Spis treści
W jakich produktach znajduje się korzystny dla zdrowia resweratrol?
Badania przeprowadzone przez dr Henry'ego Bayele'a, biologa molekularnego z University College London w Wielkiej Brytanii, sugerują, że niewielkie ilości resweratrolu zawarte m.in. w orzeszkach ziemnych, pistacjach, skórkach winogron, czerwonym winie, jagodach, malinach, kakao i gorzkiej czekoladzie – mogą mieć wiele korzyści zdrowotnych.
W badaniach in vitro ludzkich komórek wątroby stwierdzono, że związek ten aktywuje receptory estrogenu, które z kolei oddziałują na sirtuiny – białka odgrywające istotną rolę w procesach starzenia się. Estrogen jest hormonem steroidowym, wytwarzanym zarówno w organizmie kobiet jak i mężczyzn. Reguluje on funkcje układu rozrodczego, ale też chroni przed niektórymi chorobami takimi jak cukrzyca typu 2, osteoporoza czy choroba Alzheimera.
„Liczne badania na zwierzętach sugerują, że sirtuiny mogą wpływać na długość życia, zapobiegając lub spowalniając początek choroby.” dr Henry Bayele
Kieliszek wina i lukrecja na zdrowie!
Aby dowiedzieć się więcej, dr Bayele poddał komórki wątroby działaniom różnych związków, które aktywują sirtuiny. Obejmowały one resweratrol, a także izoflawony takie jak daidzeina, która znajduje się w soi i niektórych innych roślinach strączkowych.
Odkryto, że przy niskich dawkach resweratrol aktywuje sirtuiny w komórkach przez naśladowanie estrogenu. Jednak przy dużych dawkach aktywacja sirtuiny się zmniejsza.
To odkrycie potwierdza hipotezę, że kieliszek czerwonego wina dziennie (nie więcej!), może wpływać na zdrowe starzenie się. Równie dobrze mogą działać inne składniki diety. Na przykład likwirytygenina obecna w lukrecji, która jest nawet skuteczniejsza niż resweratrol w aktywacji sirtuin.
„Regularne niskie dawki resweratrolu, na przykład poprzez umiarkowane spożycie czerwonego wina, mogą wzmocnić korzystne działanie estrogenu. Dotyczy to zarówno mężczyzn, jak i kobiet w każdym wieku, ale kobiety po menopauzie mogą odczuwać te korzyści najbardziej, ponieważ mają one wówczas niższe rezerwy estrogenu. – dr Henry Bayele.”
Francuzi zdrowsi, bo piją czerwone wino?
Bayele zauważył też, że odkrycia mogą pomóc wyjaśnić tzw. „francuski paradoks”. Termin ten odnosi się do odkrycia, że pomimo stosowania diety wysokotłuszczowej pewne populacje we Francji mają niski wskaźnik chorób sercowo-naczyniowych i niektórych rodzajów raka.
Naukowcy sugerują, że może to mieć coś wspólnego z zamiłowaniem Francuzów do regularnego spożywania czerwonego wina – ale zawsze z umiarem.
Wstępne wyniki są obiecujące, jednak Bayele podkreśla, że konieczne będą dodatkowe badania kliniczne. Opracowanie skutecznych leków lub zaleceń dietetycznych jest bowiem utrudnione z powodu braku powszechnego zrozumienia tego, jak dokładnie działają te składniki w komórkach organizmu.
Źródło: 1.