Te słodkie, kolorowe bulwy to superfood. Pomogą w odchudzaniu, poprawią wzrok i odmłodzą. Poznaj 5 korzyści z jedzenia batatów

Monika Góralska
Wideo
od 7 lat
Są mniej znanymi u nas tropikalnymi krewnymi ziemniaków. Zostały uznane za tzw. superfood, ponieważ korzystnie wpływają m.in. na wzrok, pamięć i pracę serca. Pomogą schudnąć, a ich jedzenie sprawi, że będziesz wyglądać młodziej. Zobacz, jakie jeszcze właściwości mają bataty i zrób z nich nie tylko frytki z batatów.

Spis treści

Czy bataty są zdrowe? Superfood nie tylko na frytki z batatów

Bataty (łac. Ipomoea batatas), inaczej słodkie ziemniaki, wilec ziemniaczany, patat lub kūmara to bylina należąca do rodziny powojowatych. Pochodzi z z tropikalnych regionów Ameryki Południowej i Środkowej, gdzie była znana i udomowiona już co najmniej 5000 lat temu. Obecnie bataty są uprawiane w w całej strefie międzyzwrotnikowej.

Bataty są w Polsce mniej popularne niż ziemniaki. Warto jednak wykorzystać ich cenne dla zdrowia właściwości.
Bataty są w Polsce mniej popularne niż ziemniaki. Warto jednak wykorzystać ich cenne dla zdrowia właściwości. Racool studio/freepik.com

Duże, słodkie korzenie bulwiaste batatów są wykorzystywane jako warzywo korzeniowe. Istnieje wiele odmian uprawnych słodkiego ziemniaka o różnym kolorze bulw: fioletowym, żółtym, pomarańczowym, czerwonym czy białym. Z wyglądu przypominają one nasze rodzime ziemniaki, ale różnią się od nich zawartością składników odżywczych.

Bataty są cennym źródłem węglowodanów (w tym skrobi) i błonnika pokarmowego. Zawierają także białko, witaminę A, C i E, witaminy z grupy B (B1, B2, B6, B9 – kwas foliowy) i składniki mineralne takie jak wapń, magnez, fosfor, sód, potas, cynk, siarka, chlor, żelazo, jod. Mają też niski indeks glikemiczny wynoszący 50 i zawierają 86 kcal na 100 g.

Bataty nadają się do spożycia po ugotowaniu, upieczeniu lub usmażeniu. Najczęściej gotuje się je w wodzie jak ziemniaki lub przygotowuje frytki z batatów w piekarniku, które są zdrowsze niż te smażone na głębokim tłuszczu. Można je też wykorzystać do zrobienia placków, zup, sałatek, kotletów, a nawet słodkich deserów.

Zdrowe czy szkodliwe? Oto kilka faktów na temat frytek

Zdrowe czy szkodliwe? Oto kilka faktów na temat frytek

Ziemniaki są zdrowe, ale w wyniku smażenia zmieniają się nie do poznania. Choć smakowite i chrupiące, frytki wcale nie są odpowiednie do jedzenia na co dzień. Wyjaśniamy, dlaczego tak jest. Podpowiada...

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk

Bataty na dobry wzrok i odporność. Poznaj właściwości słodkich ziemniaków

Bataty zostały uznane za tzw. superfood, czyli superżywność, ponieważ zawierają duże ilości substancji odżywczych, dzięki czemu jedzenie ich jest korzystne dla zdrowia.

Odmiany słodkich ziemniaków o pomarańczowym miąższu zawierają duże ilości beta-karotenu, który w organizmie przekształca się w witaminę A korzystną dla zdrowia oczu i układu immunologicznego. Natomiast antocyjany zawarte w fioletowej odmianie mogą chronić komórki oka przed uszkodzeniem. Dzięki temu spożywanie batatów może zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób oczu, wad wzroku, a nawet ślepoty.

Witamina A jest także kluczowa dla utrzymania zdrowych błon śluzowych, szczególnie w wyściółce jelit, co przyczynia się do lepszej odporności organizmu na infekcje. Jelita są narażone na wiele potencjalnych patogenów wywołujących choroby. Badania wykazały, że niedobór witaminy A zwiększa stan zapalny jelit i zmniejsza zdolność układu odpornościowego do prawidłowego reagowania na potencjalne zagrożenia.

Ziemniaki zwiększają ryzyko cukrzycy? To zależy, jak je przygotujesz

Ziemniaki zwiększają ryzyko cukrzycy? To zależy, jak je przygotujesz

Dieta bogata w warzywa znacznie zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Jednak okazuje się, że nie wszystkie warzywa tak działają. Ziemniaki mogą bowiem przyczyniać się do rozwoju cukrzycy. Z najnow...

