1 z 13
Przewijaj galerię w dół
W czym marynować produkty na grill? Dzięki takiemu sposobowi...
fot. lenyvavsha/123RF

Jaka marynata do mięsa na grilla, a jaka do warzyw? Sprawdź przepisy na marynaty do karkówki, kurczaka, żeberek, ryby, tofu i grzybów

W czym marynować produkty na grill? Dzięki takiemu sposobowi przyprawienia będą nie tylko lepsze, ale i zdrowsze. Sprawdź przepisy na marynaty, które pasują do poszczególnych produktów!

Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2 z 13
Marynata słodko-kwaśna: otrzyj skórkę i wyciśnij sok z 1...
fot. draw05/123RF

Marynata do karkówki

Marynata słodko-kwaśna: otrzyj skórkę i wyciśnij sok z 1 pomarańczy, dodaj 1/3 szkl. miodu, 1/2 szkl. octu winnego, 1/2 szkl. oliwy z oliwek, 3 łyżki jasnego sosu sojowego, 3 łyżki sosu Worcestershire i 1 łyżkę oleju sezamowego.

3 z 13
Marynata na ostro: połącz 4 łyżki brązowego cukru z 2...
fot. Elflyingj/pixabay.com

Marynata do żeberek

Marynata na ostro: połącz 4 łyżki brązowego cukru z 2 łyżkami octu winnego, dodaj 1/2 szkl. oliwy z oliwek, 1/2 szkl. wody i przyprawy: 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, po 1/4 łyżeczki zmielonych goździków i suszonego tymianku, oraz małe, drobno posiekane jabłko. Gotuj na małym ogniu przez 5 min i ostudź.

4 z 13
Marynata: połącz 1/2 szkl. oliwy z oliwek z 1/4 szkl....
fot. RitaE/pixabay.com

Marynata do ryby

Marynata: połącz 1/2 szkl. oliwy z oliwek z 1/4 szkl. płynnego miodu i 1/4 szkl. soku pomarańczowego, dodając 2 łyżki octu balsamicznego i 2 zgniecione ząbki czosnku.

Alternatywnie:
Sucha mieszanka do nacierania: wymieszaj sproszkowane przyprawy – 1 łyżkę cebuli z 1 łyżką czosnku, 1 łyżką słodkiej papryki, 1 łyżką suszonego oregano, 1/2 łyżki pieprzu kajeńskiego i 1 łyżeczką soli.

Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Ryba na Wigilię: karp, śledzie, dorsz, łosoś, panga. Jak smażyć ryby?

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Święta na diecie? Sprawdź proste przepisy na zdrowsze wersje tradycyjnych potraw

Zobacz również

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Chcesz oszczędzić sporo kalorii w Święta? Odchudź tradycyjne dania

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę

Dna moczanowa a świąteczne potrawy. Zobacz, czego powinni unikać chorzy na podagrę