Te osoby muszą uważać na dania z grilla. Sprawdź, kto powinien zachować ostrożność i nie jeść potraw przygotowanych na grillu

Gabriela Fedyk
Gabriela Fedyk
Kto powinien unikać jedzenia przygotowanego na grillu? Sprawdź, czy jesteś w którejś z grup. Przesuwaj zdjęcia w prawo albo naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.
Kto powinien unikać jedzenia przygotowanego na grillu? Sprawdź, czy jesteś w którejś z grup. Przesuwaj zdjęcia w prawo albo naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE. freepik
Grill (i wszystko, co się z nim wiąże) prawdopodobnie jest jednym z powodów, które pomagają Polakom przetrwać długi sezon jesienno-zimowy. Wyczekiwane z utęsknieniem pierwsze wiosenne promienie słońca sprawiają, że zaczynamy się rozglądać za grillem i planować menu. Kiełbasa, karkówka, papryka, cukinia… Ale czy wszyscy powinniśmy jeść dania z grilla? Sprawdź, kto nie powinien unikać tego typu potraw.

Spis treści

Czy jedzenie z grilla jest zdrowe?

Grill jest nieodłącznym elementem wiosny i lata w Polsce. Przygotowujemy kiełbasy, karkówki, warzywa, marynaty i sosy, które tak chętnie pałaszujemy, często popijając alkoholem. Ale czy grillowane jedzenie jest dobre dla naszego zdrowia? Otóż niekoniecznie.

Wysoka temperatura grillowania powoduje, że w potrawach powstają rakotwórcze związki. Są to m.in. aminy heterocykliczne (HCA), które są wynikiem grillowania mięsa – białka reagują z ciepłem, tworząc te związki. Badania wykazały, że HCA powodują zmiany DNA w komórkach, które mogą doprowadzić do powstania niektórych nowotworów.

Dym, który powstaje z kapiącego na węgiel tłuszczu, również zawiera rakotwórcze związki chemiczne – wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (PAH). Unoszący się dym sprawia, że osiadają one na grillowanym jedzeniu, co również naraża nas na ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory.

Spożywanie mięsa z grilla wiąże się z większym ryzykiem wystąpienia raka okrężnicy, trzustki, żołądka, prostaty i piersi, szczególnie jeśli mięso jest bardzo wysmażone. Jak wykazało jedno z badań, regularne zjadanie zwęglonego mięsa to aż o 60 proc. większe ryzyko zachorowania na raka trzustki.

Sprawdź sposoby na zdrowsze grillowanie:

Kto nie powinien jeść potraw z grilla?

Grillowanie to świetny sposób na spędzanie czasu. Łączy w sobie wspólne przygotowywanie posiłków, jedzenie i spędzanie czasu w (zazwyczaj) miłym towarzystwie. Są jednak osoby, które do spożywania dań z grilla powinny podchodzić szczególnie ostrożne.

Sprawdź, kto powinien unikać jedzenia z grilla:

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę Autopromocja

Botoks 2.0? Naukowcy potwierdzają

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na stronazdrowia.pl Strona Zdrowia