Tak działa czerwone wino na twój organizm. Oto 5 powodów, dla których warto sięgnąć po lampkę wina!

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Picie jednej lamki czerwonego wina dziennie może przynieść korzyści dla zdrowia. Jakie?  Dowiedz się z kolejnych slajdów jak czerwone wino oddziałuje na nasz organizm.  Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE
Picie jednej lamki czerwonego wina dziennie może przynieść korzyści dla zdrowia. Jakie? Dowiedz się z kolejnych slajdów jak czerwone wino oddziałuje na nasz organizm. Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE dolgachov/123rf
Udostępnij:
Czerwone wino jest jednym z najpopularniejszych alkoholi spożywanych do obiadu. Zawarty w nim alkohol pobudza apetyt oraz zwiększa perystaltykę jelit, co korzystnie wpływa na trawienie. Dodatkowo czerwone wino jest źródłem resweratrolu, który wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe. Sprawdź, dlaczego warto włączyć jedną lampkę czerwonego wina do codziennej diety.

Właściwości czerwonego wina – czym jest resweratrol?

Czerwone wino produkowane jest z ciemnych winogron, często nazywanych czarnymi. Warto wspomnieć, że czerwone wino zawiera 10 razy więcej polifenoli, niż wino białe. Związki te należą do antyoksydantów, które chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.

Najwięcej polifenoli można znaleźć w skórce oraz pestkach winogron, dlatego czerwone wino produkuje się z całych owoców, wraz z szypułkami.

Kieliszek czerwonego wina (100 ml) zawiera ok. 85 kcal, jest również źródłem węglowodanów (2,6 g), sodu (4 mg), potasu (127 mg), żelaza (0,5 mg), wapnia (8 mg) oraz magnezu (12 mg).

Jednak najważniejszym składnikiem czerwonego wina jest resweratrol, czyli polifenol o bardzo silnym działaniu przeciwutleniającym.

Korzyści wynikające z umiarkowanego picia czerwonego wina

Przeprowadzono wiele badań wśród osób mieszkających na terenie Francji. Wyniki były zaskakujące, ponieważ mimo diety bogatej w cukry proste i tłuszcze trans, osoby charakteryzowały się niskim ryzykiem rozwoju zawału serca oraz chorób układu krążenia. Przypuszcza się, że to dzięki diecie bogatej w resweratrol, który zawarty jest właśnie w czerwonym winie.

Resweratrol wykazuje również inne właściwości:

  • antyoksydacyjne,
  • przeciwwirusowe,
  • przeciwgrzybicze,
  • przeciwbakteryjne,
  • przeciwzapalne.

Dodatkowo resweratrol hamuje odkładanie się w tętnicach cholesterolu frakcji LDL, dzięki czemu może zapobiegać powstawaniu miażdżycy. Warto również dodać, że ten polifenol wykazuje działanie przeciwnowotworowe.

Czerwone wino nie dla wszystkich

Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe powinny zrezygnować z picia czerwonego wina, ponieważ może wchodzić w reakcje chemiczne z substancjami czynnymi leku. Również przewlekle chorzy oraz kobiety ciężarne i karmiące powinny całkowicie zrezygnować z picia alkoholu.

Uwaga na ilość wina

Chcąc skorzystać z właściwości zdrowotnych czerwonego wina nie należy pić więcej niż 1 lampkę dziennie. Warto wybrać wino o lepszej jakości i pamiętać, żeby miało ono od 8.5 proc. zaw. alk. do 15 proc. zaw. alk.

Źródło:

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Koniec stanu epidemii w Polsce

Wideo

Komentarze

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Przejdź na stronę główną Strona Zdrowia
Dodaj ogłoszenie