Spis treści
Właściwości czerwonego wina – czym jest resweratrol?
Czerwone wino produkowane jest z ciemnych winogron, często nazywanych czarnymi. Warto wspomnieć, że czerwone wino zawiera 10 razy więcej polifenoli, niż wino białe. Związki te należą do antyoksydantów, które chronią komórki i tkanki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników tlenowych.
Najwięcej polifenoli można znaleźć w skórce oraz pestkach winogron, dlatego czerwone wino produkuje się z całych owoców, wraz z szypułkami.
Sprawdź: Dlaczego po czerwonym winie boli głowa?
Kieliszek czerwonego wina (100 ml) zapewnia ok. 85 kcal, jest również źródłem węglowodanów (2,6 g), sodu (4 mg), potasu (127 mg), żelaza (0,5 mg), wapnia (8 mg) oraz magnezu (12 mg).
Jednak najważniejszym składnikiem czerwonego wina jest resweratrol, czyli polifenol o bardzo silnym działaniu przeciwutleniającym.
Korzyści wynikające z umiarkowanego picia czerwonego wina
Przeprowadzono wiele badań wśród osób mieszkających na terenie Francji. Wyniki były zaskakujące, ponieważ mimo diety bogatej w cukry proste i tłuszcze trans, osoby charakteryzowały się niskim ryzykiem rozwoju zawału serca oraz chorób układu krążenia. Przypuszcza się, że to dzięki diecie bogatej w resweratrol, który zawarty jest właśnie w czerwonym winie.
Resweratrol wykazuje również inne właściwości:
- antyoksydacyjne,
- przeciwwirusowe,
- przeciwgrzybicze,
- przeciwbakteryjne,
- przeciwzapalne.
Dodatkowo resweratrol hamuje odkładanie się w tętnicach cholesterolu frakcji LDL, dzięki czemu może zapobiegać powstawaniu miażdżycy. Warto również dodać, że ten polifenol wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Zobacz także: Przepis na lasagne z czerwonym winem
Czerwone wino nie dla wszystkich
Osoby przyjmujące leki przeciwzakrzepowe powinny zrezygnować z picia czerwonego wina, ponieważ może wchodzić w reakcje chemiczne z substancjami czynnymi leku. Również przewlekle chorzy oraz kobiety ciężarne i karmiące powinny całkowicie zrezygnować z picia alkoholu.
Zobacz również: Herbata na zdrowe serce. Regularne spożywanie czarnej herbaty może uchronić przed miażdżycą, udarem i zawałem serca. Ile dziennie pić?
Uwaga na ilość wina
Chcąc skorzystać z właściwości zdrowotnych czerwonego wina nie należy pić więcej niż 1 lampkę dziennie. Warto wybrać wino o lepszej jakości i pamiętać, żeby miało ono od 8.5 proc. zaw. alk. do 15 proc. zaw. alk.
- Wino czerwone – wpływ na zdrowie Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej