
Jaka marynata do mięsa na grilla, a jaka do warzyw? Sprawdź przepisy na marynaty do karkówki, kurczaka, żeberek, ryby, tofu i grzybów
W czym marynować produkty na grill? Dzięki takiemu sposobowi przyprawienia będą nie tylko lepsze, ale i zdrowsze. Sprawdź przepisy na marynaty, które pasują do poszczególnych produktów!
Przesuwaj zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Marynata do karkówki
Marynata słodko-kwaśna: otrzyj skórkę i wyciśnij sok z 1 pomarańczy, dodaj 1/3 szkl. miodu, 1/2 szkl. octu winnego, 1/2 szkl. oliwy z oliwek, 3 łyżki jasnego sosu sojowego, 3 łyżki sosu Worcestershire i 1 łyżkę oleju sezamowego.

Marynata do żeberek
Marynata na ostro: połącz 4 łyżki brązowego cukru z 2 łyżkami octu winnego, dodaj 1/2 szkl. oliwy z oliwek, 1/2 szkl. wody i przyprawy: 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego, po 1/4 łyżeczki zmielonych goździków i suszonego tymianku, oraz małe, drobno posiekane jabłko. Gotuj na małym ogniu przez 5 min i ostudź.

Marynata do ryby
Marynata: połącz 1/2 szkl. oliwy z oliwek z 1/4 szkl. płynnego miodu i 1/4 szkl. soku pomarańczowego, dodając 2 łyżki octu balsamicznego i 2 zgniecione ząbki czosnku.
Alternatywnie:
Sucha mieszanka do nacierania: wymieszaj sproszkowane przyprawy – 1 łyżkę cebuli z 1 łyżką czosnku, 1 łyżką słodkiej papryki, 1 łyżką suszonego oregano, 1/2 łyżki pieprzu kajeńskiego i 1 łyżeczką soli.