Monika Góralska
Monika Góralska

Pomogą schudnąć, odmłodzą i poprawią pamięć. Jedz słodkie ziemniaki na zdrowie

Bataty są także źródłem przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki i dzięki temu chronią komórki organizmu przed ich niszczycielskim działaniem oraz spowalniają procesy starzenia się organizmu. Dodatkowo uszkodzenia spowodowane wolnymi rodnikami są powiązane z chorobami przewlekłymi, takimi jak rak, choroby serca, otyłość czy cukrzyca. Jedzenie batatów zmniejsza więc ryzyko wystąpienia tych schorzeń.

Słodkie ziemniaki korzystnie wpływają także na układ pokarmowy oraz zdrowie jelit. Zawarte w nich spore ilości błonnika usprawniają trawienie i przyspieszają przemianę materii. Poprawiają perystaltykę jelit i ułatwiają robienie kupy, dzięki czemu zapobiegają zaparciom. Błonnik zapewnia też uczucie sytości na dłużej, co zmniejsza apetyt i pomaga w odchudzaniu.

Dodatkowo badania wykazały, że przeciwutleniacze zawarte w fioletowych batatach wspomagają wzrost zdrowych bakterii jelitowych, w tym niektórych gatunków Bifidobacterium i Lactobacillus. Wpływa to nie tylko na prawidłowe trawienie, ale też wspomaga odporność organizmu. Zmniejsza też ryzyko rozwoju chorób takich jak zespół jelita drażliwego (IBS), biegunka zakaźna, a nawet rak jelita grubego.

Bataty mogą też korzystnie wpływać na działanie mózgu i układu nerwowego. Badanie na zwierzętach wykazało, że antocyjany zawarte w fioletowych słodkich ziemniakach mogą pomóc chronić mózg, zmniejszając stan zapalny i zapobiegając uszkodzeniom wywołanym przez wolne rodniki. Dzięki temu mogą zapobiegać pogorszeniu funkcji poznawczych i rozwojowi demencji.

Dlaczego warto jeść dynię? Z jej właściwości skorzysta cały organizm

Dlaczego warto jeść dynię? Z jej właściwości skorzysta cały organizm

Dynia i jej pestki często nazywane są polskim superfoods, czyli produktami o zdrowotnych właściwościach. Najchętniej spożywana jest w postaci zupy, warzywnych frytek lub pumpkin spice latte, czyli aro...

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko

Kto powinien jeść bataty? Warto po nie sięgać przy tych chorobach

Jedzenie batatów będzie szczególnie korzystne dla osób z różnymi schorzeniami, a także w ramach profilaktyki tych chorób, ponieważ mogą one zmniejszyć ryzyko zachorowania. Badania pokazują, że mogą one pomóc w leczeniu i zapobieganiu schorzeniom takim jak:

  • cukrzyca – związki zawarte w słodkich ziemniakach mogą pomóc kontrolować poziom cukru we krwi. Gotowane słodkie ziemniaki mają niski indeks glikemiczny (IG=50). To znaczy, że nie powodują nagłych i niebezpiecznych dla zdrowia skoków poziomu cukru we krwi,

  • otyłość – fioletowe słodkie ziemniaki, dzięki zawartości antocyjanów działają przeciwzapalnie i mogą pomóc obniżyć stan zapalny w organizmie. Dzięki temu zapobiegają wzrostowi komórek tłuszczowych i gromadzeniu się tkanki tłuszczowej, co sprawia, że chudniesz,

  • nowotwory – karotenoidy zawarte w słodkich ziemniakach działają przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i przeciwnowotworowo. Fioletowe słodkie ziemniaki zawierają dużo innego naturalnego związku zwanego antocyjanami, który może obniżyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego, raka piersi i rak żołądka,

  • choroby serca – bataty mogą obniżyć poziom „złego” cholesterolu LDL , co może zmniejszyć ryzyko wystąpienia problemów z sercem i układem krążenia takich jak miażdżyca, zawał serca czy udar mózgu,

  • zwyrodnienie plamki żółtej – duże ilości beta- karotenu i witaminy A, które znajdują się w słodkich ziemniakach chronią plamkę żółtą i zapobiegają jej zwyrodnieniu. Dzięki temu możesz cieszyć się lepszą ostrością widzenia i nie obawiać utraty wzroku.

Naukowcy z UPP potwierdzają lecznicze właściwości soku z ziemniaka

Naukowcy z UPP potwierdzają lecznicze właściwości soku z ziemniaka

Sok z ziemniaka może się stać lekiem selektywnie działającym na różnego typu nowotwory i posłużyć pacjentom, którzy z powodów zdrowotnych muszą stosować rygorystyczne diety. Tak wynika z badań naukowc...

Justyna Madan
Justyna Madan

Źródła:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Polecane oferty

* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia