Spis treści
Rak jelita grubego, rak jamy ustnej oraz nowotwory piersi, macicy, wątroby i żołądka, mogą mieć związek ze złym odżywianiem. Liczne badania pokazują związek między naszym jadłospisem, a wzrostem zachorowań na nowotwory. Wskazują m.in. na proporcjonalny wzrost zachorowań na raka jelita, w stosunku do ilości spożywanego mięsa.
Zobacz w galerii, które produkty spożywcze mogą powodować raka
Zrezygnuj z tych produktów – mogą przyczynić się do rozwoju nowotworów
Liczba nowych przypadków zachorowań na raka jelita grubego gwałtownie wzrosła wśród tzw. millenialsów. Potwierdzają to badania przeprowadzone przez dr Fang Fang Zhang z Tufts University's w Bostonie. Naukowcy uważają, że winne jest spożywanie zbyt dużej ilości cukru i przetworzonej żywności, a także brak odpowiednich ćwiczeń fizycznych.
Inne błędy, jakie popełniamy w żywieniu to:
- spożywanie za małej ilości produktów mlecznych,
- dieta uboga w warzywa i owoce,
- unikanie warzyw strączkowych,
- picie zbyt wielu napojów słodzonych cukrem.
Zobacz w galerii jakich potraw unikać, żeby zminimalizować zachorowanie na raka:
Co jeść, aby cieszyć się zdrowiem i dobrym samopoczuciem?
Prawidłowa dieta to taka, które nie tylko dostarczy do organizmu wszystkie niezbędne składniki odżywcze, ale także może uzyskać i utrzymać odpowiednią wagę. W zdrowym menu powinny się znaleźć w odpowiednich proporcjach:
- produkty pełnoziarniste,
- różnorodne kolorowe warzywa,
- warzywa bogate w błonnik (rośliny strączkowe np. fasola i groch),
- różnorodne owoce,
- produkty mleczne,
- chude mięso i jajka,
- orzechy.
Zobacz także:
Źródła:
- Total and added sugar intakes, sugar types, and cancer risk Całkowite i dodane spożycie cukru, rodzaje cukru i ryzyko zachorowania na raka
- Does Red Meat Really Cause Cancer? Czy czerwone mięso naprawdę powoduje raka?