Spis treści
Kapusta pekińska – pochodzenie i zastosowanie
Istnieje ponad 30 różnych odmian kapusty pekińskiej, większość z nich spożywana jest w krajach azjatyckich. Pochodzą z Chin i wschodniej Azji, gdzie uprawiane są od V wieku. Odmiany, które od kilkudziesięciu lat zyskują coraz większą popularność na Zachodzie to: pak-choi i pe-tsai, nazywana także napa, a znana w Polsce jako kapusta pekińska.
Kapusta pekińska jest jednym z popularnych warzyw stosowanych w słynnym koreańskim sfermentowanym daniu – kimchi. Napa może być jedzona gotowana, surowa i marynowana. W Polsce najczęściej jest podawana w formie surówki.
Kupując kapustę, należy wybierać warzywa jędrne, o zielonych liściach bez zażółceń i dziur. Często konwencjonalnie uprawiana kapusta pekińska może być poddawana działaniu sprayów owadobójczych. Dlatego przed spożyciem należy ją dokładnie umyć w zimnej bieżącej wodzie, a następnie moczyć w słonej wodzie przez około 30 minut i ponownie spłukać zimną wodą.
Przepis na kimchi i właściwości zdrowotne najsłynniejszej koreańskiej potrawy
Kimchi to najpopularniejsze danie kuchni koreańskiej, a jednocześnie jedno z najzdrowszych. Powstaje z kapusty pekińskiej fermentowanej z papryką chili i warzywami oraz przyprawami – jest więc kiszonk...
Kapusta pekińska – właściwości i substancje aktywne
Kapusta pekińska jest bogatym źródłem witamin i minerałów oraz aktywnych związków. Znajdują się w niej m.in. karoteny, tiocyjaniany, indolo-3-karbinol, luteina, zeaksantyna, sulforafan i izotiocyjaniany. Jest bogatym źródłem rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika pokarmowego.
Badania naukowe sugerują, że zawarte w niej związki pomagają chronić organizm przed rakiem piersi, okrężnicy i prostaty oraz pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu we krwi.
Kapusta pekińska zawiera spore ilości witaminy K – jedna stugramowa porcja pokrywa 38 proc. dziennego zapotrzebowania na nią (RDC), witaminy C – 45 proc. RDC oraz witaminy A (34 proc. RDC). Jest jednym z warzyw zawierających najbardziej biodostępny wapń. Znajdziemy w niej także kwas foliowy, tiaminę i jod.
Wartość odżywcza odmian kapusty pekińskiej to:
- białka – 1,2 g;
- tłuszcze – 0,32 g;
- węglowodany – 3,23 g.
Zawartość kalorii w kapuście pekińskiej wynosi jedynie 16 kcal w 100 g. Posiada niski indeks glikemiczny (15). Zaliczana jest do warzyw o niskim stężeniu kwasu moczowego (22 mg/100 g).
Nie masz pomysłu na kolację, która nie tuczy? Skorzystaj z tych propozycji!
Kolacja to posiłek, który w największym stopniu wpływa na masę ciała i właśnie z tego powodu sprawia tak wiele problemów. Ostatni posiłek w ciągu dnia zwykle jest tym największym i najmniej zdrowym, j...
Na co pomaga kapusta pekińska? 7 powodów, dla których warto ją jeść
Ze względu na bogatą zwartość substancji aktywnych, kapusta pekińska polecana jest z wielu powodów.
- Na mocne kości i zęby – ze względu na dużą zawartość witaminy K oraz wapnia kapusta pekińska dobrze wpływa na kondycję kości i zębów. Jest to istotne zarówno w momencie ich rozwoju, jak i słabnięcia w okresie przekwitania. Może pomoc opóźnić rozwój osteoporozy.
- Na anemię – duża zawartość żelaza sprawia, że kapusta pekińska pomaga organizmowi w wytwarzaniu hemoglobiny we krwi. Obecna w niej witamina C dodatkowo ułatwia jego wchłanianie.
- Na nadciśnienie – jako bogate źródło wapnia i potasu, przy jednoczesnym niskim poziomie sodu, kapusta pekińska, jest idealnym warzywem w diecie osób z nadciśnieniem.
- Na odporność – zawarty w kapuście pekińskiej kwas askorbinowy działa wspomagająco na układ odpornościowy, pomagając zwalczać infekcje.
- Na oczy – beta-karoten, którego dostarcza kapusta pekińska, chroni oczy, zapobiegając zwyrodnieniu plamki żółtej i zaćmie.
- Na trawienie – ze względu na dużą zawartość błonnika pokarmowego oraz dobroczynny wpływ na florę bakteryjną jelit, kapusta pekińska wpływa pozytywnie na procesy trawienne i reguluje wypróżnienia, niwelując zaparcia.
- Na bóle stawów – w medycynie naturalnej okłady z liści kapusty pekińskiej stosowane na zmniejszenie dolegliwości bólowych przy zwichnięciach i chorobach stawów.
Schudniesz nawet do 5 kg w tydzień. Sprawdź przepis na zupę kapuścianą
Tę zupę przygotujesz łatwo na bazie ogólnie dostępnego i taniego warzywa. Stanowi podstawę 7-dniowej diety, na której można stracić do pięciu kilogramów. Zobacz przepis na zupę kapuścianą i tygodniowe...
Kto nie powinien jeść kapusty pekińskiej?
Ze względu na zawartość progoitryny – substancji antyodżywczej, zaburzającej wchłanianie jodu i należącej do związków wolotwórczych, jedzenie kapusty pekińskiej powinno być ograniczone przez osoby z niedoczynnością tarczycy i jej chorobami zapalnymi. Jako warzywo kapustne, nie jest wskazana do spożywania przez osoby z zespołem jelita drażliwego (IBS).
Także osoby z zapaleniem trzustki oraz z przewlekłymi chorobami układu żołądkowo-jelitowego powinny zrezygnować z jedzenia warzyw kapustnych.
Te produkty warto kisić. Poznaj właściwości zdrowotne nietypowych kiszonek
Kiszonki to doskonały sposób na wzmocnienie organizmu. Najpopularniejsze są ogórki kiszone oraz kapusta, które mogą służyć jako naturalny probiotyk, czyli produkt korzystnie wpływający na mikroflorę j...
Źródła:
- Napa cabbage (Chinese cabbage) Nutrition facts Nutrition and you
- Chinese cabbage Nutrition and innovation
- 12 Health Benefits of Chinese Cabbage in Your Child’s Diet Parenting healthy babies