Przepisy na zdrowe marynaty do karkówki, kurczaka, żeberek, grzybów i warzyw z grilla

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Jeśli chcesz, by twoje dania BBQ miały oryginalne smaki, a przy tym były zdrowsze, doprawiaj je za pomocą marynat! szystkie składniki w polecanych recepturach (oprócz łatwo palących się pozostałości przypraw, które należy zdjąć przed położeniem na ruszt) ograniczają ilość szkodliwych związków powstających w jedzeniu pod wpływem pieczenia. Przepisy na marynaty do mięsa zawierają niewielkie ilości soli, gdyż składnik ten sprzyja jego wysuszeniu. Dlatego warto używać soli w trakcie grillowania, najlepiej bliżej jego końca. Z tego samego powodu suche mieszanki do nacierania mięs z jej zawartością najlepiej stosować dość krótko przed wrzuceniem kawałków na ruszt. Sprawdź przepisy na marynaty i mieszanki przypraw do konkretnych potraw z grilla! Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. stockfotocz/123RF
Dobra marynata do mięsa na grilla to sposób na soczyste, aromatyczne, pełne smaku, a przy tym zdrowsze danie! Polecamy 10 sprawdzonych przepisów na marynaty, którymi doprawisz mistrzowsko karkówkę, kurczaka czy żeberka, ale także ryby, warzywa, grzyby i owoce.

Dania z grilla mogą być nie tylko smaczniejsze, ale też zdrowsze! Wystarczy zadać sobie nieco trudu i zamarynować wcześniej produkty przeznaczone do pieczenia, by przesycić je aromatem składników i ich korzystnymi związkami, które ograniczają powstawanie szkodliwych związków pod wpływem wysokiej temperatury.

Do polecanych składników marynat i suchych mieszanek do nacierania należą m.in.:

  • świeże i suszone zioła,
  • przyprawy korzenne,
  • napoje alkoholowe o dowolnej mocy, najlepiej ciemne piwo, ew. lager, białe lub czerwone, wino, brandy, gin,
  • ocet winny, sok z cytryny, ocet jabłkowy, ryżowy, balsamiczny,
  • sos sojowy,
  • oliwa z oliwek lub olej rzepakowy.

Składniki marynaty bogate w cukry proste, takie jak ocet balsamiczny czy sos sojowy warto stosować do produktów pieczonych krócej i na mniejszym żarze, ponieważ łatwo karmelizują i się przypalają. Przed położeniem na ruszt nadmiar marynaty należy usunąć, zwłaszcza jeśli zawiera łatwo palące się kawałki ziół i przypraw. Pomoże to także zapobiec kapaniu płynu na węgle lub element grzejny w grillu elektrycznym, co prowadzi do powstawania szkodliwego dymu.

Proporcje to 1/2 szkl. marynaty (125 ml) na 1/2 kg mięsa. Mięsa, zwłaszcza czerwone, wymagają więcej czasu w marynacie niż ryby i owoce morza, a także większość warzyw. W lodówce mogą spędzić w niej nawet dobę, podczas gdy innym składnikom wystarczy marynowanie przez 30-60 minut.

Do marynowania mięsa warto używać mieszanek o małej zawartości soli, ponieważ składnik ten przyczynia się do nadmiernego wysuszenia kawałków. Soli warto używać dopiero pod koniec pieczenia na ruszcie. Jeżeli wchodzi w skład nacierki, najlepiej używać jej na krótko przed pieczeniem.

Wypróbuj nasze przepisy na marynaty i mieszanki przypraw do 10 najpopularniejszych produktów na grill!

ZOBACZ: Jak zrobić grillowane szparagi na humusie, marynowane żeberka i kurczaka z pastą curry? Ekspert: Beata Śniechowska, zwyciężczyni 2. edycji Masterchef

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

I am making a good salary online from home.I’ve made 97,999 dollar.s so for last 5 months working online and I’m a full time student.gyhj I’m using an online business opportunity I’m just so happy that

I found out about it…………. W­W­W.P­A­Y­B­U­Z­Z­1.C­O­M

Dodaj ogłoszenie