Te słodkie, kolorowe bulwy to superfood. Pomogą w odchudzaniu, poprawią wzrok i odmłodzą. Poznaj 5 korzyści z jedzenia batatów

Monika Góralska
Wideo
od 7 lat
Są mniej znanymi u nas tropikalnymi krewnymi ziemniaków. Zostały uznane za tzw. superfood, ponieważ korzystnie wpływają m.in. na wzrok, pamięć i pracę serca. Pomogą schudnąć, a ich jedzenie sprawi, że będziesz wyglądać młodziej. Zobacz, jakie jeszcze właściwości mają bataty i zrób z nich nie tylko frytki z batatów.

Spis treści

Czy bataty są zdrowe? Superfood nie tylko na frytki z batatów

Bataty (łac. Ipomoea batatas), inaczej słodkie ziemniaki, wilec ziemniaczany, patat lub kūmara to bylina należąca do rodziny powojowatych. Pochodzi z z tropikalnych regionów Ameryki Południowej i Środkowej, gdzie była znana i udomowiona już co najmniej 5000 lat temu. Obecnie bataty są uprawiane w w całej strefie międzyzwrotnikowej.

Bataty są w Polsce mniej popularne niż ziemniaki. Warto jednak wykorzystać ich cenne dla zdrowia właściwości.
Bataty są w Polsce mniej popularne niż ziemniaki. Warto jednak wykorzystać ich cenne dla zdrowia właściwości. Racool studio/freepik.com

Duże, słodkie korzenie bulwiaste batatów są wykorzystywane jako warzywo korzeniowe. Istnieje wiele odmian uprawnych słodkiego ziemniaka o różnym kolorze bulw: fioletowym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym czy białym. Z wyglądu przypominają one nasze rodzime ziemniaki, ale różnią się od nich zawartością składników odżywczych.

Bataty są cennym źródłem węglowodanów (w tym skrobi) i błonnika pokarmowego. Zawierają także białko, witaminę A, C i E, witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B9 – kwas foliowy) i składniki mineralne takie jak wapń, magnez, fosfor, sód, potas, cynk, siarka, chlor, żelazo, jod. Mają też niski indeks glikemiczny wynoszący 50 i zawierają 86 kcal na 100 g.

Bataty nadają się do spożycia po ugotowaniu, upieczeniu lub usmażeniu. Najczęściej gotuje się je w wodzie jak ziemniaki lub przygotowuje frytki z batatów w piekarniku, które są zdrowsze niż te smażone na głębokim tłuszczu. Można je też wykorzystać do zrobienia placków, zup, sałatek, kotletów, a nawet słodkich deserów.

Bataty na dobry wzrok i odporność. Poznaj właściwości słodkich ziemniaków

Bataty zostały uznane za tzw. superfood, czyli superżywność, ponieważ zawierają duże ilości substancji odżywczych, dzięki czemu jedzenie ich jest korzystne dla zdrowia.

Odmiany słodkich ziemniaków o pomarańczowym miąższu zawierają duże ilości beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A korzystną dla zdrowia oczu i układu immunologicznego. Natomiast antocyjany zawarte w fioletowej odmianie mogą chronić komórki oka przed uszkodzeniem. Dzięki temu spożywanie batatów może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób oczu, wad wzroku, a nawet ślepoty.

Witamina A jest także kluczowa dla utrzymania zdrowych błon śluzowych, szczególnie w wyściółce jelit, co przyczynia się do lepszej odporności organizmu na infekcje. Jelita są narażone na wiele potencjalnych patogenów wywołujących choroby. Badania wykazały, że niedobór witaminy A zwiększa stan zapalny jelit i zmniejsza zdolność układu odpornościowego do prawidłowego reagowania na potencjalne zagrożenia.

Pomogą schudnąć, odmłodzą i poprawią pamięć. Jedz słodkie ziemniaki na zdrowie

Bataty są także źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki i dzięki temu chronią komórki organizmu przed ich niszczycielskim działaniem oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu. Dodatkowo uszkodzenia spowodowane wolnymi rodnikami są powiązane z chorobami przewlekłymi, takimi jak rak, choroby serca, otyłość czy cukrzyca. Jedzenie batatów zmniejsza więc ryzyko wystąpienia tych schorzeń.

Słodkie ziemniaki korzystnie wpływają także na układ pokarmowy oraz zdrowie jelit. Zawarte w nich spore ilości błonnika usprawniają trawienie i przyspieszają przemianę materii. Poprawiają perystaltykę jelit i ułatwiają robienie kupy, dzięki czemu zapobiegają zaparciom. Błonnik zapewnia też uczucie sytości na dłużej, co zmniejsza apetyt i pomaga w odchudzaniu.

Dodatkowo badania wykazały, że przeciwutleniacze zawarte w fioletowych batatach wspomagają wzrost zdrowych bakterii jelitowych, w tym niektórych gatunków Bifidobacterium i Lactobacillus. Wpływa to nie tylko na prawidłowe trawienie, ale też wspomaga odporność organizmu. Zmniejsza też ryzyko rozwoju chorób takich jak zespół jelita drażliwego (IBS), biegunka zakaźna, a nawet rak jelita grubego.

Bataty mogą też korzystnie wpływać na działanie mózgu i układu nerwowego. Badanie na zwierzętach wykazało, że antocyjany zawarte w fioletowych słodkich ziemniakach mogą pomóc chronić mózg, zmniejszając stan zapalny i zapobiegając uszkodzeniom wywołanym przez wolne rodniki. Dzięki temu mogą zapobiegać pogorszeniu funkcji poznawczych i rozwojowi demencji.

Kto powinien jeść bataty? Warto po nie sięgać przy tych chorobach

Jedzenie batatów będzie szczególnie korzystne dla osób z różnymi schorzeniami, a także w ramach profilaktyki tych chorób, ponieważ mogą one zmniejszyć ryzyko zachorowania. Badania pokazują, że mogą one pomóc w leczeniu i zapobieganiu schorzeniom takim jak:

  • cukrzyca – związki zawarte w słodkich ziemniakach mogą pomóc kontrolować poziom cukru we krwi. Gotowane słodkie ziemniaki mają niski indeks glikemiczny (IG=50). To znaczy, że nie powodują nagłych i niebezpiecznych dla zdrowia skoków poziomu cukru we krwi,

  • otyłość – fioletowe słodkie ziemniaki, dzięki zawartości antocyjanów działają przeciwzapalnie i mogą pomóc obniżyć stan zapalny w organizmie. Dzięki temu zapobiegają wzrostowi komórek tłuszczowych i gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, co sprawia, że chudniesz,

  • nowotwory – karotenoidy zawarte w słodkich ziemniakach działają przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i przeciwnowotworowo. Fioletowe słodkie ziemniaki zawierają dużo innego naturalnego związku zwanego antocyjanami, który może obniżyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, raka piersi i rak żołądka,

  • choroby serca – bataty mogą obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL , co może zmniejszyć ryzyko wystąpienia problemów z sercem i układem krążenia takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu,

  • zwyrodnienie plamki żółtej – duże ilości beta- karotenu i witaminy A, które znajdują się w słodkich ziemniakach chronią plamkę żółtą i zapobiegają jej zwyrodnieniu. Dzięki temu możesz cieszyć się lepszą ostrością widzenia i nie obawiać utraty wzroku.

Źródła:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia