 g cukru, czyli prawie 3 łyżeczki.
Niestety podobnie sytuacja wygląda nawet w przypadku lodów, które chętnie spożywane są przez dzieci. Popularne wśród młodzieży lody Ekipy, które w ostatnim czasie cieszą się niesłabnącą sławą, zawierają w swoim składzie mnóstwo cukru oraz zbędne substancje takie jak mączka chleba świętojańskiego, guma guar czy aromaty.
Dla porównania na sklepowych półkach znajdą się również lody z dobrym składem np. sorbet truskawkowy Jan: truskawki 72 proc. (zanieczyszczenia mineralne 0,05 proc.), woda, cukier, błonnik. Zawartość cukru: 9,6 g na 100 g produktu. Również lody śmietankowe truskawkowe Marletto z 6 składników: przecier truskawkowy, śmietanka, cukier, mleko odtłuszczone, żółtka jaj, koncentrat soku z buraków, które jednak zawierają sporo cukru, bo aż 24 g na 100 g produktu, ale w przypadku lodów jest to normalne.
Lody muszą zawierać więcej dodatków smakowych i cukru, ponieważ niska temperatura produktu osłabia wyczuwanie go przez nasze kubki smakowe.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie lodów?
- czytaj etykiety – przed zakupem lodów zawsze sprawdzaj ich skład. Unikaj szczególnie lodów, które zawierają syrop glukozowy lub glukozowo-fruktozowy, tłuszcze utwardzone, gumę guar sztuczne barwniki i aromaty,
- im mniej składników, tym lepiej – lody powinny składać się ze śmietanki i/lub mleka, cukru i żółtek jaj oraz dodatków takich jak wanilia, kakao czy owoce. Wszelkie inne substancje są zbędne, a często również szkodliwe dla zdrowia,
- unikaj sztucznych dodatków – takich jak utwardzone tłuszcze roślinne, syrop glukozowo-fruktozowy, sztuczne barwniki i aromaty, guma guar, emulgatory, stabilizatory,
- zwróć uwagę na sposób przechowywania – upewnij się, że lody nie były rozmrożone i zamrożone ponownie, ponieważ w rozmrożonym produkcie rozwijają się bakterie. Produkt był ponownie zamrażany, gdy w lodach lub na ich powierzchni znajdują się kryształki lodu.
- lody to słodycze – zawierają one spore ilości cukru i tłuszczu, zwykle są też kaloryczne, nawet sorbety, dlatego należy je spożywać sporadycznie w niewielkich ilościach.