7 powodów, dla których warto jeść kapustę pekińską. Surówka z jej dodatkiem wpłynie na kondycję oczu, serca i kości

Marta Siesicka-Osiak
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Kapusta pekińska to niedrogie warzywo o wielu możliwościach przyrządzania. Nadaje się do jedzenia na surowo w postaci surówek, ale także jakoś składnik dań gotowanych i kiszonek. Warto sięgać po nią przez cały rok, ponieważ dostarcza do organizmu wielu składników aktywnych. Wspiera m.in. pracę serca, zapobiega chorobom oczu i kości. Bez obaw mogą sięgać po nią cukrzycy i osoby chore na dnę moczanową.

Spis treści

Kapusta pekińska – pochodzenie i zastosowanie

Istnieje ponad 30 różnych odmian kapusty pekińskiej, większość z nich spożywana jest w krajach azjatyckich. Pochodzą z Chin i wschodniej Azji, gdzie uprawiane są od V wieku. Odmiany, które od kilkudziesięciu lat zyskują coraz większą popularność na Zachodzie to: pak-choi i pe-tsai, nazywana także napa, a znana w Polsce jako kapusta pekińska.

Kapusta pekińska jest jednym z popularnych warzyw stosowanych w słynnym koreańskim sfermentowanym daniu – kimchi. Napa może być jedzona gotowana, surowa i marynowana. W Polsce najczęściej jest podawana w formie surówki.

Kupując kapustę, należy wybierać warzywa jędrne, o zielonych liściach bez zażółceń i dziur. Często konwencjonalnie uprawiana kapusta pekińska może być poddawana działaniu sprayów owadobójczych. Dlatego przed spożyciem należy ją dokładnie umyć w zimnej bieżącej wodzie, a następnie moczyć w słonej wodzie przez około 30 minut i ponownie spłukać zimną wodą.

Przepis na kimchi i właściwości zdrowotne najsłynniejszej koreańskiej potrawy

Przepis na kimchi i właściwości zdrowotne najsłynniejszej koreańskiej potrawy

Kimchi to najpopularniejsze danie kuchni koreańskiej, a jednocześnie jedno z najzdrowszych. Powstaje z kapusty pekińskiej fermentowanej z papryką chili i warzywami oraz przyprawami – jest więc kiszonk...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Kapusta pekińska – właściwości i substancje aktywne

Kapusta pekińska jest bogatym źródłem witamin i minerałów oraz aktywnych związków. Znajdują się w niej m.in. karoteny, tiocyjaniany, indolo-3-karbinol, luteina, zeaksantyna, sulforafan i izotiocyjaniany. Jest bogatym źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego.

Badania naukowe sugerują, że zawarte w niej związki pomagają chronić organizm przed rakiem piersi, okrężnicy i prostaty oraz pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu we krwi.

Kapusta pekińska zawiera spore ilości witaminy K – jedna stugramowa porcja pokrywa 38 proc. dziennego zapotrzebowania na nią (RDC), witaminy C – 45 proc. RDC oraz witaminy A (34 proc. RDC). Jest jednym z warzyw zawierających najbardziej biodostępny wapń. Znajdziemy w niej także kwas foliowy, tiaminę i jod.

Wartość odżywcza odmian kapusty pekińskiej to:

  • białka – 1,2 g;
  • tłuszcze – 0,32 g;
  • węglowodany – 3,23 g.

Zawartość kalorii w kapuście pekińskiej wynosi jedynie 16 kcal w 100 g. Posiada niski indeks glikemiczny (15). Zaliczana jest do warzyw o niskim stężeniu kwasu moczowego (22 mg/100 g).

Nie masz pomysłu na kolację, która nie tuczy? Skorzystaj z tych propozycji!

Nie masz pomysłu na kolację, która nie tuczy? Skorzystaj z tych propozycji!

Kolacja to posiłek, który w największym stopniu wpływa na masę ciała i właśnie z tego powodu sprawia tak wiele problemów. Ostatni posiłek w ciągu dnia zwykle jest tym największym i najmniej zdrowym, j...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Na co pomaga kapusta pekińska? 7 powodów, dla których warto ją jeść

Ze względu na bogatą zwartość substancji aktywnych, kapusta pekińska polecana jest z wielu powodów.

  1. Na mocne kości i zęby – ze względu na dużą zawartość witaminy K oraz wapnia kapusta pekińska dobrze wpływa na kondycję kości i zębów. Jest to istotne zarówno w momencie ich rozwoju, jak i słabnięcia w okresie przekwitania. Może pomoc opóźnić rozwój osteoporozy.
  2. Na anemię – duża zawartość żelaza sprawia, że kapusta pekińska pomaga organizmowi w wytwarzaniu hemoglobiny we krwi. Obecna w niej witamina C dodatkowo ułatwia jego wchłanianie.
  3. Na nadciśnienie – jako bogate źródło wapnia i potasu, przy jednoczesnym niskim poziomie sodu, kapusta pekińska, jest idealnym warzywem w diecie osób z nadciśnieniem.
  4. Na odporność – zawarty w kapuście pekińskiej kwas askorbinowy działa wspomagająco na układ odpornościowy, pomagając zwalczać infekcje.
  5. Na oczy – beta-karoten, którego dostarcza kapusta pekińska, chroni oczy, zapobiegając zwyrodnieniu plamki żółtej i zaćmie.
  6. Na trawienie – ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego oraz dobroczynny wpływ na florę bakteryjną jelit, kapusta pekińska wpływa pozytywnie na procesy trawienne i reguluje wypróżnienia, niwelując zaparcia.
  7. Na bóle stawów – w medycynie naturalnej okłady z liści kapusty pekińskiej stosowane na zmniejszenie dolegliwości bólowych przy zwichnięciach i chorobach stawów.
Schudniesz nawet do 5 kg w tydzień. Sprawdź przepis na zupę kapuścianą

Schudniesz nawet do 5 kg w tydzień. Sprawdź przepis na zupę kapuścianą

Tę zupę przygotujesz łatwo na bazie ogólnie dostępnego i taniego warzywa. Stanowi podstawę 7-dniowej diety, na której można stracić do pięciu kilogramów. Zobacz przepis na zupę kapuścianą i tygodniowe...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Kto nie powinien jeść kapusty pekińskiej?

Ze względu na zawartość progoitryny – substancji antyodżywczej, zaburzającej wchłanianie jodu i należącej do związków wolotwórczych, jedzenie kapusty pekińskiej powinno być ograniczone przez osoby z niedoczynnością tarczycy i jej chorobami zapalnymi. Jako warzywo kapustne, nie jest wskazana do spożywania przez osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS).

Także osoby z zapaleniem trzustki oraz z przewlekłymi chorobami układu żołądkowo-jelitowego powinny zrezygnować z jedzenia warzyw kapustnych.

Te produkty warto kisić. Poznaj właściwości zdrowotne nietypowych kiszonek

Te produkty warto kisić. Poznaj właściwości zdrowotne nietypowych kiszonek

Kiszonki to doskonały sposób na wzmocnienie organizmu. Najpopularniejsze są ogórki kiszone oraz kapusta, które mogą służyć jako naturalny probiotyk, czyli produkt korzystnie wpływający na mikroflorę j...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Dodaj firmę Autopromocja

Miej ciśnienie pod kontrolą

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